10 от най-добрите сериали на 2018

Или част от заглавията, които ни провалиха социалния живот през годината

0 коментара Сподели:

Откакто комиксите превзеха бокс офиса и вече доминират кината, сериалите са новите филми. Технологиите се развиха достатъчно, така че по отношение на визия и специални ефекти малкият екран не отстъпва по нищо на големия, а бюджетите скочиха толкова в небето, че дори звезди като Джулия Робъртс, които бягаха от телевизионни участия, сега имат собствени шоута.

Да не говорим, че арка на героя, разпръсната в десетки часове, дава възможност на сценаристите да се развихрят и да напълнят епизодите с яки детайли, дълбоки истории и неочаквани обрати.

По традиция основното предизвикателство беше как да наблъскаме само 10 заглавия в този списък, затова сложихме строги правила – в листата участват само сериали с дебют, не по-късен от края на миналата година, защото им е трябвало известно време да наберат скорост. Затова няма и GameofThrones– преди някой да е задал вечния въпрос. И пак да повторя: списъкът не е меродавен, но си е само наш и твърдо заставаме зад всеки от сериалите вътре. За тези, които сме изпуснали, ако толкова много се наложи, ще направим още една.

A Very English Scandal

Голямото завръщане на Хю Грант в минисериал, режисиран от Стивън Фриърс (Dangerous Liaisons и The Queen). Историята е истинска – член на британския парламент е гей под прикритие и когато бивш любовник решава да проговори, неговата гениална идея е да го убие. Цялото нещо, естествено, гръмва в медиите и имаме скандал, при това много английски.

Absentia

Спиращ дъха трилър със Стана Катич от Castleв главната роля, който разказва историята на агентка от ФБР с амнезия, която е обявена за мъртва след изчезване за 6 години и се налага да подреди наново живота си. Интересен факт: действието се развива в Бостън, но всичко се снима в София.

Sharp Objects

Психологически трилър, режисиран от Жан-Марк Вале (Dallas Buyers Club, Wild, Demolition) с Еми Адамс в главната роля, за който „мрачен“ не е достатъчно силна дума. Историята се върти около мъртви момичета, мъчения и дълбоко погребани тайни, а всеки следващ епизод си пускаш с треперещи ръце и свито сърце.

Escape at Dannemora

Три имена: Бенисио дел Торо, Патриша Аркет, Пол Дейно. Един режисьор – Бен Стилър, и една потресаваща история: надзирателка спи с двама от затворниците и им помага да избягат. Крайният резултат е шедьовър и със сигурност една от най-дълбоките драми, правени някога.

Maniac

Невероятна американска адаптация на едноименния норвежки сериал от режисьора на първия сезон на TrueDetectiveс уникални роли от страна на Ема Стоун и Джона Хил. Сериалът е следващо ниво на психарията, на моменти толкова трипи, че даже самият Дейвид Линч би се впечатлил от него.

Counterpart

Падането на Желязната завеса уби завинаги добрите шпионски истории, но тук имаме уникален прочит на темата: свят, в който съществува паралелна реалност, почти точен дубликат на нашата и водим студена война с нея. Уникални роли от страна на Джей Кей Симънс и Оливия Уилямс.

GLOW

Понякога човек няма нужда от чак толкова много драма и просто иска да гледа нещо чийзи и забавно. Идеален за целта е GLOW (акроним за Gorgeous Ladies of Wrestling) – истинска женска кеч организация от 80-те, която сериалът безумно представя. 

Kidding

Великият тандем Джим Кери и Мишел Гондри се събират за първи път след Eternal Sunshine of the Spotless Mind – тонът отново е трагикомедия, а изпълнението на Кери като телевизионен любимец на име Мистър Пикълс е толкова разчувстващо, че може да разтопи леден блок.

Atlanta

Отне цял един сезон на света да разбере колко велик сериал всъщност е Atlanta, затова присъства тук чак сега. Разцепващият проект на мултиталанта Дани Гловър (ChildishGambino), който пише, режисира и играе някаква версия на себе си – рапър, който се бори за своето място на сцената.

Patrick Melrose

Бенедикт Къмбърбач в смазваща роля, хероин и сладкият живот на богатите британци през 80-те. Горе-долу това са ключовите думи на този минисериал, който трудно може да бъде описан в няколко изречения. Уникално преживяване, невинаги приятно, невинаги лесно за гледане, но със сигурност едно от смелите неща филмирани в историята.

Виж кои са коледните филми, които заслужават да им обърнеш внимание по празниците.

Виж кои са 10те от най-добрите филми от 2018.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *