Новите цветни стълби на ул. „11 август“, които ни направиха деня

Един от любимите ни илюстратори и артисти – Точка Илиева ни радва с чисто нова доза креативност и цвят

0 коментара Сподели:

снимки: ТОЧКА СПОТ

Един от любимите ни илюстратори и артисти – Точка Илиева ни радва с нова доза креативност и цвят

Уикендът ни започва повече от добре, защото София си има чисто нов, цветен и красив спот, на който може да се порадваме. След като градът ни вече се сдоби с впечатляващите цветни игрища на Николай Петров – GLOW, за които ти разказахме прилежно тук и тук е време на сцената да се качи и талантът на един от любимите ни илюстратори Точка Илиева от ТОЧКА СПОТ.

Специално за жадните ни за изкуство сърца и души, тя сътвори невероятни цветни стълби на ул. „11 август“, а ние й казваме огромно браво.

Творбата е на ключова софийска локация, като покрива сивите стари стълби, които всички познаваме. Стилът е типичен за творбите на Точка и включва много цвят, страхотни елементи, минималистичен дизайн и разбира се талант, който си личи във всеки щрих.

Подсказваме ти, че Точка Илиева е родена на 30.09.1989 в София, завършила е Анимационно кино и е един от най-талантливите ни градски артисти и илюстратори, който стои зад множество ключови проекти, украсявали не една и две софийски локации. Точка е работила с Нивеа, Гьоте институт, Издателство Рива, REd paper planet,Сдружение „Институт по социални дейности и практики“, Converse България, IGreet

и е създател заедно с Атанас Куцев на проекта Sofia Monsters, част от Advertising Artists.

Сред ключовите й изложби са Vivacom Art Hall August Illustrated през 2016, Alter Ego 2018, Vovacom Art Hall August Illustrated 2016, Audi Art Lab 2016, Photosynthesis 2016, галерия Орловска 10 Габрово 2012, Нощ на музеите и галериите Пловдив 2009, а тази година Точка беше част и от Реките на София 2023. Илюстрациите й виждаме и в съвместна работа с много музикални артисти от българската сцена, а един от последните й проекти е работата по покана на @meta в кампанията им #factinfocus, която цели да намали фалшивите новини, за да бъдем информирани и обективни.

Ето какво разказа тя за изработката на стълбите с пост в социалните мрежи – „Преди година издателство @marmotbooks ме потърсиха, за да изрисувам стълбището на „11 август“, което се намира до първото ми училище, което е 1-во СОУ „Пенчо Славейков“. Имам страхотни спомени от тези години и много се зарадвах, че ще рисувам там, където започнах да изучавам рисуване.

Разрешителното се забави, дойде зимата и нямаше как да стартираме проекта, година по-късно стълбището е факт.

Работата по него беше предизвикателна, защото никога не съм работила с такива бои, те са за пътна маркировка, за да е максимално издръжливо и да има по-дълъг живот. Рисувала съм много стени, но не и на земята, всеки ден се прибирах и нямах търпение да се събудя и да го довърша, за да видя как ще изглежда работата в градска среда, но на земя. Имаше известни проблеми, защото затваряхме стълбището, което е доста натоварено, хората не бяха доволни, някои минаваха през мократа боя, но за пръв път никой не ме пита защо не рисувам нещо патриотично.

Минаваха учители и ученици на Първо училище, всеки един от тях беше много щастлив от градската намеса, която правим и ни благодари. Един възрастен мъж мина, зарадва се и каза, че сме съученици, защото сме учили в едно училище, учителка по биология ме позна. Това е един наистина страхотен проект, много съм благодарна за поканата на @marmotbooks, че избраха точно мен.

Имаме още малко довършителна работа, но ще ви държим в течение и ще покажем“.

Ние желаем успех и вярваме, че любимата ни София ще се сдобива с още много такива градски съкровища, които да са супер за снимка, за разходка, за целувка и за радост във всички частици на сетивата. Браво!

За още от същото – виж Градските инициативи на 2022, заради които София сияе все по-красива

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *