Пожелай си нещо

Mечтай със скорост от 60 до 100 мечти на час

0 коментара Сподели:

 „Знам една планета с един червендалест господин. Той никога не е помирисвал цвете. Никога не е поглеждал звезда. Никога не е обичал никого. Никога не е правил друго освен сметки. Цял ден повтаря като теб: „Аз съм сериозен човек! Аз съм сериозен човек!”, и се надува от гордост. Но това не е човек, а гъба!“
Антоан дьо Сент Екзюпери

STARS SHINING BRIGHT ABOVE YOU
Всеки август нашата планета преминава през опашката на кометата Swift-Tuttle, което създава метеоритния дъжд Персеиди. Това астрономическо събитие се случва в рамките на цял месец, но кулминацията е на 12 август вечерта, когато небето се озарява от между 60 и 100 падащи звезди на час.

КЪДЕ ДА ГО ВИДИШ?
Навсякъде, но най-добре е да си максимално отдалечен от всякакви изкуствени източници на светлина. На морски плаж или планински връх, някъде на село или поне на висок покрив.

Във въпросната съботна нощ луната ще грее ярко на небосклона, така че това ще сведе успеваемостта за засичане на падащите звезди значително.

МИЛИОН И ЕДНО ЖЕЛАНИЯ
Защо свързваме падащите звезди с пожелаването на желания? Около два века преди Христа гръцкият астроном Птоломей наблюдавал метеоритен дъжд и се опитвал да си обясни как така звезди от небето изведнъж политат надолу към нас и „падат“. Обяснението, което намерил, било, че в този момент боговете надниквали от своя свят към земния и някоя звезда изпадала от небесната сфера и се понасяла през пролуката надолу. Това била сигурна индикация, че боговете в момента наблюдават и много добър момент да се обърнеш към тях с молитва или желание.

В различните религии падащите звезди се свързват с душите на хората или слизащи ангели, но вариантът с желанията е най-популярен въпреки липсата на статистика за сбъдването им.

АСТРОЛОГИЧНИ ПРОГНОЗИ
Вгледаш ли се в нощното небе на 12 август, падащите звезди изглеждат като идващи от съзвездието Персей, откъдето идва и името им. Персей е древногръцкият герой, победил горгоната Медуза и използвал главата й като оръжие в своите битки, преди да я предаде на Атина, която му поръчала убийството.

Митът за Персей ти напомня за това, че страховете ти не трябва да те спират, а превъзмогването им ще ти даде невероятна сила и оръжие в последващите в живота ти битки.

Времето, по което Персеидите преминават през небето в летните нощи, е добро за започване на нов проект, чиито резултати винаги са те плашили, за научаването на нова информация, която би могла да те вдъхнови или  да промени живота ти и за всяко друго нещо, което си отлагал поради липса на смелост.

ОЩЕ ЗВЕЗДНИ СЪБИТИЯ
Космическите гледки продължават на 21 август с пълно слънчево затъмнение, което за съжаление ще се вижда само в Щатите, а за европейските любители на астрономията следващата важна дата ще бъде 13 ноември, когато ще можеш да наблюдаваш сливането на Венера и Юпитер в източната част на небосклона много рано сутринта.

Може би сега е моментът да си вземеш аматьорски телескоп и да следиш небесните гледки с по-добра резолюция от така нареченото „невъоръжено око“ или поне да надникнеш през онези, които ти предлагат поглед нагоре само за левче, все пак не бива да си от онези сериозни хора, за които говори Малкият принц.

Пожелай си сладко-горчива любов!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *