ТЕХНО ПИОНЕР, ВИЗИОНЕР, DUBFIRE

Между Али Ширазиня и Dubfire има само разтърсваща музика

0 коментара Сподели:

Всеки уважаващ себе си меломан трябва да знае кой е Dubfire. Нали? DJ-ят от легендарното дуо Deep Dish, носител на Грами, когото сме слушали къде ли не, в какви ли не състояния, отново акостира на черноморския бряг със своето Dubfire:Live HYBRID шоу, част от програмата на SOLAR Summer 2016.

Роден в Иран, емигрант във Вашингтон, Али (както е истинското име на музиканта бел.ред.) от дълги години гради сериозна кариера в света на музиката, за да достигне до положението на вероятно един от най-важните хора в електронните среди. Част от богоизбраните крале на техното, в световен мащаб е определян като най-бързо развиващия се и разностранен артист, който и с днешна дата продължава да носи пионерскoто звучене, с което става известен като част от забележителното дуо Deep Dish, основано през 1991 г.

В момента DJ-ят е в своя пик от турнета в близки и далечни държави и континенти, дошли след страхотната работа в студиото с невероятния му екип. Официалното представяне на амбициозното HYBRID шоу у нас e на 5 август и никога не сме били по-сигурни затова, че петъчната вечер ще е буквално и музикално разтърсваща. Говорим си с DUBFIRE по повода, само дни преди самата нея

Здравей, Али, или да речем, Dubfire. Има ли някаква разлика между Али и Dubfire?
Ха-ха! Може би някои мислят, че има, но истината е, че аз съм моята работа. Тя ми отнема 24/7 от съзнанието, така че отдавна не правя разлика между персоната ми в живота и тази на сцената.

Спомняш ли си как започна всичко?
DJ-ингът се разви много естествено за мен. Бях тихо и скромно дете, което изразяваше себе си чрез изкуството, независимо дали ставаше въпрос за музика или фотография. Винаги имах най-яката музика, която нямах търпение да споделя с другите. Така за мен всичко започна с домашните партита и училищни тържества, на които се изявявах, които впоследствие прераснаха в събития и нощни клубове, които посещавах.
В същото време аз бях и в бенд, с който правехме музика, така че продуцирането вървеше ръка за ръка с всичко останало. Не мога да ти кажа кога точно беше първият ми официален гиг, но знам със сигурност, че беше в Washington, DC, а аз бях на възраст, на която все още не можех официално да пия.

Има ли конкретен момент или трак, който е определил твоето място на музикалната сцена. 
В средата на 80-те беше истинска експлозия на хаус и техно музиката с епицентър Чикаго, Ню Йорк и по-специално Детройт. Беше като нова пънк ера, всичко звучеше свежо и вълнуващо, премахващо границите на ограниченията, които имахме до този момент. Креативността личеше в имената на артистите, в заглавията на песните, в технологиите, които се използваха, в начина, по който се поднасяше продукцията, всичко беше наистина внушаващо и аз се радвам, че
бях част от тази нова ера. Това беше специален момент и аз съм много щастлив, че съм го преживял, за разлика от по-младото поколение днес, които не разполагат с тези корени.

През годините какво най-много повлия от технологиите на звука? Много от големите DJ избраха да продължат да използват винили, вместо да се дигитализират. При теб как се случиха нещата?
Аз винаги съм бил "За" новите технологии, които дават възможност за по-лесна, по-директна и честна творческа изява. Така съвсем естествено винаги съм използвал инструменти, които да помагат по-лесното артикулиране на звуците в главата ми и по-лесното предаване на всичко това към слушателите. И това мое мислене не се е променило много през годините. Не обичам да водя дебати за това, дали добрите изпълнители трябва или не трябва да ползват винил, защото всеки трябва да се чувства свободен да избере средство за извличане на музиката, с което се чувства най-комфортно. Не мисля, че трябва да доказвам на някой, че мога да мачна две парчета, докато въртя плочите, това го правех като бях тийнейджър. С днешна дата за мен е изключително неудобно да нося със себе си винили или CD-та, а с появата на лаптопите се освободих от тези си основни задължения. Така отворих врати на вълнуващи нови начини за изпълнение и на манипулиране на звука, така че естествено аз гравитирам към това.

Как дойде първата среща с Richie Hawtin? Вие не сте дуо, но в света на техното вашите back2back сетове са легендарни. Такова ли е и вашето приятелство?
Познаваме се още от началото на Plus 8. Доколкото си спомням, изпратих запитване за броя издадени техни записи и Ричи ми отговори. След това се разбрахме да се видим или на New Music Seminar в Ню Йорк, или на Winter Music Conference в Miami. Той беше фен на ранните Deep Dish неща, а аз на всичко, което той прави. По-късно лейбълите ни започнаха да правят доста неща заедно, а аз и Ричи често си чатехме по повода. След като Deep Dish се разпадна, загубихме връзка и се оказахме в съвсем различни кръгове, докато преди 10 години не се срещнахме отново. Беше много чисто, лесно и естествено прераждане на приятелството ни. В този момент от живота ми той е един от най-близките ми приятели, в допълнение към това, че е сред най-вдъхновяващите личности в живота ми. И мисля, че чувствата са взаимни.

Това, което ти дава най-много професията на DJ?
Всеки път, когато пътувам далеч от дома и съм пред публика, за мен е истинско удоволствие. Разбира се, че има и разочарования или недотам добри гигове, но въпреки тях аз съм много щастлив с това, което правя. Възможността която имам – да бъда  част от залата на музикалната слава като член на Deep Dish, да бъда успешен соло артист  с внушителна кариера и сега – да правя HYBRID live shows, с което да развивам нови форми на изразяване, това за мен е пълно щастие.

Ние всички знаем, че си ценител на храната, особено на гурме кухнята, та… винаги ли си знаел, че музиката е това, на което искаш да посветиш живота си? Имало ли е момент, в който си имал нещо друго предвид?
Мисля, че винаги съм знаел, че животът ми ще е обвързан с музика или нещо с участието на някое от изкуствата. Любовта ми към гастрономията дойде много по-късно и е вследствие на постоянните ми пътувания и културното многообразие, с което се сблъсквам непрестанно.

Всеки Dubfire фен по целия свят е гледал трейлъра на Above Ground Level. Очаква се филмът да излезе тази година. Преди 2 години на ADE беше премиерата на HYBRID, можем ли да очакваме премиерата на филма на същото място?
Да, получавам въпроси почти всеки ден за това, но завършването на филма не е лесен процес. Не и ако искаме да се случи така както трябва. Това, което направихме преди 2 години по време на ADE и също в MMW в Маями, бяха приятелски тестови прожекции, последвани от въпроси и отговори. Това беше направено главно за да имаме възможността да видим лентата на голям екран, а хората около нас да споделят вълненията си с режисьора, с мен и с останалите присъстващи. Филмът няма да има повече подобни прожекции, но с по-добър късмет се надяваме в края на тази година или в началото на другата лентата да се появи.

Сега нека да поговорим за HYBRID, един от най-големите ти проекти. Как дойде идеята? Как се стигна до нея преди 2 години и какво се промени от тогава до сега?
Работих по HYBRID повече от 2 години, считано от началото на 2013 г. Това е кулминацията на много упорита работа с много талантлив екип от сътрудници, които бяха до мен през цялото време. Шоуто е уникално аудио-визуално преживяване, което улавя същността на моя звук, подкрепена от 2D и 3D графики, създавайки един по-различен визуален опит. Аз съм изключително горд от резултатите и бях много развълнуван, когато стартирах 2-годишно световно турне през април миналата година. То също еволюира от първото тест шоу на Bonus Festival през 2014 г. Направихме фини настройки на версията, за да бъде шоуто още по-впечатляващо. Моят екип и аз сме изцяло посветени на този проект и хвърляме големи усилия да анализираме случилото се след всяко шоу. Също така обмисляме и бъдещи проекти, които да покажат, че HYBRID не е само върхът на айсберга за мен.

Всички бъдещи проекти и част от музиката сякаш те връщат назад към продуцирането…
Моят фокус тази година беше най-вече гмуркане в моя албум – от който съм завършил няколко парчета, а други са в процес на завършване. Направихме ремикс на Audion “Mouth to Mouth”, което беше ужасно трудно, тъй като това е една емблематична песен, но аз съм много щастлив с това, което съм постигнал творчески там. С Miss Kittin завършихме продължението на Exit, озаглавено Ride; което се очертава първият сингъл от предстоящата ретроспекция, обхващаша целия ми музикален път на соло изпълнител през последните 10 години. Преди това обаче ще трябва да завърша един сингъл от Oliver Huntemann, който се очаква през септември. Така като гледам се очертава и следващата ми година да е доста busy.

И накрая, но не на последно място, разкажи ми най-скандалното и запомнящо се парти или афтър-парти, на което си бил.
Всъщност най-запомнящи са тези, които почти не си спомняш! Ха-ха!

НАШЕТО ТЕХНО МОМИЧЕ – NICOLE MOUDABER

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *