Хората зад SOFIA LIGHTS 2024 говорят – научи повече за събитието, което вдъхновява София

Новото издание на фестивала за имерсивни арт инсталации представя „Стоманена трева“ (Steel grass) – виж какво ни разказаха организаторите

0 коментара Сподели:

За четвърти път Sofia Lights ни привлича с идеята, концепцията и изпълнението да преобрази парк-музей „Врана“ в магично пространство.

И тази година София ще има възможността да се отдаде на изкуството, да забави темпото, да се наслади на гледката, да помисли и помечтае.

Акцентът на тазгодишното издание на фестивала за имерсивни арт инсталации е „Стоманена трева“ (Steel grass)

на световноизвестното френско арт студио Aérosculpture, реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията за първи път излиза извън Франция, като идва в България в невиждан досега мащаб! Наблюдаването ѝ дава свобода на съзнанието – стотиците „стръкове трева“ играят с естествената светлина и вятъра, създавайки уникално визуално и емоционално преживяване.

Зад реализирането на събитието в София стои страхотен и доста загадъчен екип, с който те срещаме по-надолу.

Тяхната анонимност, визия и мотивация ни убеждават за пореден път, че артистичността няма правила. Оставяме те в техни ръце и ти напомняме, че непредвидимите метеорологични условия промениха датите на SOFIA LIGHTS 2024. Първите два дни (25 и 26 юли) са отменени – имаш цял уикенд (27 и 28 юли) да се слееш с изкуството!

Здравейте! Остават ни броени часове до Sofia Lights 2024 г., но преди да ни разкажете какво ни очаква тази година, представете хората от екипа, които седят зад тази красота?

Тази година ще работим съвместно с френското студио Aérosculpture. Те са автори на инсталацията Steel Grass, която ще покажем на SOFIA LIGHTS 2024. Няма да представим хората от екипа… това ни е останало някак от графити културата. Не искаме да бъдем в публичното пространство с лицата и имената си, а предпочитаме да сме там с това, което създаваме. Харесва ни да сме зад кадър. Живеем във време, в което възможността да не си през цялото време в публичното пространство е благословия.

Каква беше идеята, когато създавахте Sofia Lights?

Беше ни тотално писнало от градската истерия и шум и искахме да направим нещо за нас си. Да създадем преживяване, което на нас ни се иска да преживеем. Преживяване, в което в действителност да можеш да се потопиш и да го усетиш с всичките си сетива.

Да накараме времето да спре в това конкретно пространство, за да дадем време на съзнанието си да си почине.

Какво искате да дадат тези проекти на града ни? Какво е посланието и целта, към които се стремите?

Създаваме възможност за всички осъзнати хора, натрупали опитности, мъдрост и умора от реалността ни, да могат да имат своето събитие. Събитие, което не е пластмасово и не мирише на скара, не те кара да бъдеш малоумна част от някаква тълпа и което не „крещи“, а тихо „шепне“. Събитие, на което да искаш да доведеш детето си, за да му покажеш друга реалност.

Sofia Lights има вече три издания, на прага сме на четвърто – как оценявате българската публика дотук? Отворени ли са сетивата ни за такъв тип изкуство? Кефят ли се хората?

Когато започнахме през 2021, бяхме първи. Нямаше предишен опит и не знаехме какво да очакваме. Просто работехме да създадем нашето си нещо. Интересът към нас надмина всичките ни очаквания. Щастливи сме, защото сега, след само три издания, можем да кажем, че имаме „наша“ си публика, която е изключителна – високообразована, културна, осъзната, която продължава нашите мисли и чувства и дори ги надгражда. Дори помни имената на отделните инсталации през годините и шепти, когато ходи по алеите на парк „Врана“. Все още не ни се вярва и сме им безкрайно благодарни, защото това осмисля всичките ни нечовешки усилия.

Разкажете ни сега защо не трябва да пропускаме Sofia Lights 2024 г.?

Защото ще преживеете нещо изключително, което никога повече няма да се повтори. Това преживяване ще бъде ново дори за артистите от Aérosculpture, както и за нас самите заради мащаба, в който ще бъде реализирана инсталацията.

Освен това в София, ще я видим, преди да я видят „гъзарите“ в Куршевел. И най-голямата „екстра“ – този път ще става за снимки! (смее се).

Това го казвам, защото често ни се сърдят, че през нощта трудно се снимало, супер било, но трудно се правели снимки.

С какво е по-специално това издание и защо решихте да се насладим на инсталациите през деня?

Умишлено го правим през деня. Това ни дава възможност да покажем, че няма шаблони в имерсивните инсталации. Не е задължително да има електричество, платки и софтуер, за да има магическа реалност. Тези „стоманени“ стръкове всъщност са причината, която ни кара да излезем от ежедневния си „космонавтски транс“, в който прелитаме през реалността с автомобилите, без да забелязваме нищо, и да влезем в състояние, в което наистина осъзнато да виждаме живота около нас.

Какво предстои?

Предстоят ни огромен брой проекти и покани за проекти, но всъщност ни предстои много работа, за да можем да се насладим на четири дни магия в края на юли по време на SOFIA LIGHTS 2024.

Какво да им кажем на тези хора?

Това събитие не е за всеки. Ако търсите парти, спектакъл или празненство – това не е вашето място. Но ако искате да се потопите в нещо вдъхновяващо, позитивно и сюрреалистично – добре дошли!

Предстои ни нещо, което не е виждано никога в България – инсталацията „Стоманена трева“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *