Бал с каски (без маски) за свободни духове

Нашата селекция за АСТ Фестивал за свободен театър #6

0 коментара Сподели:

Ноември прибира последните повърхностни клишета под строгото си изражение. Затова спокойно може и ти да захвърлиш маската на битово ежедневие и да наденеш естествената си шарена премяна за бал с каски.

Стартира шестото издание ACT Фестивал за свободен театър и вихърът на свободата ще продължи цели седем дни от 11 до 17 ноември. Програмата включва десет специално селектирани спектакъла от българската изпълнителна сцена, като за първа година се подготвя и международно издание, което ще представи театрални пърформанси от Германия, Франция и Полша.

Освен провокация и креативност артистичната програма ще има и образователна част, която ще представи иновативни чуждестранни модели, дискусии и неформални срещи за пълна наслада на свободата в изкуството и изкуството да си свободен.

Каним те да отпразнуваме старта на фестивала и първия рожден ден на пространството в НДК с тричасов концерт на станалите емблематични за българската сцена групи – Nasekomix и Popara на лейбъла Big Banda, а в четвъртък в бар „Петък“ ще се проведе официалното представяне на програмата на събитието и дискусия за бъдещето на независимата сцена. Kато част от инициативата #AbsolutNights на Absolut по време на събитието ще можеш да опиташ от специалните „театрални“ коктейли с типичните за Absolut съставки.

Програмата в пълен вид можеш да намериш тук. Основна локация е ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК, театрална работилница „Сфумато“ и „Червената къща“, а това е, което не трябва да пропускаш.

Ние ще се погрижим това наистина да е така, защото 

подаряваме 2 билета на един от споделилите в коментар под статията тук, в сайта, на кое представление иска задължително да присъства. Късметлията ще обявим в тази статия и в страницата на Go Guide във Фейсбук на 11 ноември. Дерзай!

BIO.EGO.ORGANIC.
17 НОЕМВРИ, ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА „СФУМАТО“

Експериментален спектакъл, който веднага приковава вниманието, защото е реализиран по изумителните текстове на неповторимия израелски автор Етгар Керет. Сюжетът на мултимедийния пърформанс се гради върху два разказа и няколко видеа, при които свободата бавно градира в абсурд. Времето и мястото са неопределени и изменчиви, нарушени са и причинно-следствените връзки, действията са непоследователни, гарнирани с богата доза ирония и пародия. В дъното на този сценичен диалог се кодира манипулацията, която води до разпад на човека, инверсиите на себе си, масовото лечение на симптоми, а не първопричини.

МАЙКИ ОТ СТОМАНА
17 НОЕМВРИ, „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“

На тази дата „Червената къща“ ще стане още по-огнена с представянето на този полски стенд-ъп пърформанс, който си играе настойчиво със закърнелите разбирания и понятия. Фокусът се насочва към болните участъци на обществото, свързани с национална и полова идентичност. Засягат се най-интимните кътчета от човешката емоционалност, за да се покаже суровото им нагледно преобразуване от държавните системи и политики, неизбежно въздействащи върху индивидуалното съществуване на човека. Брилянтно биополитическо изложение на материала, от който са направени човешките майки, сълзи и съдби – стоманата. 

КМЕТЪТ
17 НОЕМВРИ, „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“

Драматична пиеса, осъществена по един от най-добрите театрални текстове, който достига истинска дълбочина по темата за Холокоста, отговорности и вина за унищожението, което човечеството е понесло през Втората световна война в Полша. Действието на постановката се развива в полско село, където група хора трябва да разрешат извънредните ситуации и там във взетите решения ще изживеем катарзиса на световната болка и печал.

HUMAN FACES / ЛИЦАТА ЧОВЕШКИ
15 НОЕМВРИ, АТЕЛИЕ VIA NEGATIVA

Композицията на представлението е структурирана като разпит в Държавна сигурност. Използвани са микс от текстове на Жан-Клод Кариер, Христо Христов и Йордан Русков. Историята на спектакъла е обвързана с носталгия към необратимото, отминалото и действието му имитира елементи на непредвидимост с цел психическо въздействие върху участващата публика, за да се изгради неповторимост на срещата.

ДИСОНАНС ЗА ДВАМА АРТИСТИ
13 НОЕМВРИ, „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“

С малко по-интимни крачки пристъпваме към този танцов театър, който представлява спектакъл-споделяне. Една бърканица от сънища, спомени и специфични обсесии, които са поднесени от чужденец и тайнствена дама. Вероятно след като излеят душата си, актьорите, създали тази пиеса, ще намерят себе си.

FOR A…
11 НОЕМВРИ, DERIDA DANCE CENTER

Обезателно трябва да споменем и чувствения пърформанс танц „For a…”, който разказва за автобиографичните преживявания на диалогичната Силке Грабингер. В представлението се разкрива социалната и лична служба на женствеността, която взема фатално участие в конструирането на пола и социалното му репрезентиране.

ГОЛЕМ
13 НОЕМВРИ В ДНК

Имаш възможност да се докоснеш до древния еврейски мит за героя Голем в проект, структуриран циклично, при който се разгръща наболелият проблем за консумацията. Кръгът се завърта между опорните точки пустота-консумиране-замърсяване. Дали всички ние не сме просто дъвки, вече сдъвкани или изплюти?

Също там, но ден по-късно ще последва механичният Rotor“, в който се свързват машина и тяло, за да образуват хибрид, както и сценичният етюд „Известие за прослушване, заявление за ре|акция“. На същата дестинация точно на 15 ноември ще се разиграе възможността за колаборация между изкуствата в „Моментни композиции“.

Още в самото начало на фестивала програмата разнообразява с пърформанс-четене „Добре дошли в България“, което представя границата между патриотизъм и национализъм, както и пределите на здравословните убеждения. Друга интересна импровизация е The space in between, в който участие взема публиката, за да се постигне преоткриване в способностите на собственото тяло, което прераства в реконструкция на това, какво е „човешкото“ в мислите изобщо.

Нека не пропускаме да споменем и Неон Бурлеск Пърформанс“, който в ритъма на танца ще представи своята гледна точка към празнуващото протестиращо тяло, отблясъците на флирта, закачливо противопоставяне и изтънчена доза сарказъм, комплектован със сексуални завои по плътта на съвременната гротеска.

При нужда от храна за сетивата може да посетиш интерактивния спектакъл „Сън в съня – концерт – лабиринт за спящ оркестър“, където сетивата ще се насладят на спонтанната среща между trance музиката с театралния метод, за да създадат истински шедьовър от ефимерни звукови пейзажи.

От образователната програма задължително споменаваме уъркшопа в две части  „Взаимосвързани частици“, който докосва невидимото и разгръща границите на въображението с участието на Агата Синярска и се съчетава перфектно с представлението „Аз на сцената“ като продължение на възможните гледни точки и взаимовръзки, които сме способни да надградим отвъд всички установени граници досега.

Театърът е място, където артистът може да расте свободно пред очите ни, и всяко едно от тези събития доказва, че в мрака на салона ще израснем заедно с него и с нашата нова свобода, отгледана грижливо чрез представленията.  

Късметлийката се казва Mariya Cvetkova. На нея й се ходеше на Bio. Ego. Organic и вече има два билета. Честито!

Виж още удоволствия за душата и тялото, които можеш да видиш през ноември. Напълно. Безплатно.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *