НА ГОЛ АКЪЛ – ЧИФТЕ ПАТРИОТИ

Следпразничен разбор на постпатриотичния нюзфийд

0 коментара Сподели:

Традиционната еуфория покрай честванията на 3 март отшумя. На дневен ред е следпразничната депресия. Който взел свръхдоза патриотизъм – взел. А който е лапал мухите по плажовете в Гърция, ще трябва да почака малко до 24 май.

И ако при споменаването на България, разкрачена на три морета, на три кюфтета или просто на три ракии, не получавате сърцебиене с ритъма на “Тих бял Дунав”, това най-вероятно се дължи на факта, че сте прекарали микролоботомия благодарение на родолюбиво барнатия нюзфийд напоследък.

За тези, които все още се колебаят дали принадлежат към патриотичния лагер, предлагам кратък чеклист за самоидентификация. Нужно е само да отговорите с “да” или “не” на няколко въпроса. Колебанието “не мога да преценя” е строго забранено. Нали все пак искате да разберете какви сте точно.

1. Имате ли татуировка с Левски, Ботев, Кирил и/или Методий, Паисий, Райна Княгиня или някоя друга емблематична личност, която считате за достойна да украси вашето тяло? Зачитат се също прабългарските руни и цитати от възрожденската литература?

2. Носите ли някакви патриотични дрехи или аксесоари? Например анцузи в бяло-зелено-червено, щамповани тениски с българи, прославили родината отвъд граница (Стоичков, Ванга и др.), шалове или маникюр, украсени с герба и т.н.?

3. Качвали ли сте в социалните мрежи ваша снимка от тържествата връх Шипка, гол до кръста (ако сте мъж) или с гол кръст (ако сте жена), на която развявате гордо Самарското или друго знаме. Кадри от кардиотренировката по изкачване на всичките 894 стъпала до паметника не се броят, дори и да сте с патриотичния анцуг?

4. Сменяте ли профилните си снимки с националния флаг или друга картинка, концептуално обвързана със съответния празничен почивен ден?

5. Репоствате ли активно всякакви патриотични статуси? Правите ли опити да напишете собствени с помощта на аутокоректа? („Балгариьо за тебе те умреха L“ не стои добре на ничия стена.)

6. Ъплоудвали ли сте видеоклипове как пеете химна на дивана в хола или как рецитирате революционен контент на фона на разхвърляните по леглото ви дрехи?

7. Разпускали ли сте в уютната битова обстановка на някоя механа, облечени в народна носия и усамотени в компанията на още двайсетина приятели и поне още толкова шопски или овчарски салати?

8. Участвали ли сте в шествия в подкрепа на българщината по света и у нас, наметнати с националния трибагреник вместо с антерийка?

9. Спорите ли настървено и обиждате ли устно и писмено всички неосъзнати сънародници, които не споделят вашия патриотизъм, с благородната цел да събудите у тях задрямалия нашенски лъв?

10. Готови ли сте да стигнете до физическа саморазправа с пияни чужденци патриоти, за да защитите подобаващо святото име и великата история на клетата родина?

1 – 4 ПОЛОЖИТЕЛНИ ОТГОВОРА

Срамота! Вие не сте никакъв патриот. Крайно време е да се замислите за корените и принадлежността си. Препоръчително е веднага да промените непълноценния си начин на живот, като се запишете на уебинар по родолюбие и ръкопашен бой.

5 – 8 ПОЛОЖИТЕЛНИ ОТГОВОРА

Браво! Вие сте умерен патриот. Съзнателно и интуитивно милеете пред всичко българско и родно. Следвате стриктно етичния код на поведение на патриота и не пропускате възможността да помогнете на заблудени души в намирането на пътя към националното самосъзнание.

9 – 10 ПОЛОЖИТЕЛНИ ОТГОВОРА

Честито! Вие сте истински патриот. Способни сте на безпрецедентно родолюбие, а поведението ви е образец за подражание, привлякло не един последовател. Категоричният начин, по който демонстрирате и налагате веруюто си на околните, винаги попада в центъра на вниманието. Може да бъдете сигурни в това.

Ето и как реално отбелязваме националните празници…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *