Истината се показа и не „ухае“ на море…

Всички казваха, че ако не се строи на Черноморието, се спира туризмът. Не – спира се изтичането на общия ни срам

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

„Коли и трупове на животни в морето. На „Арапя“ чакали евакуация с хеликоптер“, бяха само част от заглавията, които можехме да прочетем

заради катастрофалното наводнение по Южното ни Черноморие отпреди дни.

В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени, като обилните валежи предизвикаха сериозни наводнения най-вече в община Царево.

Бяха отнесени мостове и се активираха свлачища, малки населени места и къмпинги в района бяха евакуирани,

а ние следяхме ситуацията със свити сърца, защото, ако обожаваме едно нещо в милата ни родина, това е морето. Морето и неговите морски хора, свободата на Иракли, Карадере и Корал. Горичките при Арапя, величествената църква на Царево, бунгалата на Делфин, изгревите и залезите с боси крака, заровени в пясъка. Чувството за безбрежност!

Само дни след бедствието обаче се случи това, което всички отдавна знаехме. Обществената тайна, която не беше тайна за никого, само леко се правехме, че не съществува. Наводнението на Южното Черноморие оголи заустени в морето канализационни тръби. На снимки в социалните мрежи се виждат такива зауствания на плитчината на плаж „Хармани“ до Созопол и на плаж „Атлиман“ до Китен. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) проверява строителните книжа и фактическото изпълнение на оголените след бедствието канализационни тръби по плажната ивица, а министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който в четвъртък беше в парламента, каза, че се извършва контрол върху заведения, които изхвърлят отпадъчни води в морето.

Ние питаме – „сериозно ли“? Проверките се извършват чак след като вече нямаше накъде, чак след като камъкът и пясъкът не можаха да прикрият истината?

Сякаш природата просто каза, че е време да свалим розовите очила, да махнем превръзката от очите си, да скъсаме воала на невежеството и да видим какво ѝ причиняваме. Тя лично свали плаща, с който толкова удобно се бяхме загърнали, за да видим ясно, че канализационни тръби за отходна, мръсна и фекална вода са удобно покрити с камъни или не съвсем и красиво на дебела струя се изливат в морето. Говорим за фекални води не на едно място, говорим за красива инсталация от нечистотия и смрад на всеки плаж, зад всеки ъгъл и определено до всеки хотел и заведение на плажа.

Браво, пичове! Точно така се прави, когато строите, когато проектирате. Браво, администрация и служби за контрол, точно така се проверява, когато инспектирате обектите. Браво, общини – точно така се дават разрешителни и се узаконяват фекалии, които изтичат в морето. Браво най-вече на природата. Този път наистина, защото реши да ни демонстрира докъде сме я докарали. Следващия път когато наричаме хипстъри или битници, или просто пропаднали хипита всички, които не искат по Черноморието да се строи,

трябва да знаем, че всички ние пазим морето и от бетона отгоре, но най-вече от тръбите отдолу.

Те ни пречат, в тяхното съдържание не искаме да се къпем и най-вече не желаем децата на морето да нагазват в това. В цялата фекална обстановка от отговорници и извършители на случилото се, в която сме се оплели здравата, почти на морски възел.

Някои казаха, че това били тръби, които да отвеждат дъждовната вода от обектите, на нас обаче не ни е смешно. Ще ни се този дъжд повече никога да не ни вали, защото ни е срам как „ухае“ единственото място, което сме длъжни да спасим.

За още от морето ни – виж Черно море – история като вечност

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *