Rails Girls: За момичета, които не ги е страх от мишки

Програмирането “не хапе”, престраши се!

0 коментара Сподели:

Ако все още не си чувал за Rails Girls Sofia, то накратко ще ти обясним, че това е популярен уъркшоп за дами, на който участничките правят първите си стъпки в програмирането, ръководени от опитен екип инструктори. Може и да ти звучи страшно, може и не, но факт е, че вече за седми път организаторите се престрашават да разбият стереотипите и да убедят момичетата, че програмирането “не хапе”, а точно обратното, може да бъде чудесна отправна точка и полезно умение, независимо дали искаш да задълбаеш, или просто да се ориентираш в обстановката и да обогатиш общата си култура.

Традиционно Rails Girls Sofia се провежда два пъти в годината – през октомври и март, и е двудневно забавно, интересно, вълнуващо и много полезно събитие, което цели да разбие на пух и прах версията, че програмирането е територия, запазена само за мъже.

Съществуващият дисбаланс между мъже и жени в сферата на технологиите е бариера за много дами да се престрашат да се пробват и точно това е идеята.

Организаторите на Rails Girls се опитват да адресират проблема, като допускат за участие в събитието само жени и се стремят да създадат приветлива и отворена за начинаещи атмосфера. За всяко събитие биват одобрени около 100 участнички от стотиците кандидатури, като се оценява тяхната мотивация за участие, които абсолютно безплатно навлизат в този свят.

Уъркшопът стартира в края на 2010 г. във Финландия и бързо набира популярност. До момента има проведени събития в стотици градове по цял свят. У нас първото събитие бе организирано през юни 2013 г., в София, от доброволци и съвместно с Дигиталния шампион за България г-жа Гергана Паси. В момента организацията се случва под шапката на Дигиталната национална коалиция.

Повече информация за събитието и условия за кандидатстване могат да бъдат намерени на сайта: http://railsgirls.com/sofia. Ако ти звучи интересно, побързай, защото формата за регистрация е отворена до 15 октомври.

Какво още да правиш през този месец, виж тук!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *