Извиняваме се – Национална грешка – test test

Слава богу, че сме родени готови за всякакви бедствия и аварии, защото, ако трябваше да разчитаме на фиаското от снощи – лоша работа

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

В Деня на народните будители – 1 ноември, точно в 18:54 часа оглушителен звук на вибриращи, пищящи и виещи като койоти в лунна нощ телефони огласи улици, булеварди, панелни блокове, обикновени кръчми и крайпътни отбивки, защото почти половината население на родината ни получи тревожен есемес.

Съобщението гласеше – „Национално предупреждение“, а под него със ситен шрифт на латиница беше изписано „test test. За повече информация: www-alert.bg“.

Когато обаче отворихме ужасяващото известие, видяхме, че нямаме достъп до посочения сайт и започнахме да се чудим дали да очакваме много гаден вирус, който телефонът ни е лепнал по въздушно-капков път, ядрена атака, нападение от Путин или обикновена покана за дискотека от Хамас. Също в съзнанието ни леко се прокраднаха първите няколко стъпки, които трябва да извършим при наводнение, пожар и земетресение. Цялата мозъчна главоблъсканица обаче се оказва абсолютно безсмислена, защото в приятния масов есемес не пишеше какво аджеба предстои да се случи.

След кратка паника, две водки, визуализация дали сме спрели ютията вкъщи, целуване на снимката на бившето гадже и лек факс, че ако има нещо, поне събранието в офиса утре ще ни се размине,

всъщност се сетихме, че ние живеем в България, и леко се усмихнахме.

Видяхме, че таксиметровият шофьор до нас също тегли звучна майна на случващото се и после започнахме заедно с него леко да се усмихваме и накрая абсолютно убедено констатирахме, че най-вероятно някой пиян програмист пак е объркàл н‘екви копчета. За наше огромно облекчение си казахме – бинго! Разсъждението ни се оказа абсолютно вярно, защото точно това се случи в нощта на първи ноември – грешка или по-точно грешен смс. Както казват древните – цялата ни работа е такава, а каквито са ни сигналите, такава ни е системата и всичко, за което можем да се сетим. И все пак – да объркаш предупреждението за национална тревога си е изумителен талант, откъдето и да го погледнем!

Съобщението са получили само абонатите на един от трите големи мобилни оператора у нас, който не пропусна да се извини за създалото се ЛЕКО неудобство. В социалните си мрежи той публикува следното: „Уважаеми клиенти, по време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите, за което ние не бяхме уведомени.

Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки,

за да не бъде всяван смут в населението. Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване“. Уважаеми мобилен операторе, уважаеми отговарящи за националната сигурност и безопасността на населението при бедствия и аварии – ама моля ви се, не се притеснявайте. Ние сме абсолютно готови да се бъзикате с населението във всеки един удобен момент.

Толкова е приятно, че даже имаме няколко предложения за още предупредителни есемеси, които да са на ваше разположение при нужда. Излагаме ги надлежно в посочения текст и се молим Бог да е с нас при кризисни ситуации, защото, ако вие сте с нас – здравата сме го закъсали. Вярата, разбира се, е всичко, което ни остава в тези смутни времена, и надеждата, че някой ден (поне веднъж!) няма да оплескаме абсолютно всяко нещо, с което се захванем. Или поне се надяваме, че няма да оплескаме важните неща, както го направихме сега.

Дотогава ето и нашите предложения, които поне биха свършили истинска работа на родна територия в кризисни ситуации:

  • Национално предупреждение – приближава опасност. Даваме ви съвсем точни инструкции за действие – ти си знаеш, брат и всеки сам си преценя.
  • Национално предупреждение – паветата пак са в ремонт, „Шишман“ и държавата също. Моля без паника, трябва вече да сте свикнали.
  • Национално предупреждение – минавате тунела за „Люлин“, повтаряме – за „Люлин“. Предстои ви пътуване в друг свят, моля, подгответе се. Психически…. и физически.
  • Национално предупреждение – ракията задължително се комбинира с мезе и верни приятели. Моля, осигурете си ги, преди да започнете да консумирате. Действията ви могат да бъдат животоспасяващи.
  • Национално предупреждение – „Фантазията“ НЕ затваря, повтаряме НЕ затваря, дюнери ще има за всички, моля не се скупчвайте.
  • Национално предупреждение – идва изравнителната сметка за парно, повтаряме – за парно. Начин да я разгадаете няма, повтаряме – няма, моля не се опитвайте…
  • Национално предупреждение – концертът на Цеца Величкович в „Плаза“ се отменя. Моля без паника, салфетки и балони ще има и на следващата дата.
  • Национално предупреждение – предстои пандемия от грип, моля, не се блъскайте. Тоалетна хартия ще има за всички, независимо от броя на щамовете и вълните.
  • Национално предупреждение – Благой Георгиев/Джизъса се жени отново, моля всички дами без корекции да не се отчайват, повтаряме – да не се отчайват. Очакваме балотаж.
  • Национално предупреждение – ако виждате близо до вас Жоро Игнатов, предстои ШОК, БОМБА, УЖАС! Кажете, че не сте дошли да правите скандали и не се паникьосвайте.
  • Национално предупреждение – приближава земетресение. Ако искате и другите да се паникьосат – кажете и на клиентите на A1 и Yettel.

За още от същото – виж Дронът, „тримата от запаса“ и най-странните неща, изплували някога от Черно море

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *