Незабравимите сцени от филми, в които храната играе главната роля

Визуализациите действат на апетита ни

0 коментара Сподели:
eat pray love

Скрити значения. Емоции. Апетит.

Да усетиш върху небцето си аромата, който изпълва сцената.

През цялата история на света храната е играла важна роля в предаването на ключови послания в различни форми на изкуство. И това не е чудно – кулинарията е много повече от ежедневния ни източник на енергия. В нея се преплитат в перфектна симбиоза култури, традиции, както и първичният хедонизъм в нас самите. Понякога може да бъде използвана като метафора за идентичност, да предава пъстър спектър от емоции или да представи сюжета чрез нещо по-различно.

И така, за кои филми се сещаш ти, когато мислиш за най-силните сцени с храна във филмите? Нашата селекция е следната:

Chocolat (2000)

Сцена: Вечерята

Chocolat използва храната, за да изобрази по метафоричен начин изкушението, религията и самолюбието. Във филма храната е изследвана като символ на връзките, за решение на общочовешки проблеми, включващи потискане и желание. В една от най-запомнящите се сцени от филма шоколадът е в основата на задоволството и удовлетворението.

Eat, Pray, Love (2010)

Сцена: онази пица в Неапол

Eat, Pray, Love ни отвежда на пътешествие между едни от най-човешките емоции – себелюбие и приемане. Във филма има много сцени с храна, които играят роля в търсенето на Елизабет по пътя към истинската ѝ същност. Сцената в малката пицария в Неапол, където тя се превръща в символ на свобода от вина и бягство от очакванията за вида на тялото, се е превърнала в класика. Тя служи за онова напомняне, от което всички имаме нужда. Да обичаме себе си и да срежем веригите на натиска от другите.

Breakfast at Tiffany’s (1961)

Сцена: закуската пред Тифани

Отварящата сцена в Breakfast at Tiffany’s е известна с причина. Дори и да не си гледал филма, вероятно си виждал кадъра, който ни въвежда в историята. Одри Хепбърн е с черна официална рокля, кроасан и кафе в ръка и закусва пред витрината на бижутерийния магазин. Храната е символ на трансформацията на Холи от селско момиче в елегантна градска жена, облечена в дизайнерски дрехи. Изследването на възприятията, класата, богатството и стремежите също са добре отразени в избора на храна и напитки на Холи в целия филм.

Ratatouille (2007)

Сцена: Антон Его вкусва рататуй

Сцена без изречени думи. И без нужда от такива. Кулинарният критик Антон Его опитва рататуй, а ястието го изпраща на емоционално пътуване в миналото. Представено като „храна за простолюдието“ във филма, то символизира връзката между храната и емоцията, статуса и признанието, че великото изкуство може да надхвърли очакванията на вкусовите ти рецептори. Ratatouille изследва темите за взаимоотношенията между хората, различните полови роли и мъжествеността в кухнята. Напомня ни, че има успех в противоречието на културните норми, докато храната е използвана като инструмент за себеизразяване и лично утвърждаване.

Julie & Julia (2009)

Сцена: писмото на Джулия

Този паметен момент във филма демонстрира страстта, която Джулия Чайлдс изпитва към готвенето. Съпругът ѝ е в плен, докато тя артистично готви в кухнята. Изпълнението ѝ напомня на дълго репетиран танц или изпипано до последния детайл представление. Личността на Джулия е спектакъл, пълен със звук, гледка, вкус и мирис с емоции, разказани от нейния съпруг. Julie & Julia е шедьовър за любителите на храната. Джулия Чайлдс е фурия, а храната е нейната стихия.

Hot Shots (1991)

Сцена: закуска на корема на Валерия Голино

Не всяко пържено яйце споделя съдбата на тези, използвани на снимачната площадка на Hot Shots. И със сигурност освен Чарли Шийн много малко мъже могат да се похвалят, че са успели да вдигнат градусите на жената пред себе си до тези на Валерия Голино. И да, специалните ефекти в днешно време изглеждат доста cringe, но сцената до ден днешен е една от най-емблематичните.

Чудил ли си се някога как щяха да изглеждат Star Wars ако бяха режисирани от Уес Андерсън

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *