Low cost: Социалните измерения на туризма

Документално-сетивен пърформанс за туризма с премиера в Червената къща на 6 - 7 октомври

0 коментара Сподели:

Всички сме били от едната или другата страна на туризма – гостували сме в други страни и сме посрещали в нашата. Изумявали сме се на чуждите обичаи и култура и сме изумявали с нашите. Възхищавали сме се, възмущавали сме се и сме се изненадвали по време на пътувания. Нали това е смисълът, особено сега, когато е толкова лесно да излезем от кутийките си… или пък не. А какъв образ създаваме на нашата страна?

LOW COST е документално-сетивен пърформанс, вдъхновен от социалните измерения на туризма в България, и търси отговор на въпросите, как се представяме пред външния свят, как измерваме разделението „по света“ и „ у нас“, каква маска точно създаваме и какво лице стои под нея.

Спектакълът ще бъде представен за първи път пред публика на 6 и 7 октомври в Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“. LOW COST обработва разнообразни документални материали и преобразува произтичащите от тях въпроси в интерактивни сетивни изживяния за зрителите. Пърформансът е пътуване в документа и различните измерения на туристическото преживяване.

Дали „се излагаме пред чужденците“, или печелим почитатели на розите, планините, ракията и всички неща, с които се гордеем в България, са двете лица на една монета. От коя страна сме?

LOW COST на младия режисьор Стефан Прохоров е финансиран от „Малък АРТ ДОК грант“ на В/ХОД – платформата за документално изкуство. За втора година програмата цели да насърчи творчески екипи с интереси в областта на социалните теми, като им даде финансова подкрепа за развитието на тяхното начинание. LOW COST беше селектиран от специално поканеното за конкурса жури: писателя Георги Господинов, журналистите Диана Иванова и Светослав Тодоров, Десислава Гаврилова, съосновател на Червената къща, както и театралния режисьор Неда Соколовска.

Екипът на LOW COST се състои от хора с опит в различни аспекти на документалния, сетивния и интерактивния театър. Всички те са сътрудничили в проекти от сроден характер, но за първи път се изправят пред начинание с подобен мащаб. Опитът им като независими артисти в различни международни проекти (САЩ, Китай, Испания, Унгария, Дания и др.) е една от причините да потърсят в темата за туризма симптоми на проблема за националната идентичност и нейното представяне в XXI век.

Премиерните представления са на 6 октомври от 18.00 и 20.00 часа и на 7 октомври от 18.00 и 20.00 часа. Не изпускай възможността да преживееш собствената си родина като чужденец и да погледнеш на обичайното около теб с нови очи.

Гледай и кино с оставащите заглавия до четвъртък в Дом на киното.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *