Който го е страх от мечки, точно в гората му е мястото

Или как да вдигнеш котва от дъното, за да откриеш още по-красиви брегове

0 коментара Сподели:

Колкото повече години трупаме, толкова повече багаж товарим на плещите на разума. Животът не е низ от усмивки и прегръдки, от потупвания по рамото и дъжд от шампанско. Поне не само. Никой не се реди на опашката за сълзи, нерви и безброй изпушени цигари. Тук пристигаме като all inclusive туристи и сме длъжни да прегърнем всичко хубаво и лошо, което ни се предлага.

Част от най-тежкия ни багаж са представите ни за нещата. Тях си ги носим от първите ни самостоятелни стъпки, докато не се осъзнаем, че единственото, което правят, е да ни бавят по пътя към истински нашето място. Познавам няколко жени, които са си водили дневник почти през целия си живот. Зашеметяващо е да отвориш пожълтелите страници след 10-15 години и да видиш колко различни неща искаш вече от живота и как “Внимавай какво си пожелаваш” е най-разумното клише.

Защото Вселената наистина чува онова, за което я молим, и тези, които не вярват в това, просто нямат увереността да си поискат мечтите.

Част от правилата на играта е да попадаш на грешните места с грешните хора. Измъкването от там е онова, което дава добавена стойност на личността, което те прави силен и можещ. Тук не става дума за късмет, качества и таланти. Става дума за увереността, че можеш да придобиеш всички качества, които смяташ за нужни. За вярата, че всички неща, дори лошите, се случват за добро. За убедеността, че заслужаваш най-доброто и не трябва да се примиряваш с нищо друго освен с най-доброто. И най-вече – да не позволяваш на нещастния опит да гради стени пред теб, които да не можеш да прескочиш/разбиеш/заобиколиш.

Защото струва ли си заради един грешен човек да лишиш от шанс всички останали? Струва ли си заради едно несполучливо представяне да не излезеш на професионалното бойно поле никога повече? Струва ли си никога повече да не скочиш, защото веднъж си паднал?

Ако си готов да пропуснеш целия смисъл на живота, то тогава може да се настаниш удобно в комфортната си зона и заедно със самочувствието и вътрешното ти удовлетворение да хващате паяжини, докато междувременно палите свещички за смъртта на смелостта и увереността ти. Като цяло кофти картинка, обрисувана само с превантивна цел, така че да знаеш точно как би изглеждало онова, което НЕ ИСКАШ за себе си.

За много от нас обаче точно тук идва проблемът. Не знаем и какво точно ИСКАМЕ. И тук на помощ бихме могли да извикаме хора като Мартин, за който ти разказахме неотдавна. Мартин е коуч.

За него държахме да ти обясним, че не е психолог, не е личен треньор, не е и консултант. Не че нещо, просто знаем колко мразиш да ти казват как да живееш.

В случаите, в които по-скоро знаеш какво НЕ ИСКАШ за себе си, Мартин не е човекът, който може да ти каже какво да поискаш от живота. Той е човекът, който може да ти вдъхне увереността да се отскубнеш от пипалата на всичко, което те дърпа назад от щастието ти. Той е човекът, който ще ти помогне ти да си намериш посоката, а после ще те изрита за засилка с най-ценния ритник, който някога си получавал.

Коучингът работи, защото минава първо през нагласите ти. А оттам започва всичко. Най-сериозният опонент е този в собствената ти глава и е много по-опасен от всеки друг противник. Именно това е ролята на Мартин – да премахне или ограничи вътрешните препятствия пред твоето представяне, чрез което по естествен път започваш да постигаш резултати без особено голяма техническа подкрепа от негова страна. Така се стига до същината на коучинга: той открива и поставя потенциала на хората в една благоприятна среда, където вирее най-добре. А ти? Ти береш плодовете на своята успеваемост.

Представи си, че си кораб и основната мисия на съществуването ти е да кръстосваш морета и океани и да помагаш на хората да стигат до другия бряг. Никога няма да изпълниш тази мисия, ако трайно си пуснал котва и те е страх да влезеш в открито море. Но и никой кораб не може да отплава абсолютно сам.

Ето защо трябва да позволиш на някого да ти помогне да вдигнеш котва и да яхнеш вълната на необятните възможности за щастие, любов и успех.

Чували сме, че благодарение на Мартин доста хора кръстосват морето на живота с пълен напред. Намери го тук, ако искаш отново да станеш капитан на своя собствен кораб!

Прочети още за Мартин, както и за ситуацията "Искам, но не ми стиска".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *