\“ЖАЖДА\’ – НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ, В КОЙТО ЩЕ СЕ ВЛЮБИШ

Категорично най-доброто от Светла Цоцоркова досега

0 коментара Сподели:

Първото, което ти прави впечатление, когато гледаш „Жажда“, е начинът, по който е заснет, и пленителният актьорски състав, особено в лицето на младите  актьори, които  буквално те карат да се влюбиш (те също се влюбват един в друг).

Александър Бенев, Моника Найденова, Васил Михайлов, Ивайло Христов, Светлана Янчева, Иван Бърнев създават с образите си едно от най-впечатляващите български заглавия.

Сюжетът: семейство живее на хълм в края на селото и се издържа от това да пере спалното бельо на близките хотели. Къщата на хълма с множество чаршафи отпред сякаш всеки миг ще полети… Понеже има проблем с водата, идва майстор с дъщеря си. Спокойствието, хармонията и установените отношения отстъпват на нов вид емоции, които първо ще развалят всичко,  за да зажаднеем за именно този финал, в който символ става полетът на човека, силата на неговите желания,  стремежът му да обича и да бъде обичан.

Това , което каза самата  режисьорка Светла Цоцорска за пълнометражния си дебют, за който си взе и награда  „Златна роза“.

„ЖАЖДА“ взе  и наградата за най-добър филм на 20 СФФ, a преди броени дни (на 14 април) бе отличен с  още две големи награди – за най-добър филм и за най-добра женска роля на младата актриса Моника Найденова, на фестивала във Вилнюс.

„Във филма присъства нещо от La Strada на Фелини, отразяват се дори и някои от традициите на киното на бившите социалистически страни

– в анахроничните лица, костюми и кадриране, като цялостното усещане за филма ни отклонява от желанието да го поставим категорично в днешния ден – пише за „Жажда” Лий Маршал от Screen Daily. –Изключителната операторска работа, решението със специфична златна светлина допринасят за усещането за мечтателност и различна реалност, които преобладават в „Жажда”.

„Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се, и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях.”

Филмът беше поставен и сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety – Джей Уайзбърг.

Специална предпремиера и разговор с актьорите: 19 април, Дома на киното
Премиера в софийските артхаус кина: 22 април

СПОДЕЛИ ТОЗИ GIF ПУБЛИЧНО, КОГАТО ГО ВИДИШ НА ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НИ (ОТ НАШИЯ ПОСТ) И МОЖЕШ ДА СПЕЧЕЛИШ ДВА БИЛЕТА ЗА ФИЛМА. 5 ПЕЧЕЛИВШИ ТЕГЛИМ НА 22 АПРИЛ. ПОБЕДИТЕЛИ В ИГРАТА СА: Mila Toneva, Antoniya Mitova, На Чо, Мартин Василев, Petyo Koleff.

 

via GIPHY

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *