Докога ще ги гледаш тези „Приятели“?

Какво всъщност харесваме в един сериал за 20-годишни лентяи, които висят в едно кафене

0 коментара Сподели:

Спокойно! Това няма да е текст, който ще плюе по един от най-гледаните сериали в света.

Дори за 30-годишен циник като мен има останало нещо свято.

 

И все пак, гледайки за 4 356 067-и път епизода, в който Рос повтаря за 923 923-ти път, че те „са били скъсали!!!“, се замислих какво всъщност ни привлича в сериал, който в крайна сметка разказва за група от шестима приятели, които очевидно си живеят чудесно, без да се скъсват от работа (като нас) и по цял ден висят или в кафенето, или в апартамента на Моника (не като нас, нали?). На пръв поглед няма как да се асоциираме кой знае колко с тях. Все пак колко от нас могат да си позволят да не работят от 9 до 18, а вместо това да висят в някое заведение с приятелите си с капучино в ръка по обяд в сряда? Ако това ни е било възможно… горе-долу… когато бяхме на по 12-16 години, сега едва ли…

И все пак дори днес, ако хвана епизод на „Приятели“ по телевизията, се радвам така, сякаш ще го гледам за първи път. Нищо че епизодите нямат нищо, ама нищо общо със забързания ни, така напрегнат, така оплетен в какви ли не социални и фото мрежи свят на нови и нови метроотсечки и на нови и нови семейни и професионални ангажименти, които някой сякаш изсипва върху нас.

В сериала рядко  се споменава дори думата „имейл“ , а има по-голяма вероятност  да видиш един от любимите динозаври на Рос, отколкото компютър или дори принтер.  А може би именно това ни привлича? Това, че няма нищо общо с живота ни днес, а ни връща в едно минало, по което още таим блян и копнеж. Когато наистина седяхме с часове по разни кафенета и паркове с приятели, за да обсъждаме някое странно трето зърно или някой, по който сме си паднали. Когато без проблем отивахме, звънкахме на някоя врата и питахме: Петър ще излиза, ли? Когато това, дали имаш 5 стотинки, 5 лева или 50 в джоба, въобще нямаше значение.

Когато единственият ни проблем с технологията беше дали стационарният телефон с батерии ще издържи още поне 6 минути, за да поговорим с гаджето, скрити от любопитни родителски уши.

Хората, били първо деца, а после тийнейджъри през 90-те години, сякаш днес са разкъсвани между два напълно различни свята – онзи, в който телефонът имаше шайба, и този, в който само с едно натискане на тъчскрийна на смартфона можеш да отключиш колата си. Едва малко повече от 10 години са минали от последния епизод на сериала, а толкова много неща се промениха от 2004 година насам. И не говоря само за прическата на Рейчъл. Може би именно „Приятели“ е онази машина на времето, която ни вкарва в своята защитна капсула и ни пренася в едни по-добри времена.

Но ако толкова много искаме да сме като „в доброто старо време“ , защо просто не вземем всички компютри, лаптопи, таблети и смартфони и не ги изхвърлим през прозореца? Да започнем да заговаряме разни непознати в кафенето, да се обличаме в роклички на мажоретки, да записваме разни странни съобщения на „телефонния секретар“ и да стоим до апарата неотлъчно с надежда, че все някога ще звънне?

Защо, ако толкова много ни се иска отново да живеем във времената, когато се срещахме с най-добрите си приятели всеки ден, стояхме на някоя пейка, без дори да си обелваме и дума, защото просто няма нужда

… защо просто… ами не започнем да им се обаждаме по-често, вместо само да лайкваме някоя и друга тяхна снимка? Мислите ли наистина че само носталгията ни привлича към безкрайните повторения на „Приятели“? Аз не мисля. Защото в противен случай бихме гледали до припадък и „Как се запознах с майка ви“, който също разказва за четирима приятели, които  нонстоп висят в един бар и пият бира (все пак кафене би било твърде подозрително), или пък бихме гледали отново и отново „Сексът и градът“, в който 4 приятелки  също като цяло не правят нищо друго, освен да висят в някое скъпарско ресторантче и да обсъждат неуспешните си любови.

Но не, колкото и да обичаме и тези поредици, „Приятели“ остава онова малко островче, на което бихме се скрили всеки път, когато усетим острите ръбове на живота. Тогава, когато около нас всичко се срутва, лесно можем да направим така, че единственото, което да ни вълнува, е дали Рейчъл и Рос ще се съберат, ще скрие ли Джоуи тайната на Моника и Чандлър и кога Фийби ще роди  бебетата на брат си.

В „Приятели“ няма силни думи, няма слогани, няма „мъдрости“, няма поуки накрая на епизода, няма уроци „по живот“. Те не ни казват как да живеем живота си. А само как да му се радваме…

Тайната на сериала всъщност е много проста. И няма нужда да си кой знае какъв философ, за да я усетиш. Тя не е в шегите на Чандлър, песните на Фийби, любовта на Джоуи към пицата, опитите на Рейчъл да намери любовта, безкрайните разводи на Рос или манията по чистота на Моника. Тя се крие просто в името му – „Приятели“. И става въпрос Не за онези над 546 „приятели“ във „Фейсбук. Това са ментета, които не могат да ни направят завършени.

Приятелите са всичко, което имаме на този свят, и те са единственото, което в крайна сметка се надяваме, че ще срещнем в следващия. Не го казвам аз, а Дийн Кунц. А той ги разбира нещата.

ЕТО И КАТО БОНУС 10 УДИВИТЕЛНИ ФАКТА, КОИТО ДОРИ ДА СТЕ „ПРИЯТЕЛИ“-ФАНАТИЦИ, МОЖЕ И ДА НЕ ЗНАЕТЕ:

1. Оригинално шоуто е трябвало да се фокусира само върху 4 персонажа: Моника, Рос, Рейчъл и Джоуи. Фийби и Чандлър е трябвало да бъдат поддържащи герои.

2. В началото Джоуи и Моника е трябвало да бъдат основната двойка в сериала.

3. Елън Дедженеръс е отхвърлила предложението да бъде Фийби.

4. В ранните етапи на шоуто сценаристите са обмислили Чандлър да бъде гей.

5. Shiny Happy People на R.E.M е бил първоначалният избор за песен по време на буквите. Използвана е в пилотката.

6. В първите няколко епизода апартаментът на Моника и Рейчъл е номер 5. Това е било сменено по-късно на номер 20, защото продуцентите забелязали, че номер 5 отговаря на апартамент на по-долния етаж.

7. Матю Пери е пет години по-млад от Моника.

8. Сезон 2  е единственият без епизод за Деня на благодарността.

9. Кортни Кокс е единствената героиня от сериала, която не е получила номинация за „Еми“ за участието си.

10. Брус Уилис е участвал безплатно.

ВИЖ И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СВАЛЯЧИ ОТ СЕРИАЛИТЕ И КЪДЕ СЕ НАРЕЖДА ЛЮБИМИЯТ НИ ДЖОУИ!

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *