ASMR или мозъчният оргазъм – задава ли се нова вълна в секс индустрията?

Let’s talk about sex: Новият любим фетиш от сайтовете за възрастни

0 коментара Сподели:
ASMR или мозъчният оргазъм

На световната карта, в устата на психолози и анализатори и най-вече в стотици видеа в нета се появи термин, обозначаващ нова вълна на удоволствието, която предизвиква фините ни реакции и води до определени отпускащи и приятни усещания. Експертите го наричат автономна сензорна меридианна реакция, американците го съкращават на ASMR, а разговорно всичко му казват брейнгазъм или мозъчен оргазъм. И макар самата реакция на тялото от определена, най-често звукова стимулация, да няма почти нищо общо със секса, а просто с приятно усещане на периферната нервна система – порно индустрията по света със сигурност се влюби в ASMR. Защо и как, прошепваме сега:

Какво е ASMR?

Автономна сензорна меридианна реакция всъщност е реакция на организма, която се провокира от различни външни стимули като шепот, „хруптящи звуци“, друг специфичен звук, бавни или повтарящи се движения, внимание, усмивка и т.н. Ако буквално нещо от тези стимули кара тялото ти да изтръпва в супер зарибяващо усещане, което обикновено започва от скалпа и се движи надолу по задната част на врата и горната част на гръбначния стълб, то ти вече си преживявал ASMR.  Това е приятна реакция на организма, която може да се сравни с възбуда, провокираща настръхване. ASMR реално е субективното преживяване на „ниска степен на еуфория“, характеризиращо се с „комбинация от положителни чувства и ясно усещане за изтръпване на кожата“.

Реакцията се предизвиква от тези слухови или зрителни стимули и по-рядко от умишлен контрол на вниманието.

Ако още се чудиш за какво ти говорим, няма как в нета да не са ти попаднали буквално хилядите видеа с хора, които докосват различни предмети (хартия, потропват с пръсти върху бутилка, щракат с ножици…), „разиграват“, че те гримират, като просто докосват с различни четки обектива на камерата си, а микрофоните им са настроени на такава чувствителност, че усещаш движението на всяко косъмче. Видеата, предназначени да предизвикат автономна сензорна меридианна реакция в YouTube наброяват над 25 милиона до 2022 г., а през последните месеци хайпът се увеличи лавинообразно.

Секс индустрията не спи

Макар хората често да определят ​​съдържанието на ASMR като „порно шепот“ и да наричат ​​изтръпващите, релаксиращи усещания от самия ASMR „звуково порно“, повечето масови създатели, потребители и изследователи на ASMR категорично настояват, че това не е секс. За хората, които изпитват ASMR, това не е сексуално и възбуждащо, а по-скоро приятно. Въпреки това обаче, няма нещо, което да приляга толкова отлично на секс индустрията колкото новата ASMR вълна. Ако хората си умират да гледат как някой потраква върху стъклена чаша например, за да се успокояват, то представи си как това може да работи, за да се задоволяват сексуално, сами или с партньор. Поддръжници на тезата, че това изживяване може да води до сексуална възбуда, публикуват видеоклипове, категоризирани като ASMR еротика (ASMRotica), които са умишлено проектирани да бъдат сексуално стимулиращи. ASMR вече е новият любим фетиш и за всички порно сайтове, като дори мастодонтът Pornhub му отдели специална секция – Asmr Porn Videos , в която има над 31 684 видеа. Феновете на това ASMR стимулацията и изпитаното удоволствие от нея да се причислят към удоволствията със силна сексуална насоченост твърдят –

„Всичко, което носи удоволствие, има някаква сексуалност в себе си“.

През 2021 г. секс писателката Джиджи Енгъл заяви, че „някогашният нишов жанр, какъвто е бил ASMR, вече започна да навлиза в масовия порно свят“. Представител на Brazzers пък признава, че възходът на такъв тип съдържание за възрастни „съвпада с момента, когато хора извън общността на ASMR чуха за това и искаха да се включат“. Според експерти ASMR порното не е чаша чай за всеки, но то под една или друга форма винаги е съществувало в секс пространството. И ако преди повечето създатели на порно видеа са залагали на визуалната част, то новите течения определено карат индустрията да обърне повече внимание на звука или на специфичните ASMR звуци.

За финал казваме съвсем небрежно, че всъщност ASMR е напълно приложимо в сексуалния живот на всеки от нас и ако с партньора ти сте отворени за по-различни преживявания може да пробвате новата вълна.

Може заедно да гледате такива видеа или сами да си спретнете шептене, тракане с пръсти по различни повърхности и каквото ви хрумне. Важно е преди голямото хубаво да сте уточнили кой какво харесва и какво предизвиква личната ви автономна сензорна меридианна реакция. Оттам нататък мислим, че макар и по-специфично – удоволствието ще дойде. Ще потрака, ще прошепне, ще се скъса, ще хрупа или звънти…както ви харесва.

Асексуалност – студеният сезон на удоволствието

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *