50 нюанса по-русо

Фризьорските салони са лаборатории за магии

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Слънчевото петъчно пладне ни отвежда до Лозенец и дългата уличка „Милин камък“. Топлият април е приканил всички навън. Дори в най-натоварения график има време за кафе, когато лъчите канят уикенда през стъклата на прозорците.

Още по пътя си говорим, че фризьорските салони никога не са били просто места за разкрасяване или поддръжка на прическата. Така предпочитаме да гледаме на тях и ние – като средища, на които за час-два или повече можеш да говориш, да слушаш, да бъдеш себе си или някой, който си мислил, че можеш да бъдеш само в друг живот. Спомням си улицата в Брюксел – фризьорски салон до фризьорски салон, мирише на лак за коса, а всяко отваряне на врата носи топъл полъх, нищо че навън ситно вали леден дъжд. Мъже и жени влизат, сядат на кожени кресла и излизат след часове. Разменят думи, впечатления, случки.

В полунощ барът на ъгъла е самотен и тъмен, в салона срещу прозореца ми свети крушка.

„По лични мои наблюдения всички фризьори сте работохолици.“ – казвам на Васил Петровичин, с когото се срещаме в салона VOGBEAUTY STUDIO Лозенец, за да ни покаже новия специален ритуал за руса коса Blond Absolu на Kerastase, с който всяка може да изглежда като погалена от слънцето. „Вярно е! В някои периоди се работи минимум по 14 часа на ден, но поне за мен нашата професия е много хубава.“

Може би има някаква странна магия, която започва да действа щом хванеш ножиците, мисля си, докато погледът ми шари по голямото оупън спейс пространство и щъкащите напред-назад фризьори. „Готова сте!“, „Елате да ви измием“, „Как си представяш цвета?“, „Извинявайте, може ли една чаша вода?“ –

фризьорските салони са живи организми, а обитаващите ги са привилегировани да правят това, което най-много обичат, в единия случай или да бъдат обгрижвани най-старателно, в другия.

Наблюдавам как Васил прилага ритуала на Kerastase, за който използва първата подобна серия на марката, създадена специално, за да се грижи за всички видове и нюанси на русата коса.

Първо озаряваща вана – хидратиращ шампоан, който нежно премахва замърсяванията, подчертава и изравнява естествения блясък; второ продукт за грижа – Цикафлаш – интензивен, но лек продукт, съчетаващ подхранващата сила на маска с леката формула на мляко; трето – многофункционален серум с термо защита, който подсилва увредените зони и предпазва от външни агресии каквито са температурата, замърсяването и останалите външни фактори,които влияят на всички, и към които русата коса е много по-чувствителна. Работи изключително внимателно и разказва как

при прилагането на продуктите значение има не само начинът на нанасяне (ритуал и маска винаги на подсушена коса! – незаменим съвет при грижа в домашни условия), но и движенията,

които варират в зависимост от това дали прилагаш вана, маска или грижа.

Чудя се дали някога е мислил да се занимава с нещо друго. „Кандидатствах „Медицина“, приеха ме, но не се записах. После завърших „Психология“, но никога не съм практикувал, макар че всеки ден работя по специалността.“ – разказва, а после бързо потвърждава убеждението ми, че и в тази професия постепенно се превръщаш в психолог, който трябва да разчита какво наистина имат предвид клиентите, когато твърдят, че си представят косата си с „перлен оттенък“:

„Едно от най-странните желания, които съм получавал, е за цвят „леден шоколад с млечна мента“,

но всъщност все още най-много клиентки идват заради заветното русо. Понякога обаче не си дават сметка колко много усилия и дори средства се изискват, за да се поддържа“.

Секцията в салона, посветена на ритуалите на Kerastase, прилича на мини лаборатория.

Дълги шишенца с вълшебни разноцветни серуми подсказват, че тук се случват чудесата. Представям си фризьорите като щури магьосници, които се суетят напред-назад, за да създадат вълшебна отвара за по-здрави краища, по-искрящ цвят, по-дълготрайна прическа. Затова и не се учудвам, когато разбирам, че за да избереш правилния продукт, първо трябва да отидеш за диагностика при „магьосник“. Тя се прави със специална камера, с помощта на която фризьорът определя кои терапии ще бъдат най-подходящи за конкретния случай, а при всяко следващо посещение наблюдава настъпилите промени и подобрения.

Виждам как клиентката на Васил се усмихва в огледалото, докато финалните щрихи на красивата коса се подреждат като на картина. Вероятно затова всички фризьори обичат професията си – когато си наистина добър, няма как да не накараш другите да се усмихват.

Техните емоции рефлектират в огледалото и се удрят в теб, като буустер, но не за по-здрава коса, а за по-щастливо ежедневие.

Тръгваме си, а фризьорският салон продължава да жужи. Като пчелен кошер, в който животът няма почивка, а свършената работа е по-сладка и от мед.

Ако искаш да се поглезиш с ритуали и продукти Blond Absolu, можеш да ги откриеш в салони Kérastase.

Какво се случи с денима?

Истина или предизвикателство е инфлуенсърството?

Последвай ни в Инстаграм, където всеки ден се вдъхновяваме с нови красоти.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *