Почивка или приключение – ето най-вълнуващите места, които да посетиш през 2024 г.

Стягай куфарите, време е за 12 локации, които да посетиш в следващите 12 месеца

0 коментара Сподели:
Дестинации 2024

В началото на годината винаги си пожелаваме пътешествия.

Затова подготвихме списък с дестинации, които си пожелаваме 2024 г. да сбъдне. Преди да ти го покажем, те предупреждаваме, че през изминалата година международният туризъм достигна около 90% от нивата преди пандемията, а САЩ издадоха рекорден брой паспорти. За да избегнем навалицата, струпванията и тълпите, потърсихме места, които не са толкова популярни, но въпреки това крият страхотни забележителности, култура и хора. Ако и ти като нас искаш да „хакнеш“ системата и да пътуваш в по-спокойна среда, то избери сезон без толкова туристи и избягвай столиците.

Ще откриеш, че периферията е това, което ще те накара да възкликнеш.

Време е да допълним плановете ти за годината – даваме ти 12 дестинации, които да прегърнеш в следващите 12 месеца. 

Сумба, Индонезия

Започваме с плажна дестинация, която ще изчисти съзнанието ти и ще те отдели от градската среда. Индонезийският остров Сумба предлага отдалечени села, недокоснати гори, древни ритуали и сърф почивки, с които да регенерираш и възстановиш тялото и ума си. В противовес с тълпите в Бали, който е само на час полет, мястото дава два пъти повече територия за изследване и разглеждане. Курортът Нихи Сумба е виновникът да открием това тайно местенце, защото през 2012 г., когато отвори, успя да привлече погледите на всеки, който търси лукс сред природата. Повече от десетилетие по-късно локацията разполага с няколко модерни екокурорта, като най-хвалени са The Sanubari – поредица от вили на брега на морето, открити през 2022 г., и Cap Karoso, разположен в югозападната част на острова.

Черноморското крайбрежие на Турция

Турция

Турция отдавна е заслужила вниманието ни като място, на което да направим почивката си през лятото. Тази година ти препоръчваме да се обърнеш към далеч по-малко известния от средиземноморските курорти регион на турското Черноморие. Така ще избягаш от навалицата около яхтите на тюркоазения бряг и ще се впуснеш в приключения по така наречения Карадениз. Там те очаква по-хладен климат, зеленина, изобилие от черен чай, исторически градове и села и плажове с кристална вода. Тръгни по старите улици на Сафранболу, отдай се на безкрайното синьо в Амасра и се изкачи до един от най-старите манастири в света в Сумела.

Тарту, Естония

Тарту

Ако си чувал за това място, то най-вероятно е, защото Тарту, в Южна Естония, е обявен за Европейска столица на културата за 2024 г. Една от най-прочутите забележителности на този университетски град е неговата статуя на двама студенти, заключени в страстна прегръдка. „Града на добрите мисли“, както местните наричат локацията, е интелектуален център на Естония, дом на най-стария университет в страната, както и на Естонския национален музей и впечатляващия Научен център AHHAA, най-големия научен музей в Балтика.

Тайнан, Тайван

Тайнан

През 2024 г. Тайнан празнува 400 години,

а освен това е включен в класация на Booking.com за 10-те най-добри дестинации за устойчив туризъм! Мястото се превърна в туристическото бижу на страната, като дори надмина столицата Тайпе и се похвали с най-високия общ процент на заетост на хотели в Тайван през последните две години. Това, което го превърна в толкова специална локация, е street food културата, която популяризира телешката супа и омлетите от стриди. Освен това там ще се наситиш на природни пейзажи, живописни залези над ферми за сол, цветни стари храмове и страхотни нови музеи.

Кулебра, Пуерто Рико 

Ако искаш да избягаш, избери Пуерто Рико. Голям остров, който включва и малката, леко откъсната Кулебра, която се е отделила на около 32 километра от източното крайбрежие на Пуерто Рико, далеч от шумния нощен живот на Сан Хуан. Блажената почивка е гарантирана, а когато търсиш повече активност, можеш да се разходиш по плажа Фламенко, а след това да се гмурнеш в кристалната вода, да пробваш каяк или риболов. Отбий се за снимка до танка, покрит с графити, който е от забележителностите там и е военна реликва на САЩ.

Ангола

На туристическата сцена има място за южноафриканските държави като Ангола.

Държавата наскоро въведе електронна виза за туризъм с бързо одобрение и въпреки че инфраструктурата не е на перфектно ниво, това е шансът да се предизвикаш с далечна страна. Столицата Луанда се слави с грандиозни партита, а в периферията на града се крият невероятни пейзажи и културни изкушения. В Лубанго пък има португалска колониална архитектура, впечатляваща статуя на Христос и достъп до пропастта Тундавала. Мястото е кътче от рая за гмуркачи и съхранява природни богатства като драматичните водопади Каландула и местата за сърфиране по крайбрежието на Атлантическия океан като Бара до Кванза и Кабо Ледо.

Албания

Албания

Това лято, вместо да спреш в Гърция или Черна гора, продължи още малко, за да преоткриеш богатството на Албания. Тя запазва ниски цени и високо качество, с което привлича нас и италианци като плажуващи там. Вълнуващото през новата година е, че ще бъде открито ново летище във Вльора, което да мотивира все повече туризъм. И въпреки че ти препоръчваме Албания именно през топлите месеци, няма да сгрешиш, ако я посетиш и през останалото време от годината. Страната има богата култура, християнска и мюсюлманска история и емблематични градове като Берат и Аргирокастро, както и смайващи планински гледки, най-красивите от които в Тет. Освен това през 2023 г. река Вьоса стана първата в Европа със статут на национален парк с висока степен на защита, което превърна мястото в задължително за посещение.

Панама

Панама

Може да е най-известна с инженерното чудо – Панамския канал, но тази централноамериканска държава е много повече от транзитна дестинация. Има оживена столица с исторически стар квартал, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, също така разполага с дузина национални паркове, включително Parque Nacional Volcán Barú, най-високата точка в страната. Панама Сити пък е единствената световна столица с тропическа гора в границите на града. Можеш да почиваш или обикаляш, за да опознаеш културния пейзаж. За целта ще ти трябва резервация за туристически приключения, която можеш да направиш в дигиталния портал SOSTUR Network, който свързва пътуващите с местните. 

Галисия, Испания

Испания е наша слабост, към която се връщаме, за да презаредим със сиеста и слънце.

Е, ние открихме едно местенце, което се радва на спокойствие – празни плажове, граничещи с дивия Атлантически океан и оградени от Националния парк Islas Atlánticas. Галисия е автономен регион в северозападния край и исторически град в Испания, свързан с прочутия Камино де Сантяго. Регионалната столица на Галисия, Сантяго де Компостела, отдавна е на туристическата карта благодарение на своята удивителна катедрала от XII век. В радара влиза и невероятната гледка към Cabo Fisterra, скалист полуостров, където се намира живописният фар Finisterre. Между другото, в Галисия има общо 19 фара, включително защитената от ЮНЕСКО кула на Херкулес от I век, смятана за най-стария оцелял римски фар в света.

Мерида, Мексико

Мерида

Завъртаме глобуса и слагаме пръст на полуостров Юкатан. 

Там, където тропическите плажове вървят ръка за ръка с градското забавление. Смесица от колониалното наследството и отпечатъка на маите, Мерида е история и удоволствие. Отидеш ли там, получаваш разнообразна кухня, дружелюбни местни жители и топло време през цялата година. Paseo de Montejo е пълен с исторически имения, музеи, художествени галерии и местни търговци, а бутиковите хотели в града като Kuka y Naranjo, който е непрекъснато хвален, се множат. Разполагаш още с плаж Прогресо на по-малко от час път, древни руини и подземни водни пещери, наречени сеноте. Относно безопасността – щатите Юкатан и Кампече са оценени като двата най-безопасни в Мексико.

Мароко

Мароко

През изминалата 2023 година държавата премина през опустошително земетресение, след което все още се възстановява. Въпреки това знаеш, че Мароко не ни е чужд, разказвали сме ти за Шефшауен. А също така ни е залипсвал, затова и тази година го записваме като фаворит за пътуване. Препоръчваме ти да не избираш туристическите Маракеш, Рабат и Фес, а да заложиш на занаятчийския Тетуан и историческия Мекнес, който е бивша столица на страната. Освен това Мароко е дом на редица екологични хотели, включително управлявания от бербери Kasbah du Toubkal, разположен в подножието на впечатляващата планинска верига Висок Атлас.

Фуджейра, OAE

Фуджейра

Едно от по-малките и не толкова известни емирства на ОАЕ, Фуджейра, е красив и изпълнен с планински вериги и девствени плажове. Той е значително по-слабо развит от Дубай и Абу Даби, предлагайки спокойна атмосфера и по-хладен климат заради планинската си обстановка. Там се намира и популярният остров Снупи – място за гмуркане с шнорхел, което прилича на прочутото анимационно куче, легнало по гръб. Каскадните водопади на Националния парк Wadi Wurayah са другото място, което задължително трябва да се види.

14 филмови премиери, които чакаме с нетърпение през 2024 г.!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *