„Чернобил“ – сериалът, който ще ви накара да се разтреперите

Минисериал на HBO в пет части разказва най-ужасната авария в историята на човечеството

0 коментара Сподели:

На 26 април 1986 един от реакторите на съветската атомна електроцентрала в Чернобил експлодира и в атмосферата са изхвърлени силно радиоактивни частици, които облъчват почти цяла Европа, включително България. До ден-днешен това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика и с количеството си радиация, равно на 200 ядрени бомби като тази поразила Хирошима – едно от само двете събития, достигнали ниво 7 по Международната скала за ядрени събития. Сериалът на HBO в 5 епизода драматизира истинските събития непосредствено след началото на пожара в електроцентралата, като разказва за смелите мъже и жени, които се жертват, за да спасят Европа от тотална екологична катастрофа и успяват да предотвратят загубата на десетки милиони животи. 

Историята е разказана, без да бъде спестен нито един от грозните детайли за безумните действия на тромавия държавен апарат в часовете след аварията.

Тонът е депресиращ реализъм, а всеки кадър е толкова мрачен, че влиза в лигата на филмите за Холокоста. Специално внимание заслужава сет дизайнът, който е толкова добър, че ако актьорите не говореха на английски с руски акцент, щяхме да сме убедени как е снимано на истинските локации. И като стана дума за актьори – кастът е повече от впечатляващ: Джаред Харис от Mad Men е професор Легасов; номинираната за „Оскар“ Емили Уотсън играе учен, която помага за загасяване на пожара; а носителят на „Златна мечка“ Стелан Скарсгорд е вицепрезидентът на Съвета на министрите в СССР; като останалите актьори не отстъпват по нищо на таланта им. 

Още пет сериала, които да не изпускаш

Най-интересно е, че тази потискаща историческа драма всъщност е написана от комедиен автор – Крейг Мазин, сценарист на филми като The Hangover Part II и Part III. Режисьор и на петте епизода пък е Йохан Ренк, известен през 90-те с артистичния си псевдоним Stakka Bo и песни като Here We Go и The Great Blondino. След края на музикалната си кариера Ренк се преквалифицира в режисьор на клипове и снима за артисти като Madonna, New Order, Lana Del Rey и David Bowie, а в телевизията е работил по епизоди на Breaking Bad и The Walking Dead. 

Житейските уроци, които киното ни даде

Точно асоциациите с апокалиптичните зомби сериали са неизбежни в „Чернобил“ – усещането за безнадежност, жертвите покрити с радиационни рани, масовата дезинформация и най-вече тоталната неяснота какво точно се случва. Емоционалното изживяване настрана,

сериалът е пълен с исторически факти и дава детайлен отговор на всички въпроси покрай аварията в Чернобил:

от това, как работят атомните електроцентрали, до това, какво е довело до това бедствие. За българската публика сериалът ще е още по-интересен, защото част от зрителите са гледали събитията през 1986, така да се каже, от първия ред, а за по-младите историята е изяснена без премълчани събития, веднъж и завинаги. 

Без съмнение сериалът няма да остави безразличен никой от зрителите, толкова тежка и добре разказана е драмата. Новите епизоди излизат всеки понеделник вечер в HBO GO, като тази вечер излиза третият. 

10 от най-добрите сериали на изминалата година

Актьорите от големия екран, които превзеха сериалите

Кои са бюти тайните на лятото?! Виж ги в новото ни видео

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *