5 книги, които ще те отведат на гурме пътешествие из целия свят

Имаме идея какво точно да четеш това лято

0 коментара Сподели:

Плановете ни за лятото включват много сол на вкус, вода, колкото поеме и поне една книга, която да ни учи колко е важна храната, ама не практически, а емоционално. Защото да разбереш отговорите на неочаквани кулинарни въпрос, да се гмурнеш в нечия чужда чиния или история е също толкова вдъхновяващо, колкото и времето навън. А двете в комплект засилват апетита за живота като цяло. Ето нашия избор от вкусни книги, които да вземеш със себе си на плажа.

YES, CHEF
МАРКУС САМУЕЛСОН

„Една от великите кулинарни истории на нашето време“ – така определя Дуайт Гарнър в The New York Times автобиографичния роман на Маркус Самуелсон.

Завладяващата история за живота на един знаменит шеф-готвач започва с простичък ритуал – всеки съботен следобед малко момче, което обича да готви, отива до къщата на баба си, за да й помогне в приготвянето на печено пиле за вечеря. Бабата е шведка, а момчето е от Етиопия, осиновено е от шведско семейство и като порасне ще стане световноизвестният нюйоркски шеф-готвач и ресторантьор Маркус Самуелсон.

Yes, Chef е хроника на вълнуващото пътуване, което Маркус предприема – от кухнята на баба си до Ню Йорк, където яркият му талант и амбициите му най-после се срещат в скандинавския ресторант Aquavitв Манхатън и му спечелват престижните три звезди от New York Times, когато е само на 24 години. Но препускането в преследване на съвършените вкусове едва е започнало – в следващите години се редуват вечѐри на върха в Белия дом, кризи в кариерата, триумф в популярни телевизионни формати и най-важното – отварянето на ресторант RedRoosterв Харлем. В „Червения петел“ Маркус сбъдва мечтата си да събере всички раси и прослойки в един ресторант, където президенти седят рамо до рамо с джаз музиканти, начинаещи актьори и автобусни шофьори. Това е мястото, където сирак от Етиопия, израснал в Швеция и живеещ в Америка, се чувства у дома си.

СЛАДКА ТЕОРЕМА
ФРАНКО ДИ МАРЕ

Една забавна история за любов и кулинария с дъх на морски дарове, зехтин и лимони, гарнирана с южняшки рецепти от района на Неапол и горчиво-сладки сравнения с живота, каквито само италианският юг може да ни поднесе.

Какво ли не се случва в селцето Баучи на стръмния амалфитански бряг в Южна Италия, за да обърка подреденото ежедневие на Проколо Йовине. Готвач и собственик на един от най-престижните ресторанти на юг от Неапол, човек, уважаващ традицията и стриктно спазващ напътствията на поколения свои предци в кухнята и в живота, Проколо е изправен пред неочаквано предизвикателство: в Баучи предстои да се настани нов ресторант, част от веригата свръхмодерни заведения с молекулярна кухня на телевизионната звезда, шеф-готвача Якопо Тадеи. Завързва се битка с неясен край между защитника на старото и радетеля на новото, между набожността и богохулството. Дали Роза, съпругата на Проколо, жена в разцвета на зрелостта и готварските си умения, ще удържи семейния фронт, или ще поддаде пред чара на телевизионния шеф? А може би тя ще направи ненадейни разкрития, че не всичко е както изглежда и че съвместно съжителство на старото и новото е не само възможно, но и добре дошло.

Франко Ди Маре е известен италиански журналист, в миналото специален пратеник в горещи точки по света, днес водещ на сутрешния блок на РАИ 1, автор на сборници с разкази и романи. Първият му роман, „Не ме питай защо“, е екранизиран със заглавието „Ангелът от Сараево“. След успеха на втория роман, чието действие се развива в измисленото селце Баучи, тази нова история отново се случва там, на амалфитанската ривиера, този път родена от влечението на автора към забележителните кулинарни традиции на родния му Неапол и близките околности.

ПОСЛЕДНИЯТ ПИР
ДЖОНАТАН ГРИМУД

Сравняват „Последният пир“ със знаменития роман „Парфюмът“ на Патрик Зюскинд.

С действие по време на Епохата на Просвещението, възхитителния упадък на Версай и Френската революция, „Последният пир“ е интимен епос за историята на един аристократ, който иска да познае света чрез прекрасните му и безбройни вкусове.

Жан-Мари д'Ому желае да опита всичко поне веднъж, въпреки последиците – понякога съблазнителни, друг път пленително зловещи. Когато не издирва маниакално някой нов вкус, Жан-Мари е верен приятел, любящ съпруг, предан баща и изобретателен любовник. Той се сприятелява с Бен Франклин, пише си с Маркиз дьо Сад и Волтер, става любимец на кралския двор във Версай, осуетява селско въстание, подобрява традиционните френски методи за контрацепция, играе важна роля в корсиканската война за независимост и създава най-добрата менажерия на Франция. Но всяко приключение на маркиз Д'Ому е повлияно от неговата понякога тъмна страст да усети и опише всички вкусове, преди светът да се промени необратимо.

Увлекателен и талантливо написан, „Последният пир“ е съблазнителен роман за храната и вкуса, за Епохата на Просвещението, за различните възрасти на един мъж и за маниите, които могат да ни завещаят дори мъдрост и утеха в старостта.

Джонатан Гримуд е другото име, с което се представя британският автор на научнофантастични и фентъзи романи Джон Къртни Гримуд. Две от творбите му печелят Наградата на Британската асоциация за научна фантастика, а други пет са номинирани за същото отличие. Жанрът им се определя като алтернативна история. Действието им се развива в бъдещето, но след като реални исторически събития са протекли по съвсем различен начин. В „Последният пир“ Гримуд изоставя фантастичните елементи, но разказва невероятния живот на своя главен герой Жан-Мари д'Ому по начин, който оставя читателя в почуда дали през XVIII век не е живял наистина маркиз, който е ядял невъобразими неща и замислено се е разхождал с домашния си тигър.

ФРЕНСКИ УРОЦИ
ПИТЪР МЕЙЛ

Приключения с нож, вилица и тирбушон, или един вкусен и весел пътешественически дневник из легендарните кулинарно-винени места на Франция.

Французите празнуват храната и виното повече от всички други нации. В книгата си „Френски уроци“ бившият английски рекламист Питър Мейл, влюбен до уши във Франция, ни заразява с ентусиазма на французите към всичко, свързано с вкуса и аромата, с дегустациите, с ресторантите и изобщо с невероятната гастрономическа култура на Франция.

Авторът ни повежда на приключенска обиколка из родината на висшата кухня с нож, вилица и тирбушон, чрез разказа на млад англичанин, който, привикнал към прословутите британски fish and chips, остава заслепен и омагьосан от емблемите на френската гастрономия: охлюви, жабешки бутчета, миризливи сирена, уникални хлябове и легендарни вина. Бива поразен и от маниерите и маниите на французите по отношение на храната и виното.

Радостното пътуване из вкусните френски празници започва с първото съприкосновение до същината на френската традиция: „При първата хапка френски хляб с френско масло моите вкусови рецептори, заспали до този миг, получиха истински спазъм.“

Малки провинциални ресторанти и прочути заведения със звезди от „Мишлен“, шумни селски пазари, литургия в чест на трюфела, маратон през легендарните лозя на Бордо, панаир на прочутите пилета от Брест – това са само част от авантюрите, които ви очакват на страниците на тази книга. И ако някога сте си задавали важни въпроси, като например каква е тайната на съвършения омлет, как се става инспектор на най-престижния кулинарен гид в света и кое е най-ароматното френско сирене, най-после ще намерите отговори.

Надарен с любознателност, наблюдателност и фино чувство за хумор, Питър Мейл е най-добрият водач в едно вкусно пътуване, пълно с открития и изненади, в което се научаваме, че въпреки закачливата ирония и лекия тон някои неща определено трябва да се взимат насериозно като например радостта от живота.

ОЖЕНИХ СЕ ЗА ВЕГАНКА
ФАУСТО БРИЦИ

Тази история е истинска и ужасно смешна!

Любовта има силно чувство за хумор: преобръща света на Фаусто и го запраща в непознати територии, когато той се влюбва до уши във веганката Клаудия, красива като ангел… Оказва се, че този ангел е от войнстващите и се опитва да прекрои живота му. Той има избор, разбира се – ако иска скоро да умре, защото яде месо и сирене, това си е негова работа! Героят е въвлечен в нереално съществуване, в което вълнените пуловери са резултат от мъчения, прилагани на животни; две хапки скришно изядено сирене са причина за пълна кръвна картина с тревожни отклонения от няколко стотни; пътуване до Тайланд включва десет килограма пълнозърнест био ориз в багажа за полета Рим-Банкок…

Епизодът, в който Клаудия си хрупа тревица, като я пасе от саксията на терасата, може и да ви се стори измислен, но не е. Цялата история (както сочи и подзаглавието й) е истинска. Тази книга ще ви запознае с много факти за храната, които може да не знаете, ще ви накара да се замислите за силата на любовта и за това, как се храните. А най-важното е, че ще ви разсмее до сълзи.

Фаусто Брици (р. 1968) е италиански сценарист, продуцент, режисьор и писател. Създател е на девет филма като режисьор, повечето отличени с престижни награди. Сценарист е на над четиресет филма. Автор е на книгите: „Нощта преди изпитите“ и „Нощта преди изпитите – днес“, „Учебник за бивши гаджета“, „Мъжете срещу жените“, „Сто дни щастие“, „Ако ме обичаш“. Женен е за актрисата Клаудия Дзанела, героиня на последния му роман. През февруари 2016, малко след като излиза книгата, се ражда дъщеря им Пенелопе Нина.

Прочети какво имат да ти кажат мастършефовете и хмм… изплакни очи!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *