7 сезонни ястия от 7 софийски ресторанта

Есента във всичките ѝ вкусове и аромати

0 коментара Сподели:
Hamachi Ni

Тя е тук ароматна, красива и зряла.

С безброй цветове и форми, тя е сезонът, който ни изпълва с наслада. Есента е нашето време, най-богатото и уютно време, в което земята ни дава щедро всичките си дарове. Сезонът на есенните ябълки, дюли, тикви и какво ли още не, сезонът, в който всичко трябва да се опита и изживее. Ето защо с огромна наслада ти показваме новите сезонни менюта на любимите ни ресторанти. Уловили безпогрешно богатата палитра на есента, това са местата, на които те водим, за да усетиш октомври във всяка хапка. Виж ястията им и шефовете, които са ги сътворили, избирай смело и после ни кажи – не е ли изумително вкусен този сезон?

Hamachi Ni

на откриващата снимка

Японската кухня не е като остатъка от земното гастрономическо кълбо. Тя се отличава с прецизност и амбиция. В Hamachi Ni вълнуващото пътешествие до екзотичния свят на Азия е възможно, при това във всеки един момент. Избираме този момент да е есента, за да проверим сезонните предложения, с които ще изпратят сетивата ни чак до величествения Фуджи. Ястието, което ти представяме – Запечени на тепаняки патешки дроб и змиорка Шираяки, поднесени върху корал от зелен чай и мисо сос. Опитай и останалите им предложения, винаги приготвени със свежи сезонни зеленчуци и продукти с много високо качество.

ул. „Г. С. Раковски“ 179
088 426 2244

Constantinoff

Constantinoff

Пристъпваме леко по пожълтелите есенни листа към следващия пристан за кулинарни естети – Constantinoff. Предложението им върви в унисон с всички топли усмивки, пастелни нюанси и аромати, които сезонът предлага. Представяме ти твоята компания за безгрижните октомврийски мигове, а именно – „Сан Суси“, следобедното изживяване за гурмани. Опитай божествените сладки и солени изкушения, изпитай опияняващото вълнение от авторските коктейли, селектираните пенливи вина и топлите напитки. Потопи се в аристократичната еклектика, с приятна музика, божествени вкусове и много аромати.

бул. „Витоша“ 31-33
088 526 6566

Щастливеца

Щастливеца

Есента е времето, което предразполага към повече време за домашен уют и ароматни спомени. С неподправения си почерк и характерния за ресторанти „Щастливеца“ кулинарен аранжимент, новото им сезонно меню вече очаква да го вкусиш. В главната роля е тиквата, около която се открояват няколко забележителни кулинарни шедьовъра. Опитай Кадаиф канелони с тиква, плънка от сирена, печени бадеми и канела или разкошния старопланински Пататник с паприкова. За финал те потапяме в топли нюанси с понички с печена тиква и тиквен сладолед. Божествено, нали?

бул. „Витоша“ 27; Сан Стефано Плаза – срещу БНТ
02 441 1155; 02 441 3344

Mr. Pizza

Mr. Pizza

Всеки от ресторантите предлага едни от най-вкусните пици на пещ в града, в комбинация с разнообразни кулинарни предложения от цял свят. Есенното им меню се завърта около характерните за сезона продукти и превръщането им в забележителни ястия. Един от акцентите е огърлицата от контрафиле, която допълнена от червена чушка, лук и тиквичка, нанизана и изпечена на канап, те очаква над ароматно хлебче с масло и шарена сол. Разбира се, сред есенните предложения има и няколко тематични пици, разкошни пуканки от карфиол, десерти с тиква и всякакви интересни сезонни вдъхновения.

бул. „Васил Левски“ 53
088 829 7454

Pappous Tsipouradiko

Pappous Tsipouradiko

Още от ден едно, уютната таверна ни предлага възродената традиция на домашната средиземноморска кухня, която улавя сетивата в мрежите си и ги изпраща право сред лазурните води на остров Корфу. И понеже ни се иска лятото да остане поне още мъничко, правим съвсем плавен преход към есента, с ястие, което дава по малко и от двете – от Родопите, но и от сините вълни. Потапяме сетивата в Рагу̀ от октопод с розова фава боб, дело на шеф Мария Жекова и главния готвач на Pappous Tsipouradiko – шеф Алекс. Потопи се и ти, обещаваме, че ще ти хареса!

ул. „Уилям Гладстон“ 28
087 613 4882

Космос

Космос

В света на гастрономията, ресторант Космос е място, което всеки път се преживява по различен начин. Със своята иновативна интерпретация на българската кухня, успяват да преобразят традиционните рецепти по нов, съвременен начин. Във времена, в които продуктите са достъпни през всеки ден от годината, Космос се отличава със своята ангажираност към сезонната селекция. Тази есен подреждат всичко от градината директно в чинията, за да се случи салата Сезон – алабаш, цветни тиквички, краставици, кейл, зелен боб, а за вълнуващ финал – олио от резене и мляко от кашу.

ул. „Лавеле“ 19
088 820 0700

Пънчетата

Пънчетата

Всяко ястие тук е вдъхновено от богатствата на годишните сезони и е съчетание от кулинарните традиции на балканите, преплетени с нюанси от световната гастрономия. С настъпването на новия сезон ни представят меню с разнообразни салати, вкусни мезета, вегетариански ястия, основни с пилешко и свинско, червени меса, риба и дивеч. Тъй като десертите им са задължителни – сервират ни впечатляващата интерпретация на български тиквеник. Съставен от тиквен мус, хрупкави точени кори с мащерка, орехов крем, сладолед от тиква, рачел и орехи. Същинско есенно блаженство!

бул. „Христо Смирненски“ 5
089 659 8555

Качи се на совалката, Go Guide те кани на COSMOTEQUE New Year

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *