Писма до непознат любим читател: 10 книги за лятото

Случвало ли ти се е някога да си кажеш "Тази книга е писана за мен" ?

0 коментара Сподели:

Всяка книга е безадресно писмо. Няма точен адрес, но пък с някаква тънка, невидима нишка придърпва „своя” читател и го прави приятел. Добрата книга е шантава работа – приемаш я лично, а тя свързва толкова хора… Представете си всички фенове на Джералд Даръл да си спретнат всенароден парти пикник – сред тях ще има и мъже, и жени, и млади, и стари. И десни, и леви, и вярващи, и агностици. Но да си дойдем на лятото.

В разгара на лятото събрахме 10 четивни книги, способни да примирят различни вкусове. Не книги, а книги писма, защото всеки може да се огледа в тях.

Да се постави на мястото на адресата. Да почерпи кураж и да си прости някой и друг недостатък.

ПИСМА ДО НЕПОЗНАТАТА

Самоуважението повелява да започнем с нещо класическо – един омайник с мъдро сърце, експерт по възпитание на чувствата. „Наставленията” на Андре Мороа са и много лични, и общовалидни, във всички случаи добронамерени и елегантни. Кой не би се съгласил, че ако искаме да бъдем обикнати, трябва да разговаряме с другите не за онова, което засяга нас, а за онова, което засяга тях?

БАЩИТЕ НЕ СИ ОТИВАТ

По думите на преводачката Нева Мичева този сборник (съставител е Невена Дишлиева-Кръстева) съдържа „двайсет и четири изключително интересни, светло или тъмно тъжни и красиви монолога за отсъстващи бащи с огромните им прилежащи околности“. И сте длъжни да й вярвате, защото бащите никога не си отиват, отиват си синовете, за да станат нечии бащи.

ТВОЯТ ВТОРИ ЖИВОТ ЗАПОЧВА, КОГАТО РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ИМАШ САМО ЕДИН

Рафаел Джордано ни предлага вкусна порция популярна психология, предрешена като роман: „Ние сме онова, което повтаряме непрестанно, и ако повтаряме недостойни думи и действия, не трябва да се учудваме, че не харесваме околните.

Да правиш каквото обичаш,е свобода; да обичаш каквото правиш,е щастие”, напомнят рутинолозите.

Не знаете що е то „рутинолог”? Значи трябва да се запознаете с Клод и Камий.

И ДЪХЪТ СТАНА ВЪЗДУХ

Мемоарнакнига, която всеки лекар трябва да прочете. Верую, в което всеки трябва да се закълне: „Задачата на лекаря не е да спаси задължително пациента от смъртта или да го върне към предишния му живот. Не, тя е да приеме под крилото си болния и неговите близки, когато животът им се разпада, и да работи с тях, докато те се изправят отново на крака и открият какво осмисля живота им”. Важното е, да не допускате да ви обезкуражат. Дори онези, които ви обичат, понякога проектират у вас собствените си страхове.

ВСИЧКО, ВСИЧКО

Ако си падате по добрата стара романтична драма, тази трогателна тийн книга сигурно ще ви спечели. Забележете, че Мади, 17-годишната главна героиня, е наполовина китайка, наполовина афроамериканка. Страда от тежък комбиниран имунодефицит (ТКИД) и е принудена да живее в стерилна среда, под надзора на ултра грижовната си майка. Единствен Оли, техният красив съсед, успява да проникне в този капсулиран свят и да й вдъхне смелост.

Защото любовта е всичко. Просто всичко.

ОБЕЩАНИЕ ЗА ЩАСТИЕ

Този роман е плод на катартичната болка на Аньес Льодиг, чийто син се разболява от левкемия. Необходимо е да си опитомил скръбта си, за да призовеш с толкова чувствителност, искреност и зрялост онази тайнствена сила, която ти позволява да приемеш неизбежното и да продължиш напред. Поднесен с простота и финес, „Обещание за щастие” е надъхващ разказ за приятелството, любовта и надеждата.

БЛИЗКИ СРЕЩИ СЪС СМЕСЕНИ ЧУВСТВА

Сборникът с есета и очерци ще изненада онези читатели, които познават Мария Касимова-Моасе единствено като остро журналистическо перо. Защото тя не флиртува с истината, артикулира я ясно и недвусмислено. Било заради честния тон или заради животворните откровения, тази книга се усеща като кислород. Като топла чаша кафе и уютно безименно щастие.

КРАЛИЦАТА В СЯНКА

Не роман, а гуляй за сетивата – един лиричен и всепоглъщащ разказ, умело втъкан между охолството на Версай и окървавените бойни полета на френско-холандската война.

Една история за примката на богатството и илюзорната власт, в хода на която две стремителни жени ще повлияят не на шега върху съдбата на Франция.

Запомнете името Сандра Гуланд, тя ще ви изкушава и занапред.

ПЪРВИЯТ ДЕН ОТ ОСТАТЪКА ОТ ЖИВОТА МИ

Поемете си дълбоко дъх, пъхнете слушалките в ушите си, пуснете си Жан-Жак Голдман и си представете, че сте на круиз. Но не какъв да е круиз, а круиз за самотници на кораб, претъпкан с народ… Историите на три жени, изправени на кръстопът, се преплитат неусетно и всяка от тях открива, че любовта и приятелството не са мираж и че никога не е късно животът да започне отначало.

МОЕТО СЕМЕЙСТВО И ДРУГИ ЖИВОТНИ

Започнахме с класика, няма как да не завършим с Джералд Даръл: „Винаги съм се изненадвал как хората по цял свят не обръщат и капка внимание на заобикалящата ги фауна. За тях и в тропическия лес, и в саваната, и в планините, сред които живеят, очевидно не съществува никакъв живот. Очите им виждат само някакъв стерилен пейзаж…”

Тези десет заглавия са като пътници в един автобус – безкрайно далечни и близки едновременно. По-важното е, че не делят читателите си. Също като лятото – слънцето свети за всички.

Още 5 буквално вкусни книги за лятото.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *