София с нова придобивка – концертна зала с 5000 места ще бъде построена срещу Централната жп гара

Очаква ни тотално преобразяване в пространството между булевард "Мария Луиза" и улиците "Струга" и "Братя Миладинови", а ето с какво ще се сдобие столицата

0 коментара Сподели:

Когато столицата ни се променя, расте и се развива, ние се радваме на живота на града повече от всичко.

Особено ако новите проекти са съобразени с градската среда, имат ефективност, страхотна визия и допринасят за цялостния облик на красивата ни София. Ето защо наистина стискаме палци, новината, която днес чухме, да е само за благото и красотата на любимия ни град –

концертна зала с 5000 места ще бъде изградена срещу Централната жп гара в София!

Това стана ясно, след като главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповед, влязла в сила на 3 май, с която е одобрен Подробен устройствен план (ПУП) на зоната около гарата. Залата ще бъде построена на терен, който обхваща квартала между бул. „Мария Луиза“ и улиците „Струга“ и „Братя Миладинови“, като теренът е с площ 9,6 дка. В момента пространство се ползва за паркинг.

Концертната зала ще бъде със съответната акустика за класическа музика, но ще е и многофункционална – за различни други събития.

Фасадата ще гледа към предгаровия площад и ще е с височина 26 м, а назад покривът ще се издига до 35 м. Избраното място е с метростанция и е близо до центъра, където вече няма свободни терени за такива големи публични обекти.

Идейният проект за предгаровото пространство е на студио „А А архитекти“ на Ангел Захариев и Асен Милев,

спечелил конкурса на фондация „Визар – Европейски награди за българска архитектура“ през 2018 г. Международно жури с председател арх. Данте Белини от Италия отличи проекта, защото развива цялостна концепция за оживяване на неразвитата зона около Централна гара и предлага решение за пробив с тунели и естакади под и над жп линиите към неусвоените северни територии.

Първо се предвижда пробив на ул. „Опълченска“ – автомобилният тунел ще минава под гарата и ще излиза на бул. „История славянобългарска“, където е ТЕЦ „София“.

Вариантът на предишния кмет Йорданка Фандъкова за инсталация за горене на боклука на София там отпадна и няма пречка за транспортно свързване на северните части на града с центъра.

Автомобилното движение, идващо от надлез „Надежда“, ще се отклони вдясно по бул. „Христо Ботев“. Така пространството пред гарата ще може да се озелени и да стане пешеходна зона. Строителството на залата вероятно ще започне в следващия мандат (след 2027 г.).

За още от същото – виж „Беглецът“ на Лъчо Бояджиев се завръща на изненадваща локация в София

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *