Всеки четвърти българин живее в София – или за корените на „софийската мечта“

Разказваме ти защо всички са тук и какво прави града това, което е

0 коментара Сподели:

Снимки: Етюд-и-те на София

София е капризна, задъхана, хаотична и многолика красавица. Ако беше жена, щеше да е някоя примадона, но щяхме да я обожаваме. Столицата ни е привлекателен град за живеене или поне така смята всеки четвърти българин,

тъй като 24% от населението у нас се е устроило в София.

Информацията е споделена от сайта citypopulation.de, който черпи данни и изчисления от официалните преброявания. От балканските страни начело по брой население, концентрирано в столицата, е Гърция – 35%.

Всеки е чувал израза „София не е България“,

защото тук е различно. Най-хубавото и най-лошото съжителстват в абсурдна хармония. В столицата всичко се случва и няма невъзможни неща. Може да се каже, че нямаме нужда от „американската“ мечта, защото си имаме „софийска“.

Вероятно мотивацията на българите да се заселват в София е продиктувана от икономически причини. Средната работна заплата в София е почти 3129 лв. Според справката на НАП петима българи през 2023 година са получили заплати на стойност от 27.8 млн. до 16.8 млн. лв. Кой и защо ги взема тези пари, можем само да предполагаме и да си пожелаем да станем като него, когато пораснем – в следващия живот. В този живот обаче най-често търсим успеха в големия град, където са сериозните инвестиции, IT фирмите и политическите решения. Но София не е само бизнес, концерти, клубове и театри. Честно казано, има някои много съсипващи ежедневието на софиянеца фактори.

Например на 1000 души население в столицата се падат около 800 автомобила.

За сравнение във Виена съотношението е около 300 на 1000 и тенденцията е низходяща. Всеки трябва да попадне в продължение на няколко дни сутрин и вечер насред софийския трафик, преди да реши, че това е градът мечта. По-ефективните форми на движение често представляват просто алтернативно средство за изнервяне. Завали ли дъжд, градският транспорт внезапно започва да пълзи като охлюв. Наличието на велоинфраструктура е твърде дръзка претенция. Вместо това разширяваме уличните платна, за да дадем пространство на задръстването. Вече дори извикването на такси в София е предизвикателство, освен ако крайната дестинация не е Терминал 1. Шофьорите са вечно вкиснати и не им се занимава с вашия „курс“ до която и да е точка в този град. СъсипАха я тая столица.

В София собствен апартамент притежават основно два вида хора – „кореняк софиянецът“ и програмистът. София е на 101-во място сред европейските градове със средна цена от 2693,45 евро на квадратен метър за апартамент в центъра на града. Това е над 9 пъти по-евтино, отколкото е квадратният метър на апартамент в Цюрих, в случай че това ви успокоява. Цифрите, отнасящи се до наемите, не са по-вдъхновяващи.

Неслучайно тенденцията сред младите хора е да изплащат жилищен кредит, вместо да дават всеки месец пари на някой чужд хазяин.

Цените на някои удоволствия в София са пословични. Дай боже всекиму да може да закуси със слайс кето хляб за 50 лв., но пазаруването в София излиза 1,07 пъти по-скъпо, отколкото в България и джобът на всеки простосмъртен потребител го е усетил. Ако пък много искате да се отдадете на наслада като брънч с приятелки, трябва да сте подготвени, че сърцето ще ви боли, докато нагъвате авокадо тост с поширано яйце за 20 лв. Преглъща се по-лесно с чаша вино.

От гледна точка на чужденците нещата изглеждат доста по-розови. Eurail изготвя класация с десетте най-достъпни градове на континента – такива, които няма да оглозгат до кокал банковата им сметка.

Българската столица София може да бъде разгледана само за 36,49 евро на ден,

пишат авторите на класацията, което я прави доста привлекателна дестинация във финансово отношение. Въпреки че понякога София ни кара да се чувстваме, сякаш се намираме в токсична любовна връзка (отчасти заради отровния въздух), ние сме убедени, че градът ни е прекрасен. Ако всеки, който дойде в столицата, я припознае и обгрижва като своя, тя със сигурност ще се превърне в едно по-добро място за живеене.

За какво най-много мрънкат софиянци в 10 стъпки

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *