#LEMONADE ЗА НАЙ-ВЕЛИКАТА ПОП ИКОНА НА СЪВРЕМИЕТО

Beyonce разтърси света - буквално!

0 коментара Сподели:

Гневна, както никога Beyonce с последно предупреждение и смел запис, който дава заявка да се слуша години, години напред. Иконата от Тексас порасна с 6-и студиен албум, трещящ мащабно и почти без компромиси. В поддържащите роли: Джак Уайт, The Weeknd, Кендрик Ламар, Джеймс Блейк, Езра Кьониг (Vampire Weekend), Diplp (Major Lazer), Джон ‘Бонзо’ Бонъм (Led Zeppelin)  и… Jay Z…

Kато се замислиш: да, наистина и великанът Prince ни напусна преди по-малко от седмица, но пък не ви ли действа окуражаващо, че има живи истински музикални гиганти? Добре е да си го припомняме и да се опитаме да вървим напред.

Точно това прави и тя –  Queen Bey! Завърна се, за да продължи напред. В различна посока, показвайки на света черти от характера си, за които и тя може би не е подозирала. Силна жена, напомняща за себе си, и то по впечатляващ начин – размахвайки пръст. При това Среден, с топки като за момченца.

Крещейки от гняв Who the fuck do you think I is? You ain't married to no average bitch boy на Beyonce май вече наистина й писна да бъде добрата съпруга, role model-ът на младото поколение, сдържаната и добра майка. Екс „детето на съдбата“ разкри на света тъмните катакомби на отмъстителния си гняв, описвайки новия си албум като “едно героично пътуване на всяка жена към себе си и своя мир”.

Завесата за Lemonade се вдигна за голямата публика  с едночасов музикален филм по HBO в събота вечер, 23 април. Knowles го направи по най-качествения и добър начин – нейния.

Изумителна продукция, която поне мен ме вдигна на крака от 3-тата минута – танцуващ, подскачащ от кеф и аплодиращ шумно при всеки удобен момент. Честно казано, опитвам се да се сетя за толкова силно и директно видео обръщение от съвременен поп артист от този ранг в последните години.

Във времена, когато световната музика все повече заприличва на конвейера от Модерни времена на Чаплин. А текстът звучи, меко казано, плоско, Beyonce изпраща смазващи послания от екрана.

Те са всякакви: лични, вандалски, гневни – захвърляне на брачната халка директно в лицето на „милото“, разходка по улиците на щатския град с бухалка и трошене на коли – е така за кеф, с усмивка; сладко убийство, заплахи, отмъщение… Но R’n’B изпълнителката намира време и за политически и общочовешки теми. Заявява смела позиция и задава неприлични въпроси към псайхота с перуки. Да, тя знае как да печели публиката на своя страна и предпочита да го прави без медийни посредници. Открито, без да й пука изобщо, пълна с енергия в 12 тежки музикални рунда.

12 парчета, пълни догоре с емоции и няколко магнетични скъпоценности. Солиден екип от продуценти, топ топ музиканти, творци, които заедно с Beyonce изпипват в детайл всяка нота, всеки бийт, всеки нежен, отблъскващ, стихиен или гъзарски нюанс. И в музикално отношение музикалната критика по целия свят е на колене. (Представете си какво остава за Queen Bey ентусиастите.)

Искам дебело да подчертая факта: 15 ревюта на най-големите музикални медии и 94% одобрение!!! 

Говорим за толкова солидно ‘УАУ’ от експертите, че дори списание като Rolling Stone USA сложи оценка 5 от 5 звезди  на Lemonade! Повярвайте ми – това наистина се вижда рядко за нов проект на поп артист. Всички тези суперлативи и възхвалящи мнения са заслужени. Лично аз бих отличил два трака, в които личат най-точно гениалността и размахът на „лудата от любов“.

Първото,  огромен реверанс към блус/алтърнатив/мръснишките фенове! Поклон, направен с класа, устременост и решимост, без да дразни по какъвто и да е начин. Don’t Hurt Yourself започва с атмосферичните барабани на Джон „Бонзо’“Бонъм – легендата на Led Zeppelin.

Ритъм, който се изучава и ще се изучава от бъдещи музикални гении. Бийт, променил това изкуство. Записан преди повече от 45 години от Бонзо и студийния инженер Анди Джонс в преддверието, на стълбите в митичната обител Headley Grange и гравиран със златни букви: When The Levee Breaks.

Добавете истерията на дистортътните инструменти и вокална кухина на Джак Уайт, разбъркайте добре с признанието: I am the dragon breathing fire / Beautiful mane I'm the lion/ Beautiful man I know you're lying/ I am not broken, I'm not crying, I'm not crying  и ако се казвате Шон Кори Картър, ви съветвам да се изнесете колкото може по-бързо, взимайки само най-ценните ви вещи и документи. А като казах и документи – адвокатът ви е изпратил още преди 5 дни важен мейл. По-добре го вижте… 😉

Другата гениалност, която възкачва за секунди записа до кратер на Марс, се казва Freedom. Едва ли ще сбъркате почерка на газещия Kendrick Lamar и урагана, огласен от Beyonce. Всичко това върху насъскаваща ритъм секция, гръмотевични рикошети и слова, изстреляни през зъби. В тези 4 мин и 50 сек от Хюстън се чува гласището на Лидер, Водач, Предводител, готов на всичко в името на промяната в живота на своите братя и сестри. Шапки долу!

В края на този ортодоксален химн на правата на афроамериканците по целия свят чуваме и вселенското послание на 90-годишната Hattie White – бабата на Jay Z: I had my ups and downs, but I always find the inner strength to pull myself up. I was served lemons, but I made lemonade.

Отлични нови попълнения в дискографията на 34-годишния артист са и:

–     хип-хоп/солджа-бой тракът Hold Up

–    бъдещата ритъм енд блус класика 6 Inch, с кадифеното присъствие на The Weeknd

–    кънтри убиецът Daddy Lessons, който си звучи като истинска заплаха и нарастващата увереност на една непоколебима и сърцата жена.

И все пак почти щастливия финал с All Night, в която на пръв поглед пропастите са се позатворили, но ако се загледаш внимателно, ще забележиш, че думата „прощавам“ липсва…
Почти всеки голям артист има нужда от време и търпеливо отношение, за да разгърне потенциала си и да създаде най-добрите си идеи. Е, това време мина и този момент сякаш настъпи за Beyonce! Вдъхновяващо, нали!

СЛУШАЙ ЦЕЛИЯ АЛБУМ ТУК

ГОВОРИ ШЕФА НА ОРКЕСТЪРА – СКОТ БРАДЛИ

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *