О, ЧУДО… НА ПРАВ ПЪТ СМЕ…

Как се разпродават концерти в Лондон, Париж, Амстердам, Лос Анджелис и Ню Йорк без една изсвирена нота пред публика

0 коментара Сподели:

digitaltrends.com, theguardian.com, musicandriots.com

Историята на едно музикално дуо, тръгнало от гаража, а не от риалитито. Експериментални музиканти, които логично вкараха в действие неконвенционални методи в ерата на технологиите, социалните мрежи, емотиконите, блоговете и Бай Брадъра. Епоха, в която възклицанието “О, чудо!” звучи престорено, клиширано и предизвиква реакция: “А, добро утро!”.

Но и години на щастливо възраждане на свободолюбия дух – все повече качествени личности (че даже и на юг от Онгъла) откриват, че разполагат с топки и добри идеи. Мислят позитивно (не разбирай розово или сиво), не излишно дълго и скачат с двата крака в добре прецененото дълбоко. И щрак… Доверявайки се на себе си, те успяват, a и нещо повече…

Вдъхновяващи и харизматични, и то не само чрез twitter акаунта или новата си снимка в insta-тата браат, тези мадами и господа се превръщат в естествени лидери. Най-вече с работата, качествата и смелостта си.

Главните герои в сториборда – Антъни Уест (мултиинструменталист, смел музикален продуцент, сексииии усмихнат нормален типаж. А и да – като малък паднал в казана за вълшебната отвара… но казанът се оказал празен) и Джозефин Вандер Гухт – разтапящ, радиофоничен, кадифен вокал, интригуващ композитор и откровен фрийк.

Срещат се преди 4 години и няколко месеца в Брайтън на гиг на Антъни благодарение на общия им познат Люк (също музикант). Честно казано обаче, младежът има бегли спомени от тази първа среща….. Нормално.

Но след още две лета, през 2013-а, отново този същински Скайуокър работи в студио по няколко трака на Джозефин и изведнъж предлага да звъннат на Люк. Ей така, ако има време да пият по един ейл и ако се изкефи да удари едно рамо на продукцията. И някак си работата става… Дотолкова, че мачото дори си отбелязва в тефтера: “Прати мейл на Джозефин – май си заслужава”. 

Официално през лятото на 2014-а, двамата намират време измежду римайндърите на телефоните и решават да опитат с първи запис в домашното студио на Антъни – апартамент в квартала Bow, Източен Лондон. 

Случката: на продуцента му се е наложило да закара родителите си до Хийтроу и чистосърдечно се обърнал към Джозефин: “Ако искаш, ме изчакай, връщам се след час” и излязъл. Джо, малко сгънала, но изведнъж се насочила към пианото в хола и се заиграла с няколко акорда. На ума й дошли и думичките:

Before you came round, my heart would never beat much faster

Before you came round, I was ready to slow down

Before you came round, I was heading for a small disaster

Before you came round, I was ready to blow me down

След това продължила със странна прогресия, нещо като припев… и не усетила кога господинът се прибрал. Антъни седнал до нея, усмихнал се одобрително и до края на деня завършили идеята.

Записали я, кръсти ли я Body Gold (с лека препратка към Goldfinger: James Bond и убитата мацка, боядисана в златисто от главата до петите), погледнали се съучастнически и си намигнали: „О, чудо… на прав път сме“.

Първите стъпки: На 1 септември Антъни и Джозефин (първоначално под името Wonder Wonder) споделиха в spotify първия си официален сингъл и мигновено радарите на ровещите музикални блогъри отчетоха добрия звук.

Тракът Body Gold достигна 1-во място в класацията за сингли към платформата Hype Machine (чарт, базиран на брой слушания).

„Златистото тяло“ беше включено и в някои подобни оазиса за нови звуци и дуото получиха „палец“ за посоката, в която са тръгнали.

Иновацията: Двамата композитори решават напук на съвременните тенденции всеки месец на 1-во число да издават по едно парче.

Продуцентът Уест споделя: „Тази част от работата наистина е различна – както за нас самите, така и за днешната индустрия като цяло. Започнахме този проект заедно с Джо без нито една нота, без нито един ред, казвайки си: “Ок, дай да видим какво ще излезе от следващата песен”.

И така лека-полека, месец след месец, шлайфайки звук по звук, продължихме взаимно да се предизвикваме. Целият този  процес, най-точно казано, е личен експеримент.“

Както сами разбирате, конкретен план липсва. Отговори на уместните въпросителни – накъде ще ги отведат емоциите и нотите, какъв точно ще бъде стилът или какви персонажи биха слушали музиката – също не са в наличност.

Единственото сигурно: парчетата ще бъдат самопродуцирани и представяни в Soundcloud и ще бъдат писани и от двамата. Дори в едно интервю  Антъни и Джо през смях разказват, че създавайки музика, държат една химикалка. 

Резултатът: И така тандемът Вандер Гухт – Уест запретват ръкави, а публиката затаява дъх. 13 поредни месеца (между септември 2014-а и септември 2015-а) 13 дълбоки и мелодични композиции, създадени сред домашния уют, за слушане на мека светлина вкъщи.

Без нито един концерт на живо пред публика, без какъвто и да е лейбъл зад гърба, разчитайки на платформи като Soundcloud, Spotify, Apple Music и YouTube, те достигат до милиони хора от всички краища на широкия свят.

Ето и фактите: Над 100 милиона стриймвания на музиката на дуото, абсолютен хит сред блогърите меломани (според аргументирани източници Oh Wonder са в Топ 3 за 2015-а на тези симпатяги), достигнаха до, забележете, 26-о място в Класацията за албуми на Великобритания, правейки на пастет теорията – колкото повече предварителни сингли, толкова по-ниски продажби на дългосвирещия запис.

Със сигурност дебютът на Антъни и Джо ще остане в историята на музиката – албум с 15 песни, от които 13 сингъла. И още едно любопитно обстоятелство:

Дуото разпродава първите си концерти в Лондон, Париж, Амстердам, Лос Анджелис и Ню Йорк (зали с капацитет между 500 и 1000 души) без нито една изсвирена нота пред публика!!!

Не съм сигурен, предполагам осъзнавате колко по-различно се случва кариерата на тия двамата.  Точно обратно на теорията, че музикантите предимно стават популярни с лайфове в съвременния свят на шоубизнеса.

А какво да кажем за родната ни действителност: Халтурки за по 6 ле’а, джаране до полуда на кавърма, че коджа вървят с наливната бира за 2.50 лв., и къркай, бате, колко можеш, щото е толко’ якоооо.

Едно-две смислено записани и открояващи се парчета от артист или банда на година (говоря за масовата тенденция… слава богу има и изключения), радиостанции и водещи, които така са сдухали капаците да не вземе случайно да излязат извън формата на 15 песни от сутрин до вечер.  Е, да, накрая всички сме на концерт на Брайън Мей или на някое друго величие, изгряло на запад и залязло на изток.

И понеже мразя да слушам бг мрънкане – за това и Oh Wonder са един добър пример в посока: среден пръст на лейбълите, традиционните медии, лакомите промоутъри. И без тях явно, ако си те бива, има кой да те оцени.

Вместо заключение: В случая на Антъни и Джо – Republic Records със сигурност им придаде добавена стойност, заставайки зад музиката им. И това лято между 21 юли и 12 август Oh Wonder ще затвърдят позициите си на чудесна формация на живо: откриващи артисти на The Badlands Tour – Обиколката на Halsey в Щатите. Дуото от Източен Лондон имат и солидни европейски дати. Най-значимите от тях:  1 юли – Rock Werchter (Белгия), и 16 юли – Lovebox Festival  (Лондон, Виктория Парк).

Чуйте ги, вижте ги и знам, че и вие сте способни на чудо. Стига да свалите капаците, нали? 🙂

Oh Wonder – Drive

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *