5 от най-влиятелните личности в света за 2019 година

Тези, без които годината нямаше да бъде същата

0 коментара Сподели:

Светът се движи от тези, които винаги мислят няколко хода пред останалите. Всяка година световноизвестното списание Time ни представя стоте най-влиятелни личности, без които годината нямаше да бъде толкова пъстра. В следващите редове ви показваме по една личност от петте категории. 

Пионерът на добрия вкус

"Лаборатория за идеи, вдъхновена от добрия вкус." Така Масимо Ботура описва своя ресторант – Osteria Francescana. Кой е Масимо Ботура ли?

Най-известният италиански шеф, и то не само в родината си, но и в света.

По-важното – Osteria Francescana, където е както главен готвач, така и собственик, притежава заветните 3 звезди „Мишлен“ и от години не е излизал от челната тройка в класацията за 50-те най-добри ресторанти в света. Нещо повече – през 2018 се качи на върха, като зае първото място. Но по пътя на Ботура невинаги всичко е било толкова светло и в началото е бил дотолкова неразбиран и недооценяван, че дори е смятал да се откаже от мечтата си. "Можете ли да си представите какво си мислеха местните за мен? Искаха да ме убият!" Хората в Модена, където се намира и ресторантът на Масимо, готвят бавно, мудно и се придържат изцяло към традиционните рецепти. Ботура обаче иска да сблъска традицията с модерното, а това е равносилно на осми грях за италианците, когато говорим за кухня. Той обаче успява. И защото не се отказва от страстта си, сега е един от най-добрите в света. Въпреки това обаче никога не отхвърля корените си. Напротив – казва, че именно това е най-важната съставка за успеха на един съвременен готвач.

Урок за покоряване на световната сцена с любов

Категорията артисти на Time е категорично най-силната от 5-те тази година. Освен че присъстват имена като Емилия Кларк, Глен Клоуз, Махершала Али и Рами Малек, тя е пъстра и откъм етническо разнообразие и ни показва, че за огромния талант липсват всякакви граници. В нея обаче се отличава присъствието на единствената група, която е избрана, а именно K-pop сензацията BTS. Кейпопът избухна главоломно през последните няколко години и смело можем да кажем, че замесените в този стил, са част от главните диктатори на музикалния бизнес. Тази група обаче е абсолютният лидер не само в кейпопа, но и в света. BTS имат масова подкрепа от феновете във всяка точка на земята и почти не са останали рекорди, които да не са разбили, като се очаква тази година най-накрая да бъдат номинирани и за "Грами" (след като "Билборд" отдавна е техен). Популяризирането на корейската култура извън границите на държавата е едната част от мисията им. Основната им цел е да предават позитивни послания на феновете си и да култивират у тях любов. Нещо повече – лидерът на групата отделя специално време да проучва идеи, концепции и да прочита възможно най-много специализирана литература, за да приложи наученото в музиката на групата. BTS не са просто поредната група от Корея, защото те вече са група на света. Не защото са се пригодили спрямо него, а защото учат света да се нагажда спрямо тях. Те добре осъзнават силата си. И вече няма кой да ги спре – тук са да покорят всичко… с любов. Защото с музиката си те ни учат, че преди всичко трябва да обичаме себе си. 

Попарт, безгрижие и ексцентризъм 

Стиска ли ви да рисувате карикатури на Исус, докато сте в неделно училище? А имате ли смелостта да бъдете различни и да изразявате различието си с изкуство? Малко хора биха дръзнали да се опълчат на света със себе си. От тази шепа ексцентрици е част и художникът Дейвид Хокни. Хокни е икона в попарта и е от съмишлениците на Анди Уърхол и Денис Хопър. Сексуалната му ориентация е огромна част от творчеството му, тъй като рисува предимно мъже в басейни. И, разбира се, Калифорния. В картините му обаче винаги можем да открием едно слънчево усещане за безгрижие, а цветовете в тях ни карат да се почувстваме, сякаш се припичаме на шезлонга и пием коктейли до насита. Дейвид Хокни е най-скъпо продаваният жив художник, но извън това винаги търси модерното в изкуството си. Истински пионер в попарта, със себе си той носи слънцето и усещането, че в крайна сметка всичко ще бъде наред. А ние обичаме да гледаме безгрижието в гения му. 

Идеите нямат възраст

(на откриващата снимка)

Модерният свят е в колапс и постепенно всичко в него се механизира, а ние тихо чакаме да видим упадъка на този процес. Но това не е решението. Отговора винаги откриваме в действието. Сред нас има и едно момиче, което е твърдо решено да направи нещо по пътя към запазването на Земята, и то на всяка цена.

Грета Тунберг е едва на 16 години, но попада в категория лидери на списание Time.

Грета е и вдъхновението за #FridaysForFuture – инициатива, в която всеки петък ученици и студенти по целия свят протестират в защита на планетата. Тя е лидерът, който трябва да открием вътре в себе си. Тук политиката няма абсолютно никакво значение, а интересът е само един – природата да оживее, защото без нея умираме и ние. "Искам да се държите така, сякаш къщата ви гори." А къщата ни наистина гори. Грета е тук, за да ни накара да спрем пожара на глупостта си. 

Сценарият на живота 

Когато разбереш, че си по някакъв начин различен от останалите, се притесняваш. Когато осъзнаеш, че сексуалността ти не е стандартната, може и да се уплашиш от реакцията на обществото. Но когато терапевтът ти ти каже, че нищо ти няма и просто си "твърде зрял за възрастта си", осъзнаваш силата си. И решаваш, че ще бъдеш себе си. Това е случаят на Райън Мърфи. Той е сценарист на някои от най-култовите сериали от последното десетилетие – "Зловеща семейна история", "Клуб "Веселие", "Клъцни/срежи" и адаптира книгата "Яж, моли се и обичай" в боксофиса със същото заглавие. Следват "Златни глобуси", номинации "Еми" и много други награди, които Мърфи прибира заради таланта си. Последният му проект, сериалът Pose, има социална насоченост и показва именно проблемите на хората с различна сексуалност, етническа принадлежност и всички останали маргинали, за които често затваряме очите си. Мърфи е роден разказвач, а креативността му определено има с какво още да ни изненада. И ще продължава да ни предизвиква с теми, за които не искаме да говорим.

Защото той е достатъчно смел да бъде себе си и да говори за тях.

За да се движим напред, ни трябват лидери. Това са хората, които ни показват, че правилният път рядко е лек, но когато хванеш точната посока, изкачването към върха е неизбежно. А коя е правилната посока ли? Тази на линията на сърцето ти. То няма как да те излъже. Трябва само да го следваш. Тогава влиянието върху света около теб е само твое. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *