YANA – от музика и мастило до плюс безкрайност любов

0 коментара Сподели:

Лека като вятър, ефирна като майски дъжд и с глас, който кара кожата да настръхва бавно като в утро на юли.

Музиката на Яна Янчева – YANA е нашият летен саундтрак, който пускаме на рипийт, за да се слеем с онова фино усещане на плюс безкрайност,

което страхотните й вокали и текстове носят. След краткосвирещия Origami, колаборациите й с Trombobby, Гена и Григовор, Яна ни подарява албума Under My Skin, записан с Гената от So Called Crew. Личното й ново откровение е деликатен поход през мастилото на татуировките й, гола афера по повърхността на кожата и много под нея, преливаща в емоционалния дисонанс на любовта и приемането на себе си и всичко наоколо. За още от този звук, безбрежност и морска пяна, дами и господа – Яна.

Здравей, Яна! Как би се описала на някой, който не те познава. С коя Яна се срещаме в момента?

Бих казала, че съм творец. Независимо дали е музика, рисуване или друго – емоцията просто трябва да излиза от мен. Бих казала още – мечтател и със сигурност оптимист.

Как Яна се срещна с музиката? Кой кого потърси?

Музиката ме намери, аз си я харесах и до ден днешен сме заедно. Била съм на 3-4 години, когато усетих, че това ще е нещото, с което ще се занимавам и никога не съм имала съмнения, че ще е друго. Просто си знаех от малка, че това е моето. След време последва Voice Academy, където получих необходимото ми музикално образование за четири години и впоследствие вече се почувствах уверена да започна да правя своя музика.

Кога стъпи на голяма сцена за пръв път и се усети артист във всички смисли на тази дума?

Мисля, че когато представяхме „Вакуум“ на Гената и „Цех депресия“ на Григовор. С Гената се запознахме, когато с момчетата ми гостуваха в едно youtube предаване, което водех. Тогава точно излизаше общата ни песен с Trombobby „Безпоасност“, аз му я пратих, след това се включих в колаборация с Leena за Body и постепенно започнахме да работим заедно, за което съм много щастлива. Доста бързо и лесно ни се случиха нещата и така вървят и до сега.

Тогава ли откри специфичния си стил, твоя почерк в тези проекти?

Аз съм страхотен фен на Григовор още от ерата им с Лого5, обожавах и So Called Crew и винаги съм искала да работя с тези хора и в този стил.

Не вярвах, че това ще се случи, но ето – можем да кажем, че в момента изживявам една мечта, на която тайно винаги съм се надявала.

Стилът ми определям като смесица между соул, поп, r&b, на места с хип-хоп елементи.

Преди да поговорим за албума, който безспорно е голямата новина около теб през последните месеци, кажи ни за друг наш любим момент –„Наполовина“, песента ви с Григовор и Гена. Момиче! Вие ни скрихте шапките с този проект. Как се случи той?

„Наполовина“ дойде преди албума. Всъщност Гената ми изпрати бийта на песента за албума, но не го усетих да е на английски, тъй като албумът е изцяло на английски. Затова Илийката се включи и го направихме като отделно парче. Буквално записахме за един ден, а клипът, който е страхотен дойде в последствие. Песента действително избухна и сме много щастливи, не го очаквахме. Мога да кажа, че този е сред любимите ми проекти.

Разкажи ни за албума?

Решихме да го издадем със Stereofox и да е изцяло на английски. На мен ми е много по-лесно да пиша на английски. Българският е прекрасен, цветен и богат език, но ми е много по-трудно да се разкривам на него все още. Гената ми изпращаше бийтове, аз му връщах след половин-един час целия текст за дадено парче и всъщност албумът се случи много лесно и леко за нас.

Започнахме май-юни месец 2022 г. и ето, че Under My Skin е вече факт. В него може да чуете девет трака, а концепцията му е да бъде своеобразен дневник.

В годината, когато писах текстовете към него започнах да си правя повече татуировки и осъзнах, че реално под кожата е мастилото на всички тези татуси, но и всичко емоционално, което се случва под повърхността и вътре в нас. Представях си го като бял лист с мастило по него, като записки от дневник и затова държах визията към албума да е черно-бяла. Надписът Under My Skin, който виждате също аз съм го правила на ръка, за да може всичко наистина да е лично и да е като част от бележки, от личен дневник. 2022 г. определено беше много преломна за мен, случиха ми се доста неща и всичко това може да чуете в албума.

Ако трябва обаче да чуем само един-единствен трак от албума, кой да е той?

Ако трябва да отлича един трак може би това ще е именно Under My Skin, защото той е събирателен за концепцията, на която държах. Той говори за това как да влезеш под кожата си, как да се научиш да се цениш, да се обичаш и да имаш добра връзка със себе си. Много е важно да имаш добра хигиена на комуникация със самия теб. Нещо, за което малко хора говорят, но е ключово. Аз лично преминах през това да не се харесвам, да не се обичам, да се притеснявам и да не се приемам,

но реално идва един момент, в който си казваш „по дяволите всичко, аз съм супер“ и за да си го кажем се изисква един непрестанен процес, над който трябва да работим.

Кажи ни какво предстои?

Предстои едно прекрасно лято надявам се, а за всички, които искат да ни чуят ще бъдем на 20.07 в Kino Cabana, а на 21-ви сме на Vola Open Air. По-генерално предстоят колаборации с любими артисти, мисля си и за сингли, за комуникация с публиката. Знаеш ли, нашият стил и на мен, и на Leena е такъв, че когато сме на сцена, дори да има много хора обичаме да създаваме интимно усещане с публиката. Ние ще ти попеем, няма да ти викаме от сцената. Ще ни е важно да комуникираме с теб, ще искаме да те попитаме как си, да ти разкажем ние как сме и как се чувстваме, това е наистина ценното според мен.

 И за финал – какво да им кажем на тези хора?

Слушайте повече музика, интересувайте се от хората, които създават изкуство в България. Независимо какво е то – музика, театър, фотография, изобразително изкуство, опитвайте се да подкрепяте тези хора.

Плащайте си за това, което искате да чуете и да виждате, защото изкуството е езика на душата и трябва да се грижим за него.

За още от същото – усили на макс Новото яко: Слушаме YANA/ГРИГОВОР/ГЕНА – НАПОЛОВИНА

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *