Дронът, „тримата от запаса“ и най-странните неща, изплували някога от Черно море

Както казваше един приятел, „морето си е хубаво, хората не баш“. Особено екипът ни за обезвреждане на бомби… добавяме ние

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Както казваше един приятел, „морето си е хубаво, хората не баш“. Особено екипът ни за обезвреждане на бомби… добавяме ние.

Както вече знаеш, дрон с прикрепено взривно вещество беше открит от граждани на брега в село Тюленово на Северното Черноморие в неделя вечерта и с известно закъснение бе неутрализиран от военните сапьори в понеделник сутринта. Операцията си беше спец и не оспорваме това, но и за рисковете от нея сме сигурни, особено когато видяхме нашата група за обезвреждане на експлозиви в критични ситуации.

В интернет се появиха много клипчета, мемета и колажи на „тримата от запаса“, както ги нарекоха, които обезвреждаха бомбата.

Освен леко пухкавата им форма и потниците, всички видяхме как единият пуши, другият се сурва по скалистия бряг във водата, а третият дава акъл отстрани. Ако си присъствал на колене на прасе в някое село до София и си виждал колачите – бай Пешо, Румката и чичо ти Гошо, които се събират с внушителните си кореми, оформени от ядене на много едър добитък предимно около Коледа, пият по една ракия, пушат по една цигара, обсъждат политическите и футболните дела, дават си малко хъс и смело се впускат в боя с прасето с възгласа: „Да го почваме, да го е**“, горе-долу си разбрал как изглеждаха и нашите спец части в понеделник сутринта пред дрона с бомба. Заради повода ти правим стройна селекция от най-странните и впечатляващи неща, изваждани някога от Черно море, за да ти покажем, че то, милото, и по-големи резили е виждало.

На кравите не им е там мястото

На 15.06.2023 г. трети труп на крава изплува на родното крайбрежие. След като преди това в залива на плаж „Корал“ в община Царево морето изхвърлил мъртво говедо, дни по-късно същото се случи край скалите в местността Червенка в Черноморец. Третото животно бе открито в местност Таласакра, където влезе багер край труднодостъпния скалист бряг, за да премахне трупа.

Не е ясно дали животните са от щетите в Украйна, но от Областната дирекция на БАБХ тогава уточниха, че всичките три са без ушна марка, каквато има добитъкът, отглеждан в ЕС.

До ден днешен не се разбра откъде са кравите, но подозренията, че морето се използва за екарисаж, че животните САМИ са плували и по небрежно невнимание са се удавили в него или че вече всичко може да очакваме да излезе от дълбините заради прекалена замърсеност, продължават и до днес.

Свободно плаващи мини за разкош

„Чии са мините, които свободно плават из Черно море?“ Това се питаше цялата държава на 1.04.2022 г., когато бяха намерени най-вероятно свободно плаващите украински морски мини, които са се откъснали от котвите си след буря в района на Одеса. Първоначално се говори за стотици мини, но по-късно стана ясно, че от близо 370 заложени мини са се откъснали от задържащите ги механизми около десет.

Както знаеш, в нашето море мини и всякакви боеприпаси са откривани неведнъж и свободно плават – щастливи и волни, като деца на синьо училище в Китен.

Подсказваме ти, ако си забравил, че отново през 2022 водолази откриха мина от Втората световна война във водите на Черно море. Мината е открита в район, интензивно използван за корабоплаване и заставане на котва. Най, а?

Срамът с кораба Vera Su край Камен бряг

Ако си забравил този скандален случай, ти припомняме, че моторният кораб Vera Su заседна край местността Яйлата при Камен бряг на 20 септември 2021 г.

Плавателният съд бе изтеглен след повече от месец на 26 октомври 2021 г. заради опасността от разливане на товара и замърсяване на водата.

Това е случаят, в който цяла държава, барабар с експертите, военните, дипломатите и специалистите по морски транспорт, не знаеха какво да правят цял месец с бедстващ кораб в наши води, пълен с опасен екологичен товар и също толкова бедстващи хора на него. Корабът Vera Su започна да потъва край бреговете на резервата Яйлата, докато 13 дни властите и собственикът не успяха да намерят начин да го разтоварят от над 3000 тона азотен тор.

Големият улов – 7 тона отпадъци

През 2021 г. рибарите от сдружение „Черноморски изгрев“ във Варна решават да почистят морето. Те не предполагат обаче, че ще се натъкнат на най-големия си улов до този момент, а хванатото в мрежите хич не е от хубавото. Всъщност рибарите хванали преди всичко пластмасови отпадъци – чашки, чинийки, торбички… Открили дори стари гуми, хладилници и шезлонги!

Така се стигнало до това, че те излезли на брега с цели 7 тона отпадъци – или 25 кораба боклук.

След случая сдруженията „Черноморски улов“ и „Черноморски изгрев“ подписаха меморандум за изваждане на 15 тона отпадъци от Черно море в района на Северното Черноморие през следващите осем месеца, което да се случи във второто издание на инициативата „Най-ценният улов“, която започна през 2020 г.

Най-старият потънал кораб в света

През 2018 г. най-старият в света потънал и запазен кораб беше открит на дъното на Черно море на 80 км от Бургас. Става въпрос за гръцки търговски плавателен съд отпреди 2400 години, който е дълъг 23 метра. Корабът е намерен от английско-българска експедиция, картографираща дъното на морето, а местонахождението му е на дълбочина от над 2 километра и вероятно се е запазил, тъй като под 150 метра дълбочина в Черно море липсва кислород. Освен това той е недостъпен за съвременните водолази, коментира археоложката Хелън Фар, цитирана от Би Би Си.

По-стари корабни отломки са откривани и на други места, но това е най-старият цял запазен кораб, обясни тя.

Освен него са намерени останки от повече от 40 потънали кораба от византийско и османско време. Корабът прилича на плавателен съд, изобразен от древен гръцки художник, декорирал антични съдове за вино. На една такава ваза е изобразен Одисей, завързан за мачтата на кораб, който поразително прилича на открития в Черно море. Тя се съхранява в Британския музей. Смята се, че е направена 480 години пр.Хр. Засега се твърди, че откритият кораб е от 400 г. пр.Хр.

За още от същото – виж Истината се показа и не „ухае“ на море…

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *