3 сутрешни ритуала, които не са за пропускане

Виж кои са малките, но безценни тайни за тонус и добър външен вид

0 коментара Сподели:

Сигурно като почти всеки човек си се сблъсквал с липсата на достатъчно мотивация за посещение във фитнеса или тренировка вкъщи. А по всяка вероятност и неведнъж си хвърлял умилен или загубил вяра поглед върху издутия си корем, който изглежда, сякаш целогодишно си на октоберфест, чакаш бебе панда или поне че си изгълтал един килограм авокадо (с костилките).

Почти сигурно е, че си от онези млади хора, на които особено им пука какво точно консумират като храна, развил си критичен вкус и имаш изградена култура на хранене, четеш етикетите на всичко, което си купуваш за хладилника, и може би поглеждаш с презрение всяка поредна баничарница, изпречила ти се в някой подлез. И все пак онези 2 килограма в повече или пък издутият понякога корем те побъркват и дори да се храниш нормално, те просто са там.

Един от нашите автори (след неизвестен брой експерименти без особен успех: от тичане в парка и йога до една седмица само на зеленчуково смути) си направи 30-дневен експеримент в името на този материал. Постигна нещо, за което се бореше с тялото си от години (а именно плосък корем), и се оказа, че с 15-минутен сутрешен ритуал можеш да изглеждаш и да се чувстваш значително по-добре. Не, това няма да е поредната проповед за здравословно хранене или някакви велики и изтъркани до отвращение съвети.

Ще ти представим 3 дребни, неконсумиращи никакво време и кой знае какви усилия неща, толкова непретенциозни в своята семплост, че може би няма да ни повярваш първоначално.

Само 3 красиви в своята елементарност трикове. Ако успееш да ги превърнеш в своя сутрешна рутина, сигурно ще искаш после да ни изпратиш благодарствена картичка.

Ето ги и тях:

ДЖИНДЖИФИЛОВ ЧАЙ

Simple as that. Настъргва се половин/един корен от джинджифил (зависи от големината му), в някаква най-обикновена кана и се оставя да престои една нощ, за да си пусне хубаво източната магия.

Като станеш сутринта за работа, първото нещо, което препоръчваме (преди да започнеш да скролваш из фейсбук и инстаграм и да си товариш мозъка с незначителна информация), е да си стоплиш чаша от този чай. Да е хладък, не горещ. Добавяш прясно изцеден лимон и лъжица качествен мед.

Това е. Сякаш си изпил 15  кафета, но без сърцебиенето и лъжливия ефект „аха-май-вече-съм-в-добро-настроение-ама-май-още-не“.

Организмът се събужда в пъти по-качествено, настроението се подобрява значително, разсънва те приятно и освежаващо. Разликата е повече от осезаема и може да се наблюдава дори за такъв кратък период. Джинджифилът също така преборва стреса успешно и е полезен за доста неща в тялото ти. Този пикантен и свеж вкус е най-добрата идея за добро утро, обещаваме. В съчетание с безспорно полезните му качества за целия организъм като подсилване на имунитета и редуциране на теглото, става на практика незаменим.

ПЛАНКОВЕ

Поясняваме: планк е упражнението, в което заставаш като дъска над земята с подпрени лакти и пръсти на краката в пода, останалата част от тялото е в права линия, успоредно на пода. Всичко това за две минути.. Две минути! Времето, което чакаш асансьора да речем, ако съседите пренасят още дърва, сякаш ще е вечна зима и не живеем на умереноконтинентален климат.

Сутрин по една минута и после, като се сетиш, пак или като имаш малко време – по още една минута. Нищо и никаква минута, но редовното практикуване на поза планк доказано помага за стягането на коремните мускули, активиране на метаболизма, подобряване на стойката, подобряване на гъвкавостта и е антистрес терапия. Не се потиш, не се мъчиш, нямаш мускулна треска. Можеш да пробваш да си засичаш време с хронометъра на телефона или просто да се задържиш в тази поза, доколкото можеш. Това е, доста елементарно. Обади ни се след месец да кажеш как е.

HEADSPACE

Това е app. Не е за ядене, не е за пиене, не може да правиш упражнения с него. Поне не такива с тялото си.

Headspace е приложение, което тренира мозъка ти буквално да си даваш малко пространство в главата, без да мислиш за нещо конкретно (колко лесно звучи, а колко всъщност изобщо не е, а?) и да оставяш всички тези мисли, които бясно се блъскат винаги, всяка една секунда в главата на всеки един от нас, да се научиш да медитираш, да ги наблюдаваш безпристрастно, да ги оставяш да се движат, но да не ги съдиш и да не им даваш оценки.

Всичко това само по 10 минути на ден. Толкова е едно слушане в Headspace. Take 10, както казват те.

Защо споменаваме app за медитация като част от трите неща, които могат да помогнат да имаш перфектно плосък корем? Защото това приложение ще ти помага да се сещаш, че всичко е в мозъка ти. И ако той е спокоен, буквално те подсеща кога е време да се нахраниш, вместо да пропускаш хранения и после да си наваксваш с каквото ти падне пред очите.

Помага също за подобряване на съня и воденето на една идея по-спокоен живот.

Когато се научиш да освобождаваш мозъка си от бремето на трескавото мислене за всичко-на-света, той ще те дари с вътрешен мир и ще редуцира значително дневната ти доза див, чист, градски стрес. Това ти позволява да живееш една идея по-балансиран и здравословен живот, в който почти няма да има нещо в деня ти, което да е чак толкова спешно, че да не може да поизчака да си изядеш супата на обяд.

Виж какво прави йогата с тялото ти.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *