Рут Колева: Когато музикалните фестивали са ти в кръвта

Събитията за вечно танцуващите

0 коментара Сподели:
Рут Колева

снимка: Кирил Станоев

Едно от знаковите имена на българската музика – Рут Колева, едва ли има нужда от представяне.

Тя е любимо Go Guide момиче, артист, отдавна заявил се и на световната сцена, и абсолютен парти експерт, когато говорим за качествени меломански събития. Ето защо се срещаме с нея в най-красивия месец май, за да ни разкаже за личните си фестивални нощи и дни и задължителните ивенти, които не трябва да пропускаме това лято.

Къде би ни завела,

защо се е захванала с магията на София Лайв Фестивал 2023,

кой е нейният момент на прераждане и какво съдържа задължителният ù парти survival kit, споделя Рут сега, а ние нямаме търпение за това наистина дълго чакано музикално лято.

Кирил Станоев

Здравей, Рут! В какъв момент те заварваме?

Току-що отпразнувах 33-тия си рожден ден, първата си фотографска изложба и старта на кампанията ни за София Лайв Фестивал 2023, така че за мен това е един момент на прераждане. И доста работа.

Тематично този брой е посветен на фестивалите и всичко, свързано с тях. Кажи ни твоя любим топ пет музикални фестивали, на които би ни завела.

Фестивалите са нещо много специфично и лично, така че не мога да кажа, че нещо, което аз харесвам, със сигурност ще се хареса и на вас. Едно от най-добрите преживявания, които съм имала, беше на фестивала Exit в Сърбия, когато видях Atoms for Peace преди 10 години. Друго запомнящо се преживяване беше NOS alive в Лисабон, където слушах Сам Смит на една малка сцена за „прохождащи артисти“, Rock Werchter определено е

един от най-добрите фестивали в Европа, където дори да вали из ведро – музиката и партито не спират.

Никога няма да забравя, че гледах Принс и Стиви Уондър на North Jazz Festival. Ако сте почитатели на нестандартното, поне веднъж в живота си трябва да посетите Burning Man.

Коя е най-откачената ти ситуация, свързана с тези меломански бягства. Имало ли е екстремни моменти?

Всяко фестивално преживяване си има своите луди или екстремни моменти, вероятно най-забавният ми беше да пътувам на автостоп

от Амстердам до Нови Сад за Exit,

когато бях на около 19 години. И до ден днешен качвам стопаджии като начин да „прехвърля топката“.

Михаил Новаков

Ти самата подготвяш нещо доста грандиозно в момента в тази насока. Дай ни още подробности?

Не бих нарекла нашия фестивал грандиозен, но определено сме на прав път и работим за изграждането на нещо значимо. Много е трудно да се създаде нещо подобно в страна, в която фестивалите не са признати като въздействие върху туризма и икономиката, но ние определено правим правилните стъпки в създаването на уникално преживяване за нашия град и публика. Тази година потвърдихме някои невероятни имена, които можете да видите в социалните ни мрежи.

Ако имаш твой парти survival kit – какво ще съдържа той?

Не оставям зад себе си в нито един момент моя iPhone калъф с въженце, който се оказа най-полезният помощник, който имам. Винаги нося със себе си захранваща банка и кабел, не нося много пари и карти и имам

джобен дъждобран за всеки случай.

Опитвам се да нося чаша за многократна употреба, когато съм на фестивали, и ние също интегрираме това и на нашето събитие, защото… глобалното затопляне.

А няколко tips and tricks за всички фенове, които са решили това лято да обиколят музикалните фестивали в Европа?

Тази година има твърде много събития в цяла Европа, но ако искате да имате хубаво преживяване, опитайте се да бъдете на фестивал преди 10 юли, защото след това до средата на август ще бъде твърде топло почти навсякъде. И повярвайте ми, да се потите сред 100 000 души, докато се опитвате да слушате любимата си група, не е най-приятното преживяване.

Ти си артист и си била неведнъж част от големи събития – кажи ни най-готиното място, на което си пяла, или голяма сцена, която искаш да покориш?

Вероятно най-добрите места, на които някога съм концертирала, са

Cotton Club в Япония и Blue Note Jazz Club в Пекин и Шанхай.

Има нещо в цялостното преживяване и атмосфера на тези места, което аз и групата никога няма да забравим – безвремие и класика.

Михаил Новаков

Не сме забравили и друг твой страхотен проект – разкажи ни за „Дис/хармонии“. Изненада ни с амплоато на фотограф!

Нямах намерение да изненадвам никого, но това е нещо много специално за мен през последните 10 години и съм много щастлива, че намерих смелост да я споделя със света, и наистина искам да благодаря на Симеон Василев и Весела Ножарова от галерия Credo Bonum, че повярваха в този проект.

Тази изложба разказва истории

и се надявам, че тя няма да е последната ми.

Кои са трите събития, които за нищо на света да не пропускаме това лято?

  • София Лайв Фестивал 2023
  • Vigra Boys в Маймунарника
  • Билал в Ментол – Варна

Какво ти предстои?

Тази есен правим голяма музикална конференция в София – SoAlive Music Conference, която ще доведе в България едни от най-значимите хора в музикалната индустрия,

от Apple Music & Spotify до големите лейбъли.

Това е уникален шанс за нашата среда и музика и много се вълнувам за всички артисти, които ще участват в музикалната програма – подробности скоро в интернет.

В най-готиното време от годината – какво да им кажем на тези хора?

Ако не гласувате, нямате право да се оплаквате.

А ти гледал ли си Филми за велики фестивали: 3 ленти?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *