Какво научихме от сериала Painkiller?

Семейството, което изгради империя върху болката

0 коментара Сподели:

Цената на наркотиците се плаща както от производителите, така и от потребителите. 

Сериалът на Netflix – Painkiller, отваря вратата за една от най-тежките кризи на съвременното човечество – опиатите. Продукцията те разхожда в дебрите на големия бизнес и печатането на пари във фармацевтичния сектор, за да ти покаже как един милиардер всъщност става такъв. Манията към парите е познато и приятно чувство, а това, че банкнотите са много, измества факта, че са мръсни. 

Painkiller показва как се създава и продава наркотик,

облечен в красиви думи и обещания, а ние ти разказваме какво научихме от сериала.

Painkiller е продукция, правена по действителен случай, със звезден екип начело с Матю Бродерик. Той влиза в ролята на самотен и странен милиардер, който успява да направи империя в сферата на здравеопазването. За да си на ти със сюжета, трябва да знаеш само, че главният герой, д-р Ричард Саклер, е типичен злодей, а манията към парите на цялото му семейство ръководи същността и бизнеса им.

Богаташът създава и маркетира „чудотворното лекарство“ OxyContin, което спира болката и не те пристрастява.

След това фармацевтичният магнат открива тайната как да стигне до обикновения потребител, като наема симпатична красавица, която срещу солидна комисионна убеждава лекарите да предписват точно това обезболяващо. Неговият продукт е революционен за обществото, а за господин Саклер – поредната дойна крава в империята.

Гледайки сериала, ще откриеш нещо доста познато – главният герой в Painkiller, също като Опенхаймер, не предполага колко разрушително изобретение е създал. 

Злият доктор е воден от манията си за слава и пари, която го вкарва в капана на собствените му демони и дава живот на чудовището на века. Сериалът изобличава още в началото нарцистичната му наклонност като му дава най-крилатата фраза от сериала – „животът е цикъл от болкa и удоволствие“.

Пристрастяването на бизнесмена към банкнотите ражда наркотик, които убива. В действителност зависимостта (независимо каква) е като строеж на сграда – има етапи и ако спре на третия етаж, ще претърпиш по-малко загуби. В сериала империята се срива, но след като сградата вече е станала небостъргач. 

За да бъдат осъзнати, проблемите на обществото трябва да се казват на висок глас, а не смутено, с протегнат пръст и осъдителен поглед. Това се опита да ни каже Painkiller, а в действителност успя да ни загуби в прекомерния си стремеж да изобличи света на лошите. Сериалът е в така популярния нов жанр на обяснителна драма, но нито обясни как се наказват злодеите (освен със срив в репутацията), нито представи точно драмата на семействата, загубили близки заради техни зависимости. Възстановките успяха да удавят иначе емоционалните сцени и да размият границата между реалност и фантазия. Сякаш Painkiller се опита да предаде жизненоважно съобщение за смъртоносните злоупотреби в здравеопазването, а успя само

да ни провокира да потърсим другаде по-добра информация. 

Престъплението на века са опиатите.

Отговорността е и към производителите, и на разпространителите, не по-малко на потребителите. И ако САЩ продължава да бори кризата, то Европа трябва да я предотврати. „Целта оправдава средствата“ не важи, когато успехът поставя живота на останалите на кантар. Всъщност Painkiller показа, че в бизнеса и здравето може да се използва за разменна монета.

HBO се произнесе официално – без втори сезон за The Idol!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *