Илюстрации, типография, архитектура – С „Мелба“ празнуваме света на дизайна

Фестивалната програма продължава десет дни със събития, лекции и работилници

0 коментара Сподели:
Мелба

Ноември официално е тук и след като ти разказахме за специалната изложба „Невидима София“, е време да те запознаем с единствения фестивал за дизайн в България – „Мелба“.

Шестото издание на международния симпозиум за дизайн събира в София някои от най-актуалните артисти. Началото е днес, на 2 ноември, като организаторите от Studio Komplekt и тази година ще предложат 10 дни със звездни изложби, лекции от европейски емблеми на съвременната дизайн сцена, класове и дискусии. Локациите са разнообразни столични отбивки за изкуство, а откриването е от 18:30 в КО-ОП. Ела да ти разкажем повече.

В рамките на 10 дни празнуваме артистичната страна на света с „Мелба“.

Започваме с Преглед на българския дизайн: Обект на взаимовръзки, където се фокусираме и ще научим за взаимодействието между дизайнери и производители. Междувременно можеш да отскочиш до Галерия Чешки център, като там ще имаш на разположение богата палитра от проектите на Studio Najbrt. Те ще те докоснат с изкуство, шрифтове, лога, плакати, дизайн на книги и творби в сътрудничество с фотографи като Йозеф Куделка.

За първа година „Мелба“ включва в програмата си резиденция за дизайн,

организирана в партньорство с Унгарския културен институт и с участието на Кара Моравски. Идеята е за създаване на пространство за изследване, мислене и критика в областта на дизайна, предоставяйки условия за измисляне на нов дизайн проект, вдъхновен от София. 

снимка: The New Raw

През уикенда те чакат нови върхове в дизайна.

Съветваме те да се отбиеш до „Топлоцентрала“ или да се включиш онлайн към „Международен МЕЛБА симпозиум 2023“ на 4 ноември, посветено на работата на утвърдени имена в областта на типографията, илюстрацията, брандинга, архитектурата, интериорния и продуктовия дизайн. Така ще станеш част от международния фокус на фестивала и ще научиш от първа ръка повече за актуалните тенденции в арт сферите. Виж и чуй какво имат да ти кажат осем забележителни лектори от шест различни страни – Якуб Спурни и Михаел Долейш от основаното през 1994 г. чешко студио за графичен дизайн и визуална идентичност Studio Najbrt, знакови със сътрудничеството с Международния филмов фестивал. След това си открадни от знанията на Панос Сакас, основател и главен дизайнер на The New Raw, студио за рисърч и дизайн в Ротердам, представено в музея за съвременно изкуство De Domijnen. 

снимка: изложба на Гонсало Ереро Деликадо

По-късно ще се запознаеш с Франческо Кановаро, главен дизайнер и съосновател на италианското студио за типография и брандинг ZetaFonts, и Гонсало Ереро Деликадо, куратор, преподавател и архитект, базиран в Лондон и ръководител на Световната среща на върха EcoCity 2023. На място ще бъдат и Хорхе Пенадес, индустриален дизайнер и творчески директор от Испания с богато портфолио и клиенти, сред които Berluti и The Future Perfect, и Оскар Торънс, ирландски дизайнер и творчески директор с акцент върху колаборации с музиканти от различни сфери и клиенти като

Simone Rocha, Nike, MTV, Universal music. 

снимка: проект на Хорхе Пенадес за Camper

Във фестивала има още –

хърватски дизайни от последното десетилетие, видеоинсталация от Радина Йотова, студентски образователен клас за проактивни дизайнери с водещи Мая Лалич и Йелена Матич от Young Balkan Designers, изложба на италианското студио за типография Zetafonts.

Мелба

снимка: @zetafonts

Задъхани от тази богата програма, ти намигваме и за събитието на списанието за интериор и архитектура MD, в което фокусът е върху съвременния български продуктов дизайн. Нашите приятели от Sito Studio също се включват с две работилници – за напреднали в ситопечата с Диего Мена от Multiple Editions и за ризопечат с Оскар Гинтер от парижкото студио Qiuntal Atelier. 

Не знаем за теб, но ние не можем да си изберем само едно събитие от „Мелба“. Затова ще бъдем на всички!

Качи се на совалката, Go Guide те кани на COSMOTEQUE New Year

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *