И Камен Донев е вън – какво става в Народния театър?

Културата ни през последната година е почти като държавата – „за съжаление“ първата не може да лъже...

0 коментара Сподели:

снимки на Народен театър: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Обожаваме културния живот в страната ни.

Харесваме редица артисти на българската сцена, които, без да крием, наричаме световни, и редица други, като фотографи, музиканти, пърформъри, скулптори и т.н., чиято впечатляваща работа ви показваме колкото може по-често.

Другата ни голяма любов е София и затова живо се интересуваме какво се случва в нейните стожери на културния живот, един от които безспорно е Народен театър „Иван Вазов“.

Скандалите, които стават в него от повече от година, без съмнение са като открита рана както за всички, които се наслаждаваме на уникалната му архитектура, постановки и емблематични събития, така и за всички, които са приели правенето на изкуство там като лична кауза.

Ето защо двете новини, които научихме през последните дни, истински ни фрапираха. От театъра си тръгнаха изумителният фотограф Стефан Щерев и  обичаният от всички актьор Камен Донев.

Напомняме ти, че Стефан Щерев прави изключително много за българския театър през последните 10 години, като освен снимането на стотици постановки, видеа и над 3000 кадри към най-актуалните представления на театъра от последните години, той издаде и луксозния фотографски албум „Съвременен български театър“ с над 1000 фотографии от 33 театрални постановки, играни в периода 20112021 година. Ако някой веднъж е виждал кадрите на Стефан от театралната сцена, лицата на актьорите пропити с емоция, със страх, гняв, любов, удивление, ако някой веднъж се е докосвал до работата му, пълна с движение, дуенде и любов, той със сигурност ще разбере за какво говорим. Стефан посочи огорчението си от освобождаването с пост в социалните мрежи, който гласи:

„От днес вече не съм част от Народен театър „Иван Вазов“. Без назована причина ми беше казано от директора, че договорът ми за предстоящия сезон няма да бъде подновен.

Разбира се, да не поднови договор е негово право, въпрос на преценка, приоритети и т.н. Мисля обаче, че е уважително, след като няма ни най-малък повод от моя страна или неизпълнение на задължения, да получа поне достойно обяснение за причината. (…) Това е класически пример какво се получава, когато някои са в такива институции не да работят в името на театъра, а в името на лични цели и страсти – същото, както е и в управлението на държавата… И там принципите, целите и страстите са същите – не да се служи на Нещо, а на някого.

Ето какво съм свършил за НТ през последния сезон: предадени около 3000 селектирани фотографии от общо 15 постановки, 21 трейлъра и тийзъра, 9 цели заснети постановки с 2/3 камери (видео), 2 пълнометражни документални филма за създаване на постановките „Орфей“ и „Хъшове“, 2 заснети лекции (видео).

Отделно предадени около 20 стари театрални представления (снимки+трейлъри+видео за всяко), които съм снимал през изминалите години за НТ,

но предната администрацията ги е пропиляла поради нехайство и аз им ги възстанових от личния си архив, 2 фотоизложби в кулоарите на театъра, 1 фотоизложба на Моста на влюбените, 1 фотоизложба във Виена, Най-модерното и приятно за работа студио-монтажна в театъра (по мнение на всички, които са го посещавали). Половината от тези дейности не са ми задължение, но съм ги свършил по собствена инициатива, за да допринеса визуално и естетически нещо повече за този все още така архаичен в някои аспекти театър. Общо заснетите постановки в професионалния ми път са 194, от които 135 за Народен театър „Иван Вазов“.

От друга страна, изявлението на Камен Донев беше доста по-кратко, но последва само няколко дни след освобождаването на Стефан. Донев написа: „УВЕДОМЛЕНИЕ. Скъпа моя, уважаема публика! Искам да ви информирам, че от днес напускам представлението „Животът е прекрасен“ поради крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра.

След скандалите и събитията, произтекли впоследствие, аз излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите.

Но чашата преля… Аз имам достойнство и няма да позволя то да бъде погазвано! Благодаря ви за аплодисментите. Надявам се и вярвам, че ще се видим в Народен театър „Иван Вазов“ при други обстоятелства и друго ръководство“.

По казуса театърът също излезе с официално изявление, което можеш да прочетеш тук, а относно напускането на Камен Донев от ръководството заявиха: „Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията. (…)

В тази връзка екипът на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора

за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор“. Напомняме, че само преди година директорът Васил Василев и режисьорът Александър Морфов също имаха остър конфликт, който доведе до дисциплинарни уволнения, дела в съда и голям обществен отзвук.

Нямаме представа какви са финансовите, политически, естетически и социални причини да се случват тези конфликти, но знаем едно – ако редица от достойните ни и големи артисти са принудени да се борят не с трудния сценарий и поставяне на дадено представление, не с многото текст на огромните си роли, не с нечовешкото усилие да оставят душата си на сцената, а с финансови параметри, договори, администрация и махленски скандали – културата ни хич няма да я бъде. Убедени сме още, че да има конфликт между двама души е нормално, да има конфликт с всеки втори от гилдията определено не е. Също смятаме, че културата е фина дама – да я оценяваш, обругаваш, да я таксуваш на час и на надница, да приравняваш полета ѝ с работа от 9 до 6 не е най-разумното, като имаме предвид естеството ѝ.

Не знаем как ще се развие казусът оттук насетне, но искаме и вярваме и двете страни да са заети с това да издигат душите и сетивата ни на ново ниво с единственото им потребно и силно оръжие – изкуството.

Също ни се ще да продължаваме да влизаме в театъра както му отива – като в храм. Храмът предполага сведена глава и смирение, уволненията, смяната на постове и липсата на достойно „правителство“ не са част от програмата. В държавата от доста време е малък хаос, нека поне в изкуството да не се чудим кой ще направи „коалиция“. Нека поне този остров на спасението да остане. Имаме нужда от него, ама много, много имаме нужда…

За още от същото – виж Съботен прочит \“За сватбите\“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *