Още едно цветно игрище, този път във Велико Търново – кой е GANA?

Аплодираме хората, които превръщат обикновените баскетболни игрища в шедьоври

0 коментара Сподели:
Още едно цветно игрище, този път във Велико Търново – кой е GANA?

В началото на август ти разказахме за новото цветно игрище в София,

дело на художника и графити артист Николай Петров – GLOW. Тогава столицата се събуди с цветно баскетболно игрище в кв. Стрелбище. Вторият терен за сезона, този път във Велико Търново, който претърпя трансформация, е колаборация между Николай Петров и друг мега артист – Ганчо Ганчев – GANA.

Двамата превърнаха двора на Американския колеж в града в пъстро платно,

което още утре ще бъде домакин на баскетболен мач, част от програмата на Фестивал „48 часа Варуша юг“. Надолу ти разказваме за проекта и създателите.

Николай Петров – GLOW е графити легенда, за която можеш да прочетеш повече тук.

Този път обръщаме погледи към другия гросмайстор в графити изкуството – Ганчо Ганчев, за да ти разкажем как талантът извира от ръцете му. Идеите на GANA могат да се открият на платна в галерии и на стени в града, като основната посока е към човешкото присъствие и отсъствие в природата. Четката сякаш се превръща в естествено продължение на ръцете му, когато създава емблематични произведения в сферата на живописта, стенописа, а също курира различни визуални проекти.

Ганчев е замесен в значителни художествени инициативи във Велико Търново, като последното мащабно платно е именно новият пъстър баскетболен терен в Американския колеж. Откриването на пространството е утре, 19 август, от 18:00 часа, като посетителите ще бъдат на първи ред за баскетболната игра на момчетата от БК „Етър-49“.

Преобразяването на двора на Американския колеж

в града е част от тазгодишното издание на „48 часа Варуша юг“, като за мотивация GLOW и GANA са използвали мотото на учебното заведение – „Знание, свобода, съвършенство“. Проект ЗС^2, както е кръстена художествената инициатива, е създаден с асистенцията на артиста Георги Петков, а кадрите от въздух и земя са на Павел Граматиков.

За финал ти оставяме още информация за работата на GANA, което да те подтикне да следиш проектите му отблизо. Той е познат като основател и куратор в една от любимите ни културни отбивки във Велико Търново – Narrativa Gallery, която още днес можеш да посетиш заради фестивалната изложба с микс от графити, колаж и карикатурен привкус на Калоян Илиев – Кокимото. Издаваме ти, че отново днес, пак в Търново има уау събитие –

1 m² изкуство, като в него Ганчо Ганчев ще те поведе на пътуване до утопичен въображаем свят.

Къде е новото цветно игрище на София?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *