ПЪРВИЯТ ОТМЪСТИТЕЛ: ВОЙНАТА НА ГЕРОИТЕ

Капитане, Капитане, какво ти е морето, бурно, тихо или замразено?

0 коментара Сподели:

Наближи ли май месец, всички фенове на Marvel и като цяло почитатели на комикс филмипритаяват дъх и са готови да се впуснат в поредното приключение с любимите си герои.

„Капитане, Капитане, какво ти е морето, бурно, тихо или замразено?” Помните ли тази игра от детството? Странно смешно е, но можем да отнесем и част от нея и към 2016 година и правещият своят дебют у нас трети филм за приключенията на Капитан Америка.

В „Първият отмъстител: Войната на героите” морските течения отнасят Стив Роджърс към поредния му поход за правда и чест, но не без да разруши мостове на приятелството си с доскорошните другари за сметка на други, с които го свързва целият му живот.

Това е 13-ият филм за студиото, откакто стартираха с „Железния човек”, първият филм за супергерой, с който се положиха основите на тази вселена от супергерои през 2008 г. И ако за мнозина това е число, което носи нещастие и лош късмет, тук случаят определено не е такъв.

Две глави мислят по-добре от една, са казали старите хора и с режисурата на братята Русо, отговорни и за изненадващо добрия втори филм „Завръщането на първият отмъстител”, освен гласуваното доверие тук, което те напълно оправдават, от Marvelса им поверили и двата последни филма за Отмъстителите, с които трябва да „пенсионират” повечето от героите през последните години.

Със своите 2 часа и 27 минути „Войната на героите” е най-дългият и най-амбициозният филм на Marvel към днешна дата. Събирайки в един филм почти всички от Отмъстителите, с изключение на бога на гръмотевиците Тор и зеленото непобедимо чудовище Хълк, можем да кажем, че това е третият филм за този отбор от супергерои, но фокусът е основно върху Капитан Америка и неговите взаимоотношения със стари и нови приятели.

Историята започва с невероятна откриваща сцена, в която част от Отмъстителите, начело с Капитан Америка, са по петите на поредните лоши, но нещата не се случват според плана им и въпреки че спасяват голяма част от беззащитните обикновени хора, отново са налице косвени жертви. Те пък от своя страна се оказват сънародници на новия супергерой Черната пантера, защитник на измислената африканска държава Уаканда, и напрежението започва да се усеща.

Тони Старк, носещ вината за създадения от него изкуствен интелект, приел формата на металния робот Ултрон, е готов да приеме надзора на правителството след поредната мисия, нанесла щети за цивилното население.

Да защитава човечеството без намесата на правителството пък е позицията на Капитан Америка, колкото и да е странен този факт, като това е следствие от предходните приключения на Стив Роджърс. Старият му боен другар Бъки Барнс, или по-известен като Зимния войник, е част от конспирацията, която злодеят тук – Зимо, е забъркал. Не че има нужда от злодей, филмът работи и без него.

Именно взаимоотношенията между тези трима герои следваме през целия филм. Изправяйки се един срещу друг, двамата алфа-мъжкари привличат за своята кауза останалите от Отмъстителите. Сблъсъкът е особено епичен на безопасното летище от гледна точка на обикновения човек в Германия, където добрите мерят сили.

Голяма работа е малкият Антмен с размерите си, както и тийнейджърът Спайдърмен, който най-после дебютира сред големите батковци. Някои даже го провъзгласиха за най-добрия до този момент, но това престои да разберем с готвения за следващата година Spider-man: Homecoming. Капитан Америка, Железния човек, Зимния войник, Черната вдовица, Алената вещица, Ястребово око, Вижън, Фалкън, Бойната машина,

Черната пантера, Спайдърмен, Антмен, всички те не се бият с лошите, а един срещу друг и това, странно защо, но е изключително забавно и всеки герой има своя бляскав момент. Двете посткредит сцени, които станаха запазена марка за студиото, са препратка към двата солови филма за двамата нови дебютанти в този филм – Черната пантера и Спайдърмен.

В заключение бих казал, че това е един от най-добрите филми, които Marvel са създавали, и бъдещето за тяхната вселена от комикс герои изглежда наистина обещаващо. Ще използвам един цитат за това, че „Бог ни избира родителите, благодаря на Бог, че сами можем да избираме приятелите си”. Тъй че избирайте правилно и вярвайте в силата на приятелството и отидете и гледайте „Първият отмъстител: Войната на героите”!

ВИЖ КАКВО ГЛЕДА СЪЗДАТЕЛЯТ НА НАЙ-ДОБРИЯ БЪЛГАРСКИ САЙТ ЗА КИНО

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *