12 от любимите ни изложби за 2024 г. – от Микеланджело до Наоми Кембъл

2024 г. ще бъде изкуство! – даваме ти нашите Топ 12 експозиции, за които ти трябва самолетен билет, пропуск за вход, очи за гледане и сърце за прелъстяване

0 коментара Сподели:
12 от любимите ни изложби за 2024 г. – от Микеланджело до Наоми Кембъл

2024 г. обещава да е всичко, но не и скучна!

Изкуството изглежда ще превземе Европа, за да покаже следвоенна живопис, модерен дизайн, ново визуално изкуство и големи исторически творби. От нахалния характер на Йоко Оно, през комиксите на Рой Лихтенщайн до великото трио – Микеланджело, Леонардо и Рафаело, годината ще бъде наситена от

смесица между историческо величие и съвременни иновации. 

И понеже знаем, че през 2024 г. си избрал нови посоки за своите пътешествия, ти даваме най-добрата формула за културно приключение. Където и да си, не пропускай тези масивни сгради, приютили безкрайния талант на изключителните художници. Обикаляме близки и далечни точки от географската карта,

за да те пренесем в галерии и зали, които ще откраднат сърцето ти завинаги. 

Заповядай в нашия цветен и динамичен арт календар с 12 изложби за всеки месец от годината!

Mark Rothko

до 2 април, Louis Vuitton Foundation, Париж

Ретроспективната изложба на Марк Ротко, която ще затвори през април, си заслужава посещението. Произведенията му, известни със своите вълнуващи, духовни и метафизични качества, са представени в тази изложба, включваща 115 произведения от световни институции като National Gallery of Art, Tate London и Phillips Collection, както и частни колекции, включително семейството на художника. Изложена хронологично в пространствата на Фондацията, проектирани от Франк Гери в Булонския лес, тази грандиозна изложба обхваща кариерата на Ротко от ранните фигуративни творби до известните му абстрактни.

Yoko Ono. Music of the Mind

до 1 септември, Tate Modern, Лондон

Една от най-вълнуващите изложби за годината вече е открита в Tate Modern

и обхваща повече от седем десетилетия, като подчертава ключови моменти от кариерата на Йоко Оно, включително периода в Лондон, където се среща с Джон Ленън (1966–1971). Експозицията ще покаже ключови произведения и изпълнения, включително Cut Piece (1964) и провокативния „Филм No.4“ (Bottoms) (1966/67), както и ранни творби, работи върху хартия, обекти и музика. Изложбата ще включва и активистки проекти на Оно като PEACE is POWER и Wish Tree.

Roy Lichtenstein

8 март – 14 юли, Albertina Museum, Виена

Друга хитова изложба за 2024 г.

ще бъде тази, посветената на 100-ния рожден ден на Рой Лихтенщайн. Albertina Museum ще бъде домакин на голяма ретроспекция с над 90 картини, скулптури и графики. Ключови творби от разнообразното творчество на автора ще пристигнат от глобални институции като MoMA в Ню Йорк и Whitney Museum, представяйки неговата емблематична естетика на комиксите с живи цветове, ясни линии и Ben-Day точки – стил, който значително повлиява на американската арт сцена през 60-те години.

Kollwitz

20 март – 9 юни, Städel Museum, Франкфурт

Кете Колвиц (1867–1945), най-известната германска художничка на ХХ век, ще бъде почетена в обширна изложба в Städel Museum. Показвайки нейното разнообразие, изразителна сила и модерност, изложбата подчертава нейния стил чрез отпечатъци и рисунки. Тя прави изкуство, насочено към екзистенциални човешки въпроси, което се оказа изключително влиятелен подход във времената на следвоенна Германия. Ако датите съвпадат със следващото ти пътуване до Франкфурт, то с това събитие ще се убедиш, че градът е не само финансов център, но и носи културна привлекателност.

Anselm Kiefer: Fallen Angels

22 март – 21 юли, Fondazione Palazzo Strozzi, Флоренция

През 2024 г. Palazzo Strozzi  във Флоренция ще бъде домакин на голяма изложба, посветена на Анселм Кийфер, майстор на изкуството от XX и XXI век. Известен с въздействащото си изследване на паметта, мита, войната и съществуването чрез живопис, скулптура и инсталация, Кийфър ще представи както исторически, така и нови творби.

Brâncuși

27 март – 1 юли, Centre Pompidou, Париж

Знаеш, че Центърът Помпиду ни е сред любимите спирки, когато сме в Париж, затова с вълнение ти съобщаваме, че мястото ще представи впечатляващата изложба на Константин Бранкузи. Тя включва близо 200 скулптури, фотографии, рисунки, филми, архиви, инструменти и мебели от неговата работилница. Тази уникална колекция ще предложи нова гледна точка към изкуството на този огромен художник от ХХ век.

Venice Biennale 

20 април – 24 ноември, Венеция

Предстоящата 60-а международна художествена изложба, курирана от Адриано Педроса и озаглавена Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere, ще бъде достъпна през по-голямата част от годината. Тя ще се фокусира върху художници, които са чужденци, имигранти, емигранти, диаспори, изгнаници и бежанци – особено тези, които се движат между глобалния Юг и Север.

Anne Imhof

8 юни – 1 септември, Kunsthaus Bregenz, Брегенц

Всичко, което Ан Имхоф прави, ни е любимо.

Като един от най-смелите съвременни художници многобройните ѝ престижни награди и самостоятелни изложби (в Tate, Stedelijk, Palais de Tokyo, MMK и други) доказват изключителното ѝ творчество. Нейното отличително изкуство, включващо андрогинни фигури в сложна хореография, предлага неповторимо аудио-визуално изживяване. Връзката прави влечението ѝ към модата, фотографията, субкултурата и поп културата.

NAOMI

22 юни – 6 април (2025 г.), Victoria & Albert Museum, Лондон

Знаеш ли, че само на 18 години Наоми Кембъл става първият чернокож модел на корицата на Vogue Paris? Разбира се, сега тя може да се похвали с още едно постижение от над 500 корици на списания! Затова нейната експозиция е изключително вълнуваща при факта, че се задълбочава в нейната забележителна кариера, отбелязвайки творчески партньорства, активизъм и културно влияние през обектива на водещи дизайнери и фотографи. Ще видим тоалети, снимки, история – мечтана изложба за любителите на модата!

Barbie

5 юли – 23 февруари (2025 г.), Design Museum, Лондон

Миналата година буквално ни донесе пристрастяване към образа на Барби.

Затова тази година откриваме манията си в Design Museum, който празнува 65-ата годишнина на куклата. Ще видиш хронологията зад иконичния образ през призмата на историята, защото изложбата ще проследи наследството, започнало през 1959 г., когато Рут Хендлър е търсила нов женски образ, който да забавлява дъщеря ѝ Барбара. Той се задълбочава в еволюцията на Барби чрез мода, архитектура, мебели, кино и дизайн на всичко, което ни заобикаля. 

Francis Bacon Portraits

10 октомври – 19 януари (2025 г.), National Portrait Gallery, Лондон

Изкуството на Бейкън е сложно – от изкривени образи до страдащи лица, то често улавя конкретно настроение, а не портрет на личността. Въпреки това за автора винаги се е пишело, че има любов към хората, но я изразява крайно. Съветваме те да използваш близостта на Soho и да почерпиш съзнанието си след срещата с Бейкън.

Michelangelo, Leonardo, Raphael 

9 ноември – 16 февруари (2025 г.), Royal Academy of Arts, Лондон

Още едно събитие в Лондон, което да не пропускаш – трима титани на Италианския ренесанс в едно.

Пътищата на Микеланджело, Леонардо да Винчи и Рафаело за кратко се пресичат във Флоренция, състезавайки се за вниманието на властта. Тази изложба ще покаже някои от най-добрите италиански ренесансови скици и рисунки, включително Burlington House Cartoon, и работата на Леонардо и Микеланджело в създаването на стенописи, поръчани от правителството на Флоренция.

Почивка или приключение – ето най-вълнуващите места, които да посетиш през 2024 г.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *