“Гепи” едно ново начало

Какви можеше да бъдем, ако не бяхме това, което сме?

0 коментара Сподели:

Когато си на 20 години и плюс, животът ти е изтъкан от нови начала – ново училище, нови приятели, нова работа, нова квартира, нова любов, нова раздяла, ново разочарование, нов заем, ново потъване, ново отплуване, ново постижение, нова грешка. Всички ти казват, че има много време и няма закъде да бързаш, а ти затваряш очи и усещаш, че само след секунди, когато ги отвориш, вече ще си на 30 или 40, ще стоиш зад някое бюро, ще щракаш с безизразно лице върху клавиатурата и с надежда ще поглеждаш часовника, чакайки да удари шест часът. Нека не се лъжем. Никой от нас не споделя мечта, в която се вижда прикован на едно място, в офиса, в продължение на 20 – 30 години. Но и няма как също като героите от сериала „Гепи” да захвърлим всичко, да се гмурнем в опасния живот на кражбите, измамите и нагласените мачове и да печелим купища пари, без да търкаме нара… извинете, офис стола. Шансът ни е единствено да направим оковите на модерния живот по-леки. И тук лично за мен идват телевизионните и кино шедьоври, които ни помагат да мечтаем.

Когато преди години, доста след премиерата му през 2000-ата, гледах изтъкания от британски хумор и кино майсторство на Гай Ричи филм „Гепи”, си казах: ето заради такива филми, които ни карат да ги обсъждаме, тълкуваме, анализираме, да се караме и спорим часове наред, забравили всеки ежедневен проблем, си заслужава човек да се занимава с кино, с театър, с писане, с изкуство въобще.

Сега, 17 години след превърналия се в абсолютна класика филм, на малкия екран (по-точно всеки вторник по телевизионния канал AXN) може да гледаме младите наследници на великите Бенисио дел Торо, Брад Пит, Вини Джоунс.

За моя изненада обаче сериалът „Гепи” далеч не е насочен единствено към феновете на едноименния филм. Даже може да се каже, че се докосва до публика, далеч-далеч от тези зрители.

Сценарият на първия епизод се приближава  до този на филма – боксов мениджър надъхва своя боец да поеме няколко удара, за да покрият с печалбите от залога огромен дълг, заради който главният герой, изпълняван от Люк Паскуалино, може да остане без някой и друг пръст.

Но приликите спират дотук, а след това започва съвсем различен, нов, свеж сюжет, който напомня на филма на Ричи по стил, но не и по история.

Неслучайно в сериала не участва никой от оригиналните актьори. Екранен партньор на Паскуалино е червенокосият симпатяга Рупърт Гринт, пробил в киното след „Хари Потър”, където играе Рон Уизли, но след  „Гепи” едва ли ще бъде свързван вече само с тази си поява.

Още преди да стартира сериалът (премиерата по AXN беше на 25 април), продуцентът Алекс де Ракоф сподели, че иска да „предаде стила и тона на „Гепи”, но да разкаже чисто нова история, с нови характери, в един съвременен, „по-фенси”, по-технологичен, но не по-малко брутален и жесток Лондон.

Наистина се оказва лесно  да влезеш в обувките на 20-годишните мошеници и симпатични неудачници, попаднали в една умело създадена „комедия на грешки”, в която не липсват напрегнати екшън и бой сцени, показани в едри детайли и до последна капка кръв.

Деликатно се прокрадва и хаплив диалог, наситен с хумор, който може и да не е по Гай Ричи, но несъмнено е британски в най-чистата му форма. Сюжетът в 10-те епизода проследява групата на прохождащите престъпници  Албърт, Били и Чарли, които след поредица от объркани обстоятелства попадат на грешното място, в грешното време (на кого от нас това не се е случвало?). Бандата  обира грешния ван, който „за тяхно нещастие” се оказва натъпкан със злато. Едрият обир им дава „златен билет” за елита на организираната престъпност в британската столица. Скоро обаче се оказва, че този златен билет може да ги отведе на едно друго място твърде, твърде скоро. Младоците продължават да правят грешка след грешка и да изпадат в странни ситуации в опит да оцелеят. Още едно невероятно попадение на създателите на „Гепи” е да дадат ключова роля на подценяваната от други продукции актриса Стефани Леонидас („Съпротива”), която играе ролята на търговец на злато.

Когато  Алекс де Ракоф иска благословията на Гай Ричи да направи сериал,

вдъхновен от „Гепи” и той да бъде със същото име, британският режисьор се съгласява, но само ако го направи „fuckin' good”.

Аз лично смятам, че младите наследници на филма са изпълнили условието на Ричи, но вие сами можете да прецените това, и то по доста лесен начин – сериалът се излъчва всеки вторник, по АХN, от 21:50 часа.

Виж какво друго научихме от сериалите.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *