Асексуалност – студеният сезон на удоволствието

Let’s talk about sex: Коя е господарката на сексуалното въздържание?

0 коментара Сподели:
Асексуалност

Септември е и докато някои от нас се готвят за тежката зима, други се чудят как да размразят ледовете на собствените си сексуални желания. Най-горещият сезон приключи, но това не значи безкрайно палави забавления за всички. Господарката на сексуалното въздържание се казва асексуалност и решаваме да ти разкажем за нея точно сега, за да не се чудиш защо следващия път, когато забиеш супер красиво създание в дискотеката, въпреки видимия си интерес към теб, той няма абсолютно никакво желание да се отдадете на история, в която цялата вселена е в леглото ви. Как, защо и кога – дами и господа, облечете се, на сцената излиза асексуалността.

Без абсолютно никакъв интерес

Точно това споделят всички, които се определят като асексуални – абсолютно никакъв интерес, влечение или желание за практикуване на най-древното удоволствие. Асексуалността всъщност е липса на сексуално желание и влечение или липса на желание за секс. Понякога може да се смята и за липса на сексуална ориентация, но сексолозите твърдят, че асексуалността Е сексуална ориентация, точно като хомо, би или хетеросексуалността. Реално категорично определение за асексуалност липсва, защото това е едновременно идентичност и спектър, а не константа. Спектърът й съдържа голямо разнообразие в преживяванията на хората за привличане, възбуда и желания за взаимоотношения. Асексуалният човек изпитва малко или никакво сексуално привличане, но може да участва в сексуална активност, а хора самоопределящи се като асексуални понякога са наричани още асо или накратко аса. Подсказваме ти, че тези личности могат да имат романтични отношения, да се влюбват, да имат абсолютно същите емоционални нужди, като всички нас, но просто нямат влечение към физическия акт за консумиране на тази любов.

Асексуалност

Да бъдеш асексуален не е същото като внезапна загуба на интерес към секса или избор да не правиш секс, докато все още изпитваш сексуално влечение. Асексуалността също не е въздържание на религиозна основа, сексуално потискане, отвращение или дисфункция, страх от интимност, загуба на либидо поради възраст, заболяване или други обстоятелства. Обикновено се раждаш с нея и тя не е травма, която се появява по-късно в живота ти вследствие на разочарование или някакъв вид негативна емоция, свързана със сексуалните отношения, които си имал. Според статистиката приблизително 1% от населението е асексуално, но експерти твърдят, че всъщност процентът е много, много по-висок. Само в Германия процентите на асексуалните хора са между 0,5 и 5 от населението, а висок ръст на асексуалността сексолозите отчитат и в Щатите, както и в Скандинавските страни и Япония.

Различни имена – различни интереси

Знаем, че вероятно ще те вкараме много дълбоко в дебрите на асексуалността, но тя си има и още няколко подразделения в зависимост какви точно са влеченията на дадената личност. Открояваме ти три типа асексуални предпочитания, с които е добре да си наясно. Демисексуален се нарича човек, който изпитва сексуално или романтично привличане, но само след като е създал близка, емоционална връзка с някого. Тоест демисексуалните хора не могат дори да помислят за физически контакт преди да са прекарали доста време с някого, да са го опознали, да са се влюбили и да му имат изключително доверие.

Сив сексуален или сиворомантичен пък са хора, които се идентифицират някъде между сексуални и асексуални.

Това може да включва, че тези личности – понякога изпитват романтично привличане, само понякога изпитват сексуално влечение, изпитват сексуално влечение, но имат много ниско сексуално желание или са хора, които  желаят и се наслаждават на сексуални или романтични връзки само при много специфични обстоятелства. Разбирай – това са личностите, които обитават средата между сексуални и асексуални.

Аромантиците пък предпочитат добри приятелства и неангажиращи връзки, но не проявяват абсолютно никакви романтични чувства и даже напротив – избягват ги и нямат интерес към тях, точно както асексуалните личности към секса. Има множество двойки, при които и двамата партньори са асексуални и живеят в отлична симбиоза заедно. Както казва психиатърът Йоханес Фус – „Терапията е насочена към изпитвано страдание, а асексуалните хора не страдат от своята сексуална ориентация. Някои хора искат секс всеки ден, други само веднъж в месеца, а трети изобщо не искат секс. Това е част от спектъра и всичко е съвсем нормално“.

За финал те оставяме в дълбок размисъл в края на септември и ти напомняме, че не всичко в този живот е въпрос на физическо привличане.

Нека уважаваме всеки вкус и предпочитания в най-интимната област и да не забравяме, че както и да си кръстил своята сексуалност – любовта винаги чака зад ъгъла. С консумация или без.

Секс игричките, за когато не му издържа батерията

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *