Житейските уроци, които киното ни дава

При това съвсем наготово

  • 29.03.2019
  • от Лиляна Георгиева

„Животът имитира изкуството.“ Това изречение е свързвано най-често с името на Оскар Уайлд.

Факт е, че голяма част от истинските истории са толкова оплетени и сбъркани, че ако се обърнат в сценарий на филм, публиката няма да повярва в истинността им.

Друг факт е, че киното отразява живота. Често ни се струва, че фази от собствения ни живот са взети понякога от романтичен филм, понякога от драма, дори и от трилър тук-там.

Каква е формулата на един качествен филм?

Може би това са случки/уроци от живота, с които зрителят да се определи и да го „жегнат“ емоционално.

Ето няколко житейски урока, които киното синтезира и ни дава наготово:

Прощавай

Един хубав филм би трябвало да ни покаже живота с всичките му нюанси, да ни накара да се замислим, да ни накара да се усмихнем, да ни разплаче, да ни увлече в историята и да ни провокира дори на следващия ден да мислим за него. Мотивът за прошката е изконен, затова и винаги въздейства толкова силно. Филмите, които ни учат да прощаваме, ни показват, че

актът на прошката е повече за нас самите, отколкото за „провинилата“ се друга страна.

Да живеем в мир със себе си е необходимо и тежки драми като Warrior и Dead man walking поставят въпроси, които публиката да си зададе и пренесе в реалния живот. Не напразно The Shawshank Redemtion се води за най-добрия филм на всички времена. Там идеята за наказание и прошка е много силно застъпена.

Бъди добър

Филмовият критик Роджър Ебърт коментира, че много от любимите му филми разказват за добри хора. Според него най-важното в истински смислените филми е не това, което се случва на героите, а

примерът, който добрите хора дават.

It’s a wonderful life от 1947 година е филм за доброто в най-чистата му форма. Ако все още не си му дал шанс – гледай го. Филмът на Франк Капра е вълшебен, приказка за възрастни, изпълнена с послания, които са особено актуални в наши дни.

Обичай

Много се е изписало и безкрайно много филми говорят на тема любов. Любовните филми са винаги на мода – от Casablanca, през The Notebook до 50 shades of gray. Разбира се, и обичта може да е различна – не само между мъж и жена. Примери за това са филми като Call me by your name, нашумелият покрай „Оскарите“ тази година The Favourite или Moonlight.

Любовта е навсякъде около нас и ни прави по-добри, по-щастливи, по-пълноценни, а киното ни показва всякакви разновидности на любовта.

Не е порок да си различен

Киното ни учи на толерантност. За съжаление в последните години Холивуд до такава степен изтъква идеята за толерантността към раса, етнос, сексуалност и мироглед, че започва да се получава обратен ефект – на публиката ѝ стават досадни поученията и посланията, а това е тъжно и не бива да се случва.

Ако погледнем по-сериозно този нов тренд,

всъщност идеята, че да си различен е нормално, е супер поучителна.

Киното ни дава пример за това чрез филми като A beautiful mind, Forest Gump и Lawrence anyways. Дори филмите за супергерои, които напоследък са голям хит, са на основата на различността. Да бъдеш различен не е нещо срамно, напротив, това може да обогати околните, защото – нека бъдем честни – нормалността е субективно понятие.

Животът е шарен

Житейска мъдрост е, че животът не е нито бял, нито черен. Или както казва Хемингуей,

„Всеки от нас има пукнатини. Така влиза светлината“.

Един добър филм би трябвало да ни научи, че всяко нещо върви с нюанси и е въпрос на гледна точка. Колкото и нещастия да ни сполетят, в живота има баланс и все някога изгрява слънце. Примери за подобни оптимистични филми са A good year и Under the Toscana sky.

Разбира се, киното може да покаже живота и в най-тъмните окраски, а в Pan’s Labyrinth и Breaking the waves виждаме точно това.

Романтичните комедии обикновено са балансирани – след някакво нещастие човек намира истинското щастие. Затова са предпочитани за разтоварване и по-леки жанрово, което в никакъв случай не ги прави безсмислени. 

Наясно сме, че киното използва крайности. Мъката на екрана е хиперболизирана, както често пъти и радостта. Филмите са прозорец към света и няма нищо по-хубаво от два часа почивка с любим човек и бонус – някоя и друга житейска мъдрост. Така че хващай пуканките и пускай филма.

Ето и кои са сериалите от миналото със статус велики

Идва ли краят на "Отмъстителите"?

За останалите тайни на града последвай Instagram профила ни