Афродизиаци – приятелите, с които си заслужава да се помотаеш това лято

Let’s talk about sex: Представяме ти митове, легенди и модерни похвати за помощниците в интимните удоволствия

0 коментара Сподели:
Афродизиаци – приятелите, с които си заслужава да се помотаеш това лято

В тънкото изкуство на любовта има доста похвати, умения, трикчета и екстри, които помагат в това да те обявят за най-добрия на света.

Независимо с кого, как, кога и колко често обичаш да си лягаш, винаги може да бъде по-добре, по-красиво, по-дълбоко, по-удовлетворяващо и по-уау и за двете страни в изживяването. Ето защо в разгара на август поглеждаме с палав интерес към техни височества афродизиаците като наши верни помощници в интимните удоволствия и проследяваме богатата им история. Митовете и легендите за тях изобилстват навсякъде, а най-новите герои в областта определено заслужават внимание. Дали магданозът и испанската муха са отживелица, или парфюмите с феромони са новото черно в секса – виж всички отговори, които разпалват въображението. С афродизиака е точно като с предпочитанията за интимен партньор – всеки сам си преценя, но все пак има звезди, които не можем да подминем с лека ръка. Чети смело!

Афродизиаци – приятелите, с които си заслужава да се помотаеш това лято

Ах, тази Афродита!

Естествено, откъде другаде ако не от Афродита да тръгне цялата мистерия с афродизиаците. Етимологията на думата афродизиак идва от името на Афродита – древногръцката богиня на любовта и красотата. В миналото множество храни, напитки и определени поведения са били смятани за способни да направят секса по-лесно постижим или приятен. Днес западната медицина реално все още няма доказателства за това, че която и да е конкретна храна е способна да повиши сексуалното желание или представяне, но –

блажени са вярващите, особено в любовта, както се казва.

Афродизиаци – приятелите, с които си заслужава да се помотаеш това лято

Някои вещества, съдържащи се в предполагаемите афродизиаци, всъщност променят и оказват влияние върху настроението в много по-голяма степен, отколкото върху повишаването на самото сексуално желание. Въздействието на афродизиаците все пак е свързано с влиянието върху централната нервна система и промяната на концентрацията на някои полови хормони. Въпреки че те въздействат и на двата пола, тези субстанции са най-популярни сред мъжете, защото повишават нивото на тестостерона, който е основен мъжки полов хормон.

Следователно три са желаните ефекти, търсени от мъжете от различните култури и исторически епохи –

повишаване на либидото (сексуалното желание), осигуряване на по-добра ерекция и удължено сексуално удоволствие. Данни за употребата на афродизиаци още в миналото са събрани във вид на древни египетски, китайски, гръцки, римски и арабски рецепти. Съставките, използвани за тези рецепти, са набавяни от растителни или животински източници.

Афродизиаци – приятелите, с които си заслужава да се помотаеш това лято

Афродизиаци в миналото

В Древна Гърция например, в медицински документи по фармакология, озаглавени „Рецепти за здраве“, са описани свойствата на афродизиака satirio (вид орхидея). Автор на тези рецепти е Диоскурид (40–90 г. пр.н.е.). Аристотел пък препоръчвал на Александър Велики през 322 г. пр.н.е. да забрани употребата на ментов чай по време на военни кампании, защото бил убеден, че ментата е силен афродизиак. Макът също бил на почит в Древността.

Сокът и семената на тази билка се считали за средство, повишаващо либидото и при жените, и при мъжете.

Семената от мак се прибавяли към смолата, извличана от главичките на растението в древността, за да се създаде приятна за двойките атмосфера при горенето на твърдото вещество. Освен това малките сиви семенца се използвали като съставка в някои известни афродизиаци в Индия като например bhang – билкова напитка, приготвяна от смлени на паста семена от мак, пъпки и листа от канабис.

Афродизиаци – приятелите, с които си заслужава да се помотаеш това лято

В миналото употребявали и макови електуарии – билкови препарати, смесени с плодови сиропи, или Rasayana – нарицателно за всички билкови лекарствени препарати с антиоксидантни свойства, използвани в аюрведа за поддържане на доброто здраве и дълголетие. Маковите афродизиаци, датиращи от началото на модерния период в Европа, били познати сред населението на Стария континент, но се ползвали с лоша слава.

Те били причислявани под общия знаменател – „мазила” на вещиците и любовните оракули.

Смокинята също била абсолютен символ на страстта в миналото и смятана за безспорен афродизиак. Връзката между смокините и секса може да бъде проследена до Юдея и християнската притча за Адам и Ева, които използвали смокинови листа, за да прикрият интимните си части. Дори Клеопатра обожавала този плод, а гърците възприемали смокинята като символ на страстта и романтиката.

Всъщност древните гърци изпълнявали ритуал, подобен на оргия, с който ознаменували прибирането на новата реколта от плода.

В древен Египет пък марулята била считана за афродизиак и свещена храна на Мин, бога на плодовитостта.

По релефите в храмовете Мин често е изобразяван с еректирал пенис, носещ листо или заобиколен от храстовидни растения, които помагали на бога да изпълнява неуморно сексуалния акт. Надежден афродизиак според инките естествено било свещеното какао, придружавано от лютата чушка (Capsicum annuum) и маката. Определени зеленчуци като аспержи и артишок, яйца, корени от женшен или храни, имащи фалическа форма, също се считали за афродизиаци преди векове.

Виагра, испанска муха и новите звезди

Като изключим градските легенди, че стрит изсушен пенис от тигър, както и стрит рог от носорог могат направо да вдигнат мъжкото ти либидо във въздуха – днес има утвърдени афродизиаци, които са се наложили масово на пазара. Легендарната „Виагра“, която съдържа активното вещество силденафил, е вечна класика сред афродизиаците. Действието се състои в подпомагане на разширяването на кръвоносните съдове на пениса, което улеснява кръвонапълването му
при сексуална възбуда.

Афродизиаци – приятелите, с които си заслужава да се помотаеш това лято

Друга жива легенда е най-известният афродизиак в света – испанската муха.

Легендата за чудодейното ѝ действие се ражда още по времето на маркиз Дьо Сад. Веднъж в публичен дом той почерпил проститутките с вино, в което имало изсушени и стрити на прах испански мухи. Насекомите всъщност са вид бръмбар от семейство Meloinae, съдържащ в себе си отровния химикал кантаридин, който се използва в медицината за премахване на брадавици или като силен афродизиак. Питието така подействало на нощните пеперуди, че те буквално изхвръкнали на улицата да ловуват за мъже. Разпространена била и друга рецепта – да се натриват половите органи с изсушени и стрити на прах испански мухи. Нестихващата слава на испанската муха принудила учените да я изследват. Така било установено, че съдържащият се в нея кантаридин дразни кожата и лигавицата на уретерите, като засилва многократно притока на кръв. Именно това предизвиква мощна, продължителна, болезнена ерекция, която може да бъде уталожена само с изхвърляне на сперма.

Днес можем да открием испанската муха на капки, но трябва да сме особено внимателни с дозировката.

Афродизиаци – приятелите, с които си заслужава да се помотаеш това лято

Други актуални герои сред афродизиаците в последните години са

интимните пасти с билката епимедиум, считана за най-мощния натурален сексуален стимулант, шоколадчетата и моно дозите с огромни количества женшен, бабини зъби и други билкови стимуланти, парфюмите и лубрикантите с феромони и добавките с L-аргинин. Тази аминокиселина действа като антиоксидант и е чудесна за сексуалното здраве.

За финал можем само да кажем – избирай смело новите си помощници за това лято

и винаги залагай на сигурни брандове. Другите ти варианти са да приемаш повече шоколад, кафе, люти чушки, стриди, сурови ядки и натурални храни, които ти обещават по-щастливи летни дни. С теб сме – консумирай отговорно!

ASMR или мозъчният оргазъм – задава ли се нова вълна в секс индустрията?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *