5 книги, с които да преживееш красотата на възкръсването

Зарови нос сред страниците на тези романи

0 коментара Сподели:

Великден е на прага ни и един от най-светлите християнски празници отново ни подсеща за красотата на новото начало. Да започнеш на чисто е сред най-великите привилегии на света. Независимо дали вярваш в прераждането или не, всеки има нужда от ново начало.

Да, възкресението е далеч по-странен феномен, но и той е бил експлоатиран от писателите в различни варианти. Огромната радост от обновлението във всяка форма е водеща в следните художествени произведения, така че,

докато хапваш козунак с локум, може да откриеш, че Великден не е само онези 4 почивни дни.

Зарови нос сред страниците на следните романи, за да разбереш, че прераждането и възкресението са нещо велико.

Живот след живот
Кейт Аткинсън

С много богат език Аткинсън претворява идеята да създаде перфектния си живот през различни прераждания. „Съвършенството се постига с практика“, казва една от героините в романа, и именно това е целта на това циклично пътешествие. С много оригинални идеи, плътни емоции и изненадващи обрати Кейт Аткинсън успява да грабне читателското внимание от самото начало. Може и да съчувстваме на Урсула за препятствията пред нея, но постоянното прераждане бавно и сигурно я води към идеалния живот.

Гроздовете на гнева
Джон Стайнбек

Едно метафорично възкръсване се случва сред страниците на този така значителен за литературата роман. Истинска епична история за измъчено семейство, което с прекосяването на река Колорадо сякаш се преражда за Райската градина на запад. Стайнбек ни запознава с една класическа имигрантска приказка, която таи напомнянето, че възкресението в различни форми може да е по-често явление, отколкото си мислим. 

Белият зъб 
Джек Лондон

Колкото и странно да изглежда на пръв поглед мястото на този добре познат роман в тази селекция, той наистина дава доза вдъхновение за прераждането. През очите на един опитомен вълк можем да видим живота и смъртта в белия Север. Благодарение на живителния талант на Джек Лондон преживяваме топлата грижа на майката към малкото пале през жестоката, студена действителност на хората. Постоянното прераждане в тази история кулминира в драматично обновление, което си заслужава чакането. 

Сатанински строфи
Салман Рушди

Сега е моментът да си кажете: „Това не е библейско!“. Какво ще търси Сатаната на Великден в една толкова светла селекция? Но всъщност Рушди започва романа с радикалната метаморфоза на два ангела и в едно философско пътешествие изпъква най-истинското възкресение от всички в селекцията. За съжаление много хора познават романа покрай скандала, който предизвика, но „Сатанински строфи“ заслужава много повече признание. Магически реализъм от най-висока класа.

Антихрист
Емилиян Станев

Търсенето на човешката душа е в основата на тази богата философска история. Еньо търси себе си, търси Бога, търси Смисъла и всеки път, който избира, го води до ново прераждане. Църквата като институция, но без вяра, религията като бреме, но и като надежда, бунтът като изход или вход към гибел. Това са само част от много въпроси, които родният писател разглежда и си струва да си зададете по време на светлия празник, пък макар и от чисто любопитство. Проследи празника на едно по-дълбоко ниво с тази книга.

Още книжни коментари тук

7 вдъхновяващи книги за силната връзка между хора и животни

Поезията е тревожно безсмислие, което ни обзема понякога

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *