Вълненията на Кан от фестивала

Магията на филмовия фестивал се завръща за 72 път

0 коментара Сподели:

Камера, екшън! Фестивалът в Кан започна и блясъкът му заслепи и най-скритото кътче по света. Любимото ни седмо изкуство се спря под небезизвестната палма за 72-ри път. Българското участие в него пък е от големите ни гордости тази година. Белязан от драми, скандали, спорове и много, много добро кино, фестивалът в Кан и тази година пише модерната история. А ние сме тук, за да отгърнем завесата около него.

Ален Делон vs. #MeToo 

Филмовите фестивали станаха основната арена за скандали и политически изявления през последните години. Този в Кан не успя да избяга от линията на „Оскарите“. Ален Делон, легендата на френското кино, е новият актьор, срещу когото има повдигнати обвинения. 

По-рано тази година той публично призна, че е удрял жени и че да си гей е против природата на хората.

Най-големият скандал дойде от това, че тази година той ще бъде удостоен с приза „Златна палма“. Едно от най-големите холивудски движения – Жените в Холивуд, изригна срещу това решение и дори го описа като „отвратително“. По всяка вероятност журито няма да се отметне от избора си на кого да връчи приза. Затова предстои да видим какво ще бъде развитието в тази драма на европейското кино с холивудски привкус. 

Българската следа в Кан 

Извън скандалите имаме повод не само за радост, но и за гордост. Тази година България има своето участие на фестивала в Кан в лицето на Мира Сталева. Мира е изпълнителният директор на София Филм Фест и е една от причините всяка година на родна земя да се наслаждаваме на най-доброто от киното. Тя ще бъде част от журито, което ще връчи наградата на арт кината във Франция. И като истински рицар на доброто кино Мира ще бъде модератор на една от кръглите маси по време на Пазара в Кан. А ние се надяваме вълната от българи в световното кино да става все по-голяма и помитаща с всеки следващ фестивал. 

Да бъде кино! Да бъде фестивал!

Зомбита – това беше основната тема на филма, който откри Кан. The Dead Don't Die е филм от Джим Джармуш, който обеща да разбие стереотипите за сюжетите с ходещи мъртъвци. Убийствен е думата, която описва актьорския състав най-добре – Адам Драйвър, Иги Поп, Бил Мъри, Стив Бушеми и много други. Оценките на критиците не са блестящи и от чутото филмът е просто „добре“. Но големите филми тепърва предстоят.

Най-очакваният не само за Кан, но и за годината е този на Тарантино – „Имало едно време в Холивуд“.

Лентата определено е събитието на 2019 и до последния момент не знаехме дали Куентин ще я представи на фестивала. Месеци преди официалната премиера ще разберем дали високите ни очаквания ще бъдат оправдани. Триото от Педро Алмодовар, Антонио Бандерас и Пенелопе Крус е другият фокус в Кан. Очаква ни истински сблъсък от титаните Алмодовар и Тарантино и нямаме търпение да разберем кой ще победи в битката на добрия вкус в киното. А след като Йоргос Лантимос и Алехандро Иняриту ще оценяват филмите, сме сигурни, че победителят ще е заслужил златната си палма. 

Всичко, което знаем за новия филм на Тарантино досега. 

Това са актьорите от големия екран, които превзеха сериалите

Какво се случва в града? Последвай ни в Instagram и разбери пръв.  

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *