В/ХОД → напред към друго измерение

Започва серия от събития за иновациите в изкуството

0 коментара Сподели:

Бъдеще, прогрес, иновативност, дигитални изкуства, нови медии – фокусът на втория модул от събития на платформата за документално изкуство В/ХОД през 2017 – „В/ХОД →напред” – обещава любопитни, атрактивни и интерактивни срещи с изявени български визуални артисти.

Mежду 18 и 26 юни „В/ХОД →напред” ще даде трибуна на творци и лектори със смели, новаторски и мултижанрови идеи. „В/ХОД →напред” е седмица на новите форми, новите истории, новата изразност и любопитството на човека, който е в ход напред.

Местата на провеждане са Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” и Парк-баня „Овча купел”.

Програмата започва на 18 юни от 18:00 в Парк-баня „Овча купел” с премиерата на вербатим и сетивния театър „Потоци на паметта” на режисьорите Неда Соколовска и Милена Станойевич. Актьорите ще ни преведат със затворени очи през лабиринт от истории на очевидци за старата баня в „Овча купел”, разказани вербатим (от лат. „дословно”), докато създават у нас редица нови усещания за пространството. Така театърът, който сме свикнали да възприемаме единствено с очите и слуха си, ще се превърне в едно много по-различно и многопластово изживяване. Можете да участвате в събитието на 18, 24 и 25 юни от 18:00, 18:30, 19:00, 19:30 и 20:00. Входът е свободен.

На 21 юни от 19:30 с пърформанса Memoreality асоциация „Трансформатори” ще разиграе пред нас различите сценарии, които много от нас с лекота предлагат в социалните мрежи за бъдещето на паметника „1300 години България” пред НДК, който ще бъде разрушен през август. За да бъдат онагледени многобройните предложения, паметникът ще бъде „клониран” в множество миниатюри от шоколад. След представлението публиката сама ще може да определи вкуса на обещаното ни светло бъдеще и да избере какво да направи със своето копие. Как и дали клонингите ще променят облика на пл. „България”?

Как хормонът на любовта – окситоцинът – се превежда на езика на джаза и може ли този превод да помогне за лечението на деца с аутизъм? За този и други интересни експерименти на границата между науката, изкуството и високите технологии ще говорят Леандър Литов и Цветана Иванова на 25 юни от 17:00 по време на презентацията „Новият Ренесанс или как еволюирахме до „умно изкуство“ и „артистична наука“.

Литов е водещ учен в Софийския университет и Европейския център за ядрени изследвания (CERN), а Иванова – преподавател в лондонския Централен университет за изкуствата „Сейнт Мартинс” (Central Saint Martins University of Arts). Двамата са основатели на българската платформа , в която физици, химици, биолози, доктори и артисти работят заедно, за да представят постиженията на човешкото знание на достъпен език.

За експеримента с хормона на любовта е въвлечен известният български тромпетист Михаил Йосифов. Той композира мелодия на базата на изработен от Литов нотен материал, който „превежда” ДНК на хормона, както и белтъка, който отговаря за неговия пренос в тялото и рецептора, който приема хормона и предизвиква любовта. Проведените впоследствие тестове показват, че телата ни реагират по много сходен начин на подадения в чист вид, на капки, хормон, и на този, който сме чули декодиран в музика.

На 22 юни от 19:30 ще се запознаем с френския булдог Артту, чиято история е сглобена от негови изхвърлени снимки, намерени от младия визуален артист Леда Ванева (номинирана за наградата БАЗА 2017). Снимките са доказателство, че той е съществувал. Щяхме ли да знаем за Артту без тези образи? А без възможността те да бъдат дигитализирани? С проекта си Леда Ванева изследва взаимодействието между дигиталното и физическото ни съществуване.

Кои предположения на научнопопулярната мисъл, публикувани в култовото списание „КОСМОС” между 1970 и 1986 г., са се сбъднали и как е изглеждал днешният свят тогава?

Пърформансът FUTURUM EXACTUM на Phormatik Visual Lab и VOX POPULI ще търси отговор на тези въпроси на 26 юни от 19:30, а дигиталното отново е абстрактният контекст, който ще ни покаже това хипотетично бъдеще в миналото.

Пълната програма на „В/ХОД →напред” ще намерите тук.

А тук можеш да следиш събитието във Facebook.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *