Топ 5 на карнавалите, които трябва да посетиш

La vida es un carnaval

0 коментара Сподели:

Все още изключително популярни са туристическите списъци във вариант TO DO. И защо не? Никога не е лоша идея до сметките за парно, часа за зъболекар и списъка с необходимите продукти на хладилника да окачим и един с мечтаните дестинации. Казват, че ако напишеш нещо, шансът то да ти се сбъдне се увеличава главоломно. Предлагам ти още няколко местенца, които да прибавиш в списъка си. Опитното ми туристическо око забеляза, че навсякъде по земното кълбо карнавалите се случват между края на януари и средата на юни, така че да побързаме.

КАРНАВАЛЪТ В РИО

Не мога да твърдя със сигурност за теб, но при мен ситуацията е следната, чуя ли думата карнавал, първата ми асоциация е Рио. За съжаление на този карнавал грациозният ми крак все още не е стъпвал, но както вече споменах в листа To DO е. Много от познавачите го определят като най-пищната веселба. Бразилците са хора с топла кръв и неслучайно не са заковали точна дата за празника си. Карнавалът всяка година се провежда на дати между средата на февруари и средата на март. Рио за нас, българите, е скъпо и далечно удоволствие, тъй като е буквално на другия край на света, но туристическите гидове твърдят, че подобно на всеки карнавал и в Рио можем да се включим в някое от фри дефилетата, което се случва по улиците, ако не успеем да се сдобием с билет за спектаклите зад високите ограждения на специалното място, построено за карнавала, наречено Самбадром. Именно на тази арена дефилират най-успешните салса школи, а битката между танцьорите наподобява гладиаторски двубой. 

ВЕНЕЦИАНСКИ КАРНАВАЛ

Да се пренесем в Европа. Най-известният карнавал на нашия континент определено е този във Венеция. В сегашната си форма карнавалът се провежда от 1879 насам. Венецианската маска е световноизвестен моден аксесоар. Създадена е с цел прокламиране на равенството между хората, независимо от цвета на кожата на лицата им, поне за карнавала всички се превръщали в равни. Характерни за този карнавал са прочутите венециански балове, които в годините са се превърнали в декор на много филми. Ако сте решили да посетите този двуседмичен празник, маската е задължителна.

КАРНАВАЛ НА КУЛТУРИТЕ

Ето още една карнавална дестинация в Европа, която е по джоба  на всеки. Karneval der Kulturen се провежда всяка година в Берлин. Отскоро родният самолетен пазар предлага изключително изгодни билети в посока София – Берлин. Градът е задължителен за посещение, а в периода, в който се провежда този карнавал (тази година датите са 2 – 4 юни 2017), времето в Берлин е страхотно за разходки. Това, което на мен ми направи най-силно впечатление миналата година по време на този празник, бе огромното разнообразие. Програмата е разпръсната в локации из целия град, а съдържанието наистина е подходящо за всякакви възрасти. Ако за децата най-интересно е маскирането и преобличането, то за по-големите деца с отношение към изкуството Карнавалът на културите предлага срещи с между 4000 и 5000 творци – както професионалисти, така и непрофесионалисти. Разбира се, преобладават художниците и танцьорите. Централно място за карнавала е всеизвестният Potzdamer Platz, но това не означава, че не можете да надникнете и в по-малките улички на Neukölln, където можете да потанцувате салса или да получите безплатни уроци по рисуване. Берлин става все по-популярен като младежката столица на Европа и шествието на карнавала го доказва. 

КАРНАВАЛИТЕ ПО ЛАЗУРНИЯ БРЯГ

Отново в Европа, но около десетина градуса по-горещо. Карнавалът в Ница е изживяване, което ще ви развълнува. Известен е като „Парад на цветята“. Климатът в столицата на Френската Ривиера не би оставил дори и най-големия непукист равнодушен. Планина, море, а помежду им танцуват изящни тела. Това е карнавалът в Ница в едно изречение. За съжаление местните ми разказаха, че от година на година поради засилените мерки за сигурност събитията с вход свободен стават все по-ограничени, което налага да се поизръсите за входни билети. Все пак safety first.

Аз  бих ви препоръчала да посетите и Fête du Citron в град Мантон. След като се изкефите в Ница, просто хванете автобуса и за около час и евро и петдесет сте в Мантон. Истината е, че голяма част от участниците в дефилето в Ница на другия ден се изявиха и на празника в Мантон. Пътят за това прелестно градче преминава през Монако. Очите ви ще ви благодарят за този един час незабравими вюта. Празникът на лимоните е всъщност стандартен карнавал с много цветове, платформи с танцьори и дъх на цитруси. Някое дете със сигурност ще ви напълни врата с конфети и е редно да му върнете жеста. Мантон е почти на границата между Франция и Италия, така че посещението може да бъде гарнирано и с романтична италианска вечеря в Сан Рем.

БЪЛГАРИЯ

Наблюдава се все още онази тенденцийка да подценяваме всичко българско и родно. Но и в областта с карнавалите и ний сме дали нещо на света. Вярвате или не, България има свой карнавал, който е получил международен статут в списъка на ЮНЕСКО. Това е празникът СУРВА в един от най-одумваните български градове – Перник. Карнавалът се провежда всяка година през последната седмица на януари, а централно място заемат ритуалите за плодородие. За разлика от карнавалите в чужбина входът е свободен и всеки е добре дошъл да се включи, независимо дали като зяпач или като участник. Дори и най-големите хейтъри не могат да отрекат, че този празник носи в себе си стари традиции и дух, а броят на чуждестранните групи, които вземат участие, също е внушителен. Разбира се, както забелязах и на карнавалите и в Берлин, и във Френската Ривиера, и по време на СУРВА у нас, апотеозът към кича винаги си провира място.

Хубаво е да усетим основната идея на подобен род празници. Дали ще е бразилската любов към танците или венецианската максима, че със и без маски всички сме еднакви, дали както в Берлин ще се радваме на културното разнообразие или подобно на французите ще изпитваме задоволството от сочните цитруси, важното е да сме отворили сетивата си за емоцията.  La vida es un carnaval и преминава много бързо. Нямаш време, преобличай се, сменявай маските и костюмите и не спирай да си активна част от маскарада 🙂

Като стана въпрос за веселие, хвърли едно око на Fun Guide: местата за забавление на окрито.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *