5 събития в Пловдив през септември

Пловдив е септемврийската ни тръпка и не можем да му се наситим. Започваме от днес

0 коментара Сподели:

Има много причини да се види Пловдив през есента и една от най-смислените е, че Пловдив тогава е ИЗКУСТВО! Селектирахме пет от най-значимите събития в Града под тепетата, които ще ни връщат многократно там през следващите месеци. Повече от чудесен град, с обширни, при това свързани пространства за прекарване на свободното време.

ФАРА 2016: 15-17 СЕПТЕМВРИ

Седемнадесетото издание на ФАРА преживява най-голямата си трансформация досега, но истината е, че това се случва и с креативността, на която той отдава заслуженото. Темата на фестивала, който тази година се мести в Пловдив, е „Трансформацията на комуникациите и бизнес средата“ и ще даде сцена на пет международни звезди от различни сфери на комуникационния бизнес, които ще се включат в семинарния форум в Културен дом “Борис Христов” още първия ден. Другите два дни на фестивала са отредени за конкурсната програма, демо зоната и още професионални дискусии и работилници.

ONE ARCHITECTURE WEEK: 30 СЕПТЕМВРИ – 9 ОКТОМВРИ

Ежегодният международен фестивал за съвременна архитектура и градска среда тази година ще се проведе в квартал „Тракия“. 65-хилядното предградие на Пловдив е типичен български модернистичен квартал от 70-те и фокусирайки се над него, фестивалът обръща поглед към половината от сградния фонд на България. Изборът на панелен квартал за провеждане на събитието е продиктуван от факта, че именно панелните квартали са мястото, на което най-ясно проличава ефектът от гражданската активност в градска среда. Програмата включва още презентации, изложби, дискусии, лекции, работилници, обиколки и прожекции.

НОЩ / ПЛОВДИВ: 23-24 СЕПТЕМВРИ

Емблематичният фестивал е готов за дванадесетото си издание. Събитието, което въвлича хиляди хора от страната в кипящия културен и цветен живот на Пловдив, отново ще предложи наситена и интригуваща програма. В тази епична септемврийска Нощ на Плов­див музеите и галериите остават отворени до след полунощ, входът е свободен, организирани са многобройни пърформанси, музикални и театрални изпълнения на живо не само в галериите, но и по улиците. Сега е моментът да послушаш джаз на открито или да откриеш някой музей в Пловдив, за който може би не си подозирал.

OPEN OPERA: 30 АВГУСТ – 27 СЕПТЕМВРИ

„Oпера на открито“, или „oтворена опера“, или „операта е за всички“, за трета поредна година се случва в прегръдката на невероятния Античен теа­тър. През септември в този истински музикален празник ще могат да бъдат видени грандиозни спектакли от Бизе („Кармен“), Пучини („Тоска“) и Щраус („Една нощ във Венеция“). Най-гледаната опера „Кармен“ ще е с участието на водещия тенор на Софийската опера – Костадин Андреев, за „Тоска“ ще пристигнат девет топ изпълнители от Южна Италия, предвождани от диригента Леонардо Куадрини, а виенският бисер от Щраус ще е копродукция с Държавен музикален театър „Стефан Македонски”.

ЕСЕНЕН САЛОН НА ИЗКУСТВАТА: 2 СЕПТЕМВРИ – 5 НОЕМВРИ

В рамките на близо два месеца Пловдив е любезен домакин на изкуство от цял свят – много изложби, театрални представления, музикални изпълнения в различни жанрове, улични представления на магическо и цирково изкуство и редица други, с които градът се вълнува, вдъхновява посетителите си и трупа самочувствие и увереност на една истинска европейска столица на културата. Ударен старт на форума ще дадат Gipsy 4 ever в Античния театър, а следващите два месеца ще можеш да станеш част от Националните есенни изложби, Sounds of The Ages, Пловдивски джаз вечери и др.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *