Коя е новата пешеходна зона на София?

Най-после един от любимите ни столични райони става пешеходен – виж за къде говорим

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

През далечната 2010 г. осъмнахме със следната новина – „От това лято най-голямата търговска улица в София, „Витошка”, ще стане изцяло пешеходна зона.

Там ще бъде спряно и трамвайното движение. Под булеварда ще бъде изграден и подземен паркинг. Това каза главният архитект на София Петър Диков“. Годините минаха и наистина бул. „Витоша“ отдавна забрави дрънченето на трамваи и трафика, който го оживяваше, за да се превърне в истинско „стъргало“ на столицата, по което обичаме да се разхождаме и сега. Практиката определени участъци в града да стават по-приятни за гражданите особено ни вдъхновява, защото вярваме, че София трябва да разшири пешеходните си зони и да остави всички ние, влюбени в града, да се радваме на красотите му необезпокоявани от автомобили и тежък трафик. Ето защо повтаряме думите на наш скъп приятел – „Най-после най-луксозният паркинг на столицата затвори“ и ти съобщаваме, че

ул. „Оборище“ – от „Раковска“ до пл. „Св. Ал. Невски“, става пешеходна зона.

Целта е да се освободи от автомобили площадното пространство около храм-паметника „Св. Александър Невски“, което ние адмирираме с две ръце. Общината съобщи, че се въвежда нова организация на движението в зоната, заключена между бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, бул. „Васил Левски“, кръговото кръстовище на пл. „Васил Левски“, пл. „Гина Кунчева“, ул. „Московска“ и ул. „Г. С. Раковски“. Столичната улица ул. „Оборище“

в участъка от ул. „Г. С. Раковски“ до пл. „Св. Ал. Невски“, пред паметника на Незнайния войн и храм „Св. София“, става пешеходна зона,

а частта от ул. „Московска“ в посока пл. „Гина Кунчева“ и пл. „Гина Кунчева“ са пешеходни зони също с пропускане на автомобили със специален режим. Движението на автомобили през пл. „Св. Ал. Невски“ ще се осъществява в една лента от бул. „Цар Освободител“ по ул. „15-ти ноември“ покрай Народното събрание по източната дъга, по ул. „Дунав“, наляво по ул. „Московска“ или направо по ул. „Дунав“ и изход на бул. „Дондуков“. В другата посока по ул. „11-ти август“, по източната дъга, по ул. „15-ти ноември“ до бул. „Цар Освободител“. Организацията на движението по бул. „Цар Освободител“ и по ул. „Г. С. Раковски“ остава двупосочна с по две ленти в посока.

Ул. „Московска“ остава еднопосочна от ул. „Дунав“ в посока към ул. „Г. С. Раковски“. „Оборище“ в участъка от пл. „Св. Ал. Невски“ до бул. „Васил Левски“ има три изходящи ленти за движение в посока бул. „Васил Левски“ и една входяща лента в посока центъра и една лента за паркиране в режим „синя зона“.

За тези, които са шофьори, ще кажем най-важното – премахва се паркирането около храм-паметник „Св. Ал. Невски“, както и паркоместата по западната дъга на площада.

Места за паркиране се обособяват в участъка от бул. „Цар Освободител“ по ул. „15-ти ноември“, по източната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ до ул. „11-ти август“. За паркиране остават и места зад паметника „Цар Освободител“ и стоянки за таксита.

Очакваме градът ни да придобива още такива пешеходни съкровища, но и движението да е толкова добре разпределено, че това да не е за сметка на всички, които все пак трябва да стигнат с автомобилите си до някъде. Нека расте и се развива тази наша любима София, но мъдро, така както очакваме от нея.

За още от същото – виж Три есенни улици, по които да минеш

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *