От зрънцето до чашата: 5 места, които сами пекат кафето си

Когато кафето е аромат, любов, живот

0 коментара Сподели:

„Сред многобройните лакомства на масата… кафето може да се разглежда като едно от най-ценните“, е казал великият Бенджамин Франклин,

а ние допълваме, че кафето е живот, страст, аромат, вкус, празник за сетивата и история, която никога няма край. Кафето е наша отдавнашна любов, затова и изключително много държим на целия път, който то изминава, докато не задими в чашите ни.

Ако някой от любимите ни брандове е успял да затвори цикъла или поне да изпича сам кафето си,

за нас е изключително удоволствие да го опитаме. Затова сега с голяма доза вълнение те водим до нашите предпочитани места, които пекат кафе или имат собствен кафе бранд. Тези безценни софийски локации могат да ни разказват с часове за сортовете, миксовете и вкусовите характеристики на блендовете си, а ние, разбира се, слушаме в захлас и ти ги показваме всички до едно.

Aroma Coffee

Георги Гагов и Светлана Александрова започват своята кафе история през 1998, като до днешна дата са овладели печенето до степен, в която формират идеалния вкусов профил на напитката и го изграждат до най-финия и деликатен детайл. Проследяемостта на генетичния произход на кафето, както и директната търговия с фермера са тяхна основна цел. Георги Гагов е първият сертифициран професионален пекар на кафе в България. Притежава международни сертификати за професионално ниво: Roasting and Blending, Coffee sensory and cupping, Master Barista.

бул. „Д. Петков“ 69; бул. „Вардар“, пред бл. 38Б; ул. „Кишинев“ 1
088 750 5577; 089 465 1076; 089 684 0076

Bug Coffee

на откриващата снимка

Изкуството на специалното кафе е дейност, която изисква много отдаденост, за да може целият процес на селектиране, изпичане и приготвяне да съумее да омае сетивата във финалния си облик. Bug Coffee успяват да превърнат кофеиновото богатство в наслада и да донесат радост с всяка глътка още от 2014-а насам. Благодарение на опита и уменията на Джони – собственик и главен пекар тук, самият процес на изпичане минава през няколко фази, като всяка от тях му влияе по различен начин и максимално подчертава уникалния характер и вкус на всяко зрънце.

ул. „проф. Асен Златаров“ 19
088 469 2908

Cafemag

Всеки истински ценител на кофеиновото богатство познава ароматите на Cafemag, които облагородяват кафе културата на града с разнообразието си. Магията на печенето случва в кв. „Горна баня“, в подножието на Люлин планина, където атмосферната циркулация осигурява най-чистия въздух в района на София. Надморската височина също е ключов фактор за запазването на автентичния аромат и вкус на кафето. Палитрата им от предложения на бранда ALLDA Speciality Coffee предлага специалитети от най-добрите региони за кафе, а неподправеният им вкус те очаква в цялата си прелест.

ул. „Урал“ 15; бул. „Княгиня Мария Луиза“ 2, ЦУМ, Магазин Parkmart; бул. „Ал. Малинов“ 89, Магазин Parkmart
088 490 2501; 088 947 4187

Martines Coffee Roastery

Семейната пекарна с повече от 15 години опит в печенето на кафе са и първите на българския пазар, които разполагат с преподавател по печене, сертифициран от SCA. Целият процес – от селекцията на зеленото кафеено зрънце до опаковането, следва всички международни стандарти за качество. Методологията им на работа се основава на прясно изпечено кафе и капацитет за поръчване на по-малки количества. През 2022 пренесоха целия си опит и във физическата локация на ул. „Христо Белчев“ 1А, където може да опиташ от богатството, на което са се посветили, и да се потопиш в ароматно кафе преживяване.

ул. „Чепинско шосе“ 15
089 859 3630

Segafredo

Страстта на Segafredo към печене на кафе води началото си от шумните италиански площади и барове. Компанията има затворен цикъл на производство и контрол на всички етапи от култивирането на растенията до чашата кафе в заведението, като по този начин е силно ангажирана с ежедневните дейности в цялостния производствен цикъл. Притежава собствени кафеени плантации и мелници в Централна и Южна Америка, 21 завода за печене в 4 държави, произвежда над 130 000 тона кафе годишно. С посветеност изцяло на кофеиновото богатство, ароматът на Segafredo става синоним на автентичния италиански вкус с гарантирано най-високо качество на крайния резултат – твоята чаша кафе. Segafredo присъства в 110 държави с кафе-барове и разпознаваемост из целия свят. Открий го и в различни разновидности за приготвяне вкъщи – кафе капсули, кафе на зърна и мляно кафе, както и на любимите ти места в града.

Амперел ООД; бул. “Братя Бъкстон“ 40, ет. 8
02 81 82 665

The Local: Карин Околие

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *