Литературен петък: „Великият Гетсби“, който вярваше в зелената светлина

Защото тя е двигателят на всичко. Надеждата и стремежът, които водят до едничкото желание за живот

0 коментара Сподели:

На 24 септември се навършиха 121 години от рождението на Франсис Скот Фицджералд, но това някак мина покрай нас незабелязано. Не защото не знаем кой е. Просто не остава време, в което да си спомняме. Паметта ни бавно и сигурно ръждясва, гоним крайни срокове, давим се в безброй задачи, които сме захванали, и за другото време няма…

Американският писател е златното огледало на ерата на джаза и отразява далечното изгубено поколение. Фицджералд даде на света едни от най-блестящите литературни произведения. Такива, които с картинността си рисуват образи и градят не само сюжети, а цели светове и вселени.

"О, аз обичам многолюдните сборища. На тях е тъй уютно. Когато хората са малко, няма никаква интимност."

Не е пресилено, нито е клише да се каже, че „Великият Гетсби” е една от най-знаковите творби в историята на литературата. Защото разтваря в проза едни ценности, които днес сме забутали някъде дълбоко в умовете си, а някои от тях дори сме погребали… 

„Гетсби вярваше в зелената светлина…“

Една от най-топлещите мисли на тази планета е тази, че Гетсби вярва безкрайно в зелената светлина. Не си чел книгата и не знаеш за какво говоря? Зелената светлина идва от онзи далечен фар на отсрещния бряг. Там, където живее Дейзи. Дейзи, която с елегантните си обувки безпардонно се разхожда в сърцето на Гетсби и забива токовете си до кръв, а той я обича, обича, обича… 

Днес не вярваме тъй безрезервно. Ако зелената светлина е твърде далеч от нас и не ни се плува до далечината, намираме някаква мъничка нищожна лампичка близо до нас и се закачаме към нея. Ако Дейзи отказва да потропа с токове по коридора на сърцето ни, откриваме някоя друга, която ще тича по него и ще се настани там завинаги.

А целият смисъл е в зелената светлина. Защото тя е двигателят на всичко. Надеждата и стремежът, които водят до едничкото желание за живот. Останали ли са герои от роман на Фицджералд днес? Изобщо има ли смисъл да светя в зелено, ако никой не желае да плува до мен?

В сезони като този е хубаво и желателно, дори задължително да отделиш време на себе си и твоите книги. Препрочети ги бавно и забивай всеки ред в мозъка си. Драскай по сърцето си и не се страхувай, че може да ти стане тъжно. Позволи си да се разтвориш в това, което обичаш. Остави го да те убие, както казваше едно друго велико перо. Нямаш време? Глупости! Потърси. Там далеч е. Свети в зелено. Виждаш ли го?

"Гетсби вярваше в зелената светлина, блаженото бъдеще, което година след година се отдалечаваше от нас. Днес то ни е избягнало – нищо, утре ще тичаме по-бързо, ще простираме ръце по-далеч… И едно прекрасно утро… Тъй се борим с вълните, кораби срещу течението, непрестанно отнасяни назад в миналото."

Прочети нещо от Краля на ужаса.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *