НЕЩАТА, КОИТО НЕ КАЗВАМЕ – VOL.3, PARENTS EDITION

10-те истини, които няма да чуете от родителите си никога

0 коментара Сподели:

Никой от нас не обича да лъже. Ние просто премълчаваме една или друга истина. Когато бяхме малки, казвахме: Ще се прибера в осем, но винаги си идвахме към 10 или „Ще излизам с Петя”, но Петя всъщност беше Стоян от горния клас, нали?

И родителите ни, колкото и перфектни да са те и наши герои, невинаги казват това, което наистина мислят. Или поне го казват, но то звучи малко по-различно от истината, която дрънка в главите им. Добре де. Доста по-различно.

Ето и  10-те израза, които често използва един родител, и това какво всъщност крие зад тях.

Не ми пречи, че бебето реве

Ако има човек, който твърди: „А, не ми пречи, че реве в 2/3 от времето!“, обяснението е само едно. Той е глух . Доказано е научно, че бебешкият рев е „така програмиран“ от природата, Господ, извънземните или в който садист бихте искали да вярвате, че те изправя на нокти,събужда и паникьосва. Целта е да навреш, колкото може по-бързо млякото в устата му и да си готов да продадеш и единия си бъбрек, за да осигуриш това заветно мляко.

Не съм уморен

Лъжа. Родителят е уморен средно 18 години и 3 месеца в живота. Докато не изпрати детето си да уморява преподаватели и съквартиранти в университета. Ако има още едно дете, той може да е уморен 20, 23 или 25 години примерно. За него умората е нещо като потенето през лятото. Дори само да седиш на едно място, усещаш, че се потиш.

Все ми е едно какъв ще станеш, важното е да си здрав

Редно е родителите да не таят надежди детето им задължително да стане Нобелов лауреат, втори Меси или президент. Здравето е най-важно, а след това дипломата от СУ, Сорбоната или Оксфорд. Но няма как да ти е напълно все едно.

Предполагам, че когато Осама бин Ладен е казал на родителите си:

„Искам да съм терорист, да избия хиляди и да ме застрелят като куче след това“, те не са му казали: „Бъди какъвто искаш. Само да си здрав и ела да  видя дали си се изпотил!“.

В крайна сметка родителите се надяват не само детето им да е здраво, а някой ден да не изпращат бурканите в затвора, а в Студентски град.

Алкохол и деца? НЕ!

Един от най-заветните мигове, които чака младият родител, е бебето да заспи. Да, прекрасно е, когато носиш малкото му 8-килограмово телце в ръчички 3 часа. Чудесни са безкрайните обиколки в парка, слагащи в малкия си джоб километрите, изминати от Юсеин Болт. Удивително е, когато цели 2 часа малкият бръмбар е повтарял:„Искам на батут, искам на батут, искам на батут“, а накрая батутът се окаже в почивка.

Така че не се учудвайте, че един от най-блажените мигове е, когато останете за малко заедно с партньора си вечерта, заедно, но сами. Гледате в празното  пространство. И мислите единствено за себе си. И да, сипали сте си!  Няма да горите в ада и не е грях, каквото и да казва пловдивският отец Николай.

Работата – това мъгливо понятие

A) Синът ми работи нещо с компютри – Не разбирам точно с какво се занимава синът ми/дъщеря ми, но явно е нещо с много пари, защото онази вечер, като звъннах, си поръчваше пица по интернет.

Б) Моята не работи нищо – Абсолютно съм убедена, че дъщеря ми/синът ми умира от глад в някаква таванска дупка, заедно с осмина съквартиранти, най-вероятно клошари, защото учи „за актьор“или „за пианист”.  А това не си е работа. Ще кажа на съседите, че продава бельо в мола.

Обаждам се да проверя само  как си

Всъщност обаждам се да проверя дали не си в някоя канавка, целият покрит с миши трупове и остатъци от спиртни напитки, купени от подземните складове на Цар Киро, за които знаеш само ти и тайно 10-членно общество от най-покварените обитатели на дяволския Студентски град.

Дори да е гей, пак ще го обичам

Готова съм да се обзаложа за това, че няма родител на този свят, който всъщност не си мисли: „Моля те, моля те, само да не е гей! Моля те”. Ще стигна и още по-далеч и ще заявя убедено, че няма нормален гей, който да не се страхува именно от това – детето му да е „педал“, „хомо“ или „мека ръка“.

И не защото да си „от другата страна“ ти резервира място на първия ред в пъкъла. А защото живеем в страна, където все още на гейовете е ОК да се казва:

„Е, не искаш ли да имаш деца?“, „Как правите секс?“, „Това не е библейско“, „Пробвай ме и ще забравиш всички жени“, „Гейовете раждат само гейове!“ и „Сигурно нямаш проблем с ходенето до тоалетна сутрин, а?”.

Мечтая само твоите мечти

Много родители смятат, че е достойно да се откажат от всички свои мечти в първия момент, когато видят усмивката на детето си след първото добро изцапване на гащите. След това остават само спотаени мечти и съжаления, които приемат формата на скандали за това, че не си измил/а чиниите, изхвърлил боклука или най-сетне пуснала прахосмукачката. Децата не са спирачка за изпълняване на мечти. А само истинска причина да ги изпълним.

Заедно сме само заради децата

Да казваш, че си с партньора си само заради децата е все едно да твърдиш, че пиеш бири от обяд, защото харесваш вкуса им. Просто един от начините да оправдаваме лошите си решения. Ако Анджелина и Брат Пит решат да се разделят, защото са си по-нетърпими и от дращещ нокът по стъкло, няма дете в Африка, което да ги задържи заедно. Така е и с нас – децата са само оправдание за страха ни да разрушим тихия мир на подредения живот. Или пък да се борим за него.

“Kaкво правите? Нищо“

Един съвет: ако в спалнята на родителите ви е тихо, не влизайте. Родителите правят „нищо“ само когато си „правят всичко“ един на друг. Не рискувайте да запечатите завинаги травмиращата картинка на майка ви с ръце опрени на бившето ви детско креватче и ритмично помръдващия се голям и леко окосмен задник на баща ви със свалени до долу панталони – онези, които му подарихте за 50-ия рожден ден.

НЕЩАТА, КОИТО НЕ КАЗВАМЕ – VOL.2, MALE EDITION

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *